Premierul Victor Ponta a inaugurat, joi, Centrala Hidroelectrică Racoviţa, din judeţul Sibiu, a cărei construcţie a fost începută înainte de 1989, investiţia totală de 160 de milioane de euro.
Premierul Victor Ponta a participat, joi, la inaugurarea Centralei Hidroelectrice (CHE) Racoviţa, în judeţul Sibiu, alături de ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.
Ponta a sosit la CHE Racoviţa alături de reprezentaţi ai autorităţilor judeţene din Sibiu şi a tăiat panglica împreună cu ministrul Niţă şi preşedintele directoratului Hidroelectrica, Mihai Stănculescu.
După momentul festiv, premierul a fost invitat în camera de comandă a hidrocentralei, unde a pornit agregatul şi a urmărit cum acesta ajunge la parametrii instalaţi.
„Vă doresc succes şi să funcţioneze cât mai mulţi ani”, a spus Ponta, imediat după ce a pornit instalaţia.
El a asistat apoi la prezentarea datelor tehnice ale CHE, după care s-a adresat celor prezenţi.
„Inaugurarea acestei hidrocentrale e un semn foarte bun pentru Hidroelectrica, dar şi pentru industria noastră. E bine că se foloseşte tehnică românească (utilajele instalate la CHE Racoviţa sunt de producţie românească – n.r.). Îmi aduc aminte de vremurile în care noi, românii, eram un model pe multe continente. Hidroelectrica este o societate pe care sper să o vedem listată anul viitor pe Bursa de la Londra, acolo unde anul acesta a fost Romgaz. Ar fi a doua companie românească acolo, ceea ce nu este un lucru puţin”, a spus Ponta.
Premierul şi-a exprimat speranţa ca listarea Hidroelectrica la bursă să fie un succes şi a spus că această companie „prin uriaşa cotă de piaţă pe care o deţine să asigure preţuri scăzute la energie, competitivitate şi respectarea mediului”.
Ponta le-a cerut oficialilor Hidroelectrica „să iasă din graniţele noastre” pentru ca din 2014 România să poată exporta energie.
„Din 2014 vă rog să gândiţi o strategie pentru România şi pentru Moldova. Vreau să asigurăm energie pentru 24 de milioane de oameni, şi nu pentru 20 de milioane”, a spus Ponta.
După inaugurare, premierul a plecat spre lotul IV al Autostrăzii Sibiu-Orăştie, care urmează a fi deschis circulaţiei.
Joi, CHE Racoviţa a fost inaugurată, urmând ca punerea în funcţiune propriu-zisă să aibă loc la începutul lui 2014, după o perioadă de probă.
Valoarea totală a investiţiei de la CHE Racoviţa este de 162,7 milioane de euro.
Centrala Hidroelectrică (CHE) Racoviţa este situată în dreptul localităţii sibiene Racoviţa şi face parte din Amenajarea Hidroenergetică a râului Olt, sector Defileu Olt, formată din cinci centrale. Amenajarea întregului sector a fost concepută în cinci trepte de cădere, fiecare treaptă fiind de tipul centrală-baraj cu lac de acumulare îndiguit, în scopul valorificării potenţialului hidroenergetic al râului Olt prin producerea de energie electrică.
Cele cinci trepte de cădere se situează între localităţile Avrig (judeţul Sibiu) şi Cornetu (judeţul Vâlcea) din zona de defileu a râului Olt, pe un sector de circa 55 de kilometri lungime. Cele cinci centrale sunt, din amonte în aval, CHE Racoviţa, CHE Lotrioara, CHE Câineni, CHE Robeşti şi CHE Cornetu.
Dintre acestea, CHE Cornetu este în funcţiune din anul 2002, CHE Robeşti a fost pusă în funcţiune în 2012, celelalte fiind în diverse stadii de execuţie. La Câineni stadiul este de aproximativ 20 la sută în timp ce la Lotrioara finanţarea a fost sistată în 1992, lucrările fiind în stadiu incipient.
Proiectul de investiţii pentru sectorul acesta al Oltului a fost aprobat în 1989.
Lucrările la amenajarea CHE Racoviţa, începute în anul 1990, au fost reluate de către Hidroelectrica, în ritm susţinut, abia după 2006. Până în luna martie 2013 se alocaseră circa 125 de milioane de euro pentru lucrările necesare, la finalul anului trecut, lucrările fiind finalizate în proporţie de peste 90 la sută.
CHE Racoviţa are o putere instalată de 31,5 MW şi o energie medie de proiect, în anul hidrologic mediu, de 74 GWh/an. Lacul de acumulare are un volum de 14,83 milioane de metri cubi. Digul de pe malul stâng are o lungime totală de 14,77 kilometri, în timp ce digul de pe malul drept are o lungime de 4,6 kilometri şi se închide în versant în zona localităţii Bradu.
Reprezentanţii societăţii anunţau că „o problemă insurmontabilă în ultimii 24 de ani – existenţa unor poduri de cale ferată în aval de CHE Racoviţa care condiţionau punerea în funcţiune a centralei – a fost rezolvată ca urmare a deciziei Ministerului Transporturilor, care şi-a asumat finanţarea construirii unui nou pod de cale ferată”.
Potrivit reprezentanţilor societăţii, în 2013, s-au suspendat finanţările pentru investiţiile considerate „ineficiente” din punct de vedere economic – Paşcani, Făgăraş-Hoghiz, Valea Sadului, Siriu-Surduc, la care preţul megawatului instalat ajunge şi la 24 de milioane de euro, de 12 ori mai mult decât media la nivel european, fiind însă continuate investiţiile rentabile, urmând ca după punerea în funcţiune a CHE Racoviţa, în 2014 să urmeze centralele Răstoliţa (Mureş) şi Dumitra (Gorj).