Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu prezintă marți, 7 ianuarie, ora 19:00, spectacolul „O femeie singură” după un text de Dario Fo și Franca Rame, un one woman show cu Ioana Crăciunescu. Reprezentația va avea loc la Sala Studio din spatele Casei de Cultură a Sindicatelor.
Ioana Crăciunescu va urca pe scenă în primul spectacol din acest an de pe agenda teatrală de la Sibiu pentru a-și serba onomastica și a spune la mulți ani tuturor celor care poartă numele de Ioan sau derivatele acestuia. Potrivit statisticilor Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, 1.957.468 de cetățeni români, dintre care 1.429.887 bărbați și 527.581 femei, poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul. În fiecare an, pe data de 7 ianuarie creștin ortodocșii prăznuiesc Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini. Fiul Elisabetei și al preotului Zaharia este cunoscut sub denumirea de „Înaintemergătorul”, pentru că a anunțat venirea lui Hristos.
Recunoscută pentru prezenţa sa fermecătoare, actriţa Ioana Crăciunescu revine pe scena Teatrului Naţional din Sibiu într-un one woman show provocator, creat ca un manifest pentru egalitatea de gen. Spectacolul de la Sibiu recreează spaţiul unei camere de baie ca o metaforă a intimităţii, a locului în care poate să intervină atât ce e mai bun, cât şi ce e mai rău. Giulia, personajul central reușeşte să se redescopere prin mărturii tulburătoare, dar fără să îşi piardă simţul umorului şi incită cu fineţe la dezbateri care să dea foc lenei, schimbând obiceiuri şi făcând să piară prostia şi frica, după cum declara Dario Fo, co-autor al acestei piese. Dario Fo este câştigător al Premiului Nobel pentru Literatură în 1997 şi este un om de teatru complet colaborând atât ca actor, dramaturg, scenograf şi pictor, cât şi regizor pe scenele din Italia. Alături de soţia sa, actriţia Franca Rame, artistul italian a scris unele dintre cele mai cunoscute monoloage inspirate din lupta italienilor pentru drepturile omului.
Actriţa Ioana Crăciunescu este cunoscută publicului sibian mai ales pentru rolul Clitemnestra din spectacolul „Electra” în regia lui Mihai Măniuţiu şi se remarcă, de asemenea, ca poetă. Aceasta a fost premiată în 2009, la Ploieşti, de către Ministerul Culturii şi Patrimoniului, cu Premiul Naţional de Poezie „Nichita Stănescu”. Ioana Crăciunescu s-a născut în 1950, la Bucureşti. După ce a studiat la Institutul de Teatru şi Cinema din Bucureşti, a fost angajată de unul dintre cele mai prestigioase teatre din ţară, Teatrul Nottara, unde a jucat peste patruzeci de roluri principale şi peste treizeci de roluri din repertoriul clasic şi modern român. Ea a primit de două ori premiul pentru interpretare feminină decernat de A.C.I.N. (echivalentul premiului César), precum şi Unicornul de Aur la festivalul de film de la Amiens. Stabillită în Franţa după 1991, a jucat în numeroase teatre şi festivaluri: Cartoucherie de Vincennes, Teatrul din Lucernaire, Teatrul din L’isle Saint Louis, Teatrul Sudden, Teatrul Mouffetard, Festivalul de la Avignon, Teatrul din Grandville, Teatrul din Limoges, Festivalul Châlon sur Saone. Ioana Crăciunescu este una dintre cele mai originale voci ale poeziei româneşti din generaţia sa. A publicat peste zece volume de poezie, majoritatea fiind traduse în franceză, germană, rusă, poloneză, spaniolă, etc. Însemnata sa activitate ca actriţă de teatru şi de cinema, vine să întregească personalitate literară, „sfâşiată între nostalgia unui viitor agonizant şi regretul ironic al unui pământ pierdut”.