tradiţia ignatului perpetuată în muzeul în aer liber din dumbrava sibiului. uite când !

Muzeul ASTRA readuce în atenţia sibienilor ritualul specific Sărbătorii Ignatului, practicat  încă din vremuri precreştine în majoritatea zonelor ţării noastre.

tradiţia ignatului perpetuată în muzeul în aer liber din dumbrava sibiului. uite când !

Astfel, sâmbătă, 21 decembrie 2013, începând cu ora 10:30, la Cârciuma din Bătrâni, în Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, se va desfăşura un program de animaţii constând în reluarea unor practici străvechi: tăierea porcului, tranşarea, pârlirea şi curăţarea acestuia. Vizitatorii muzeului vor putea gusta din tradiţionalele preparate reci (cârnaţi, slănină, tobă, caltaboş, jumări) sau din ,,pomana porcului’’  însoţită de  mămăliguţă şi murături, la preţul de 15 lei porţia.

În popor, în data de 20 decembrie se celebrează Ignatul Porcilor, o sărbătoare păgână (închinată se pare, unui zeu  solar), asimilată apoi religiei creştine prin integrarea în calendarul ortodox, pe data de 20 decembrie a Sfântului Ignaţie Teoforul, episcop de Antiohia, care dintr-un asasin, prin convertire la credinţă, devine sfânt.

Conform superstiţiilor perpetuate în popor, persoanele care lucrau in aceasta zi, erau pedepsite de Inătoare, o femeie bătrâna, lacomă si urâta, patrona zilei. Mai ales femeile însărcinate, respectau cu stricteţe interdicţia, de teama de a nu naşte copii cu infirmităţi.

Se considera că sângele scurs la sacrificiul porcului avea menirea de a purifica înainte de Crăciun nelegiuirile oamenilor. Celor miloşi însă nu li se permitea să asiste, existând credinţa că porcul va muri greu şi carnea sa nu va mai fi bună.

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică