video foto de unde işi iau băsescu, ponta, antonescu si nababii arabi globuri de craciun - ce se poartă anul acesta pe brad

Mii de decorațiuni de sticlă sunt trimise în aceste zile, din atelierul din comuna Șelimbăr (județul Sibiu), spre galerii de artă, firme de profil, dar și beneficiari fînstăriți sau persoane publice care-și împodobesc nu doar brazii, dar și casele, de sărbători, ultima modă fiind „țurțurii” de sticlă, pe care a „nins” cu platină sau aur.

„Noutatea acestui an ar fi aceste forme abstracte, țurțuri, care arată extraordinar puși pe brad. Și acolo vom interveni cu depuneri de aur, platină sau cu lustere. Vor avea culori foarte frumoase. Prețul va ajunge între 5 și 10 euro”, a explicat Ion Tămâian.

Dacă în acest an, țurțurii nu se mai poartă la streașina caselor, ci în bradul de Crăciun, nici globurile nu mai sunt ce erau odată, dovadă că, în funcție de continent și tradiție, de sărbători, fiecare își decorează altfel casa.globuri sibiu (1)

În timp ce europenii și americanii sunt copiați de chinezi și folosesc globurile atât pentru a împodobi casele, dar și mesele și casele, arabii merg mai departe și nu se mulțumesc cu atât, aceștia își comandă de la atelierul din județul Sibiu, prințese de sticlă, care să le respecte tradiția — acoperite cel puțin parțial, să nu nud.

„La arabi nu ai voie ca aceste creații feminine să le dai dezbrăcate, trebuie să le acoperi. Facem prințese, vestale pentru ei. Doar femei îmbrăcate. Arabii nu au Crăciun, dar au dorința de a împodobi. Globul este pus la geam, pe masă”, a precizat, Ion Tămâian.globuri sibiu (4) Americani vor globuri mari
Americanii preferă globuri cât mai mari și în combinații inedite, cum ar fi creații din sticlă și metal.

„În SUA, la San Francisco, avem o galerie care vine cu o comandă foarte generoasă și de fiecare dată vrea noutăți. Forme abstracte, combinație sticlă — metal, dimensiuni foarte mari”, spune Ion Tămâian.

Cât de mare poate fi un glob făcut manual, la Șelimbăr? Până la 50 de centimetri diametrul, dar secretul este ca acesta să fie subțire, ca să poată fi ținut de cetina bradului. Unii vor să facă dintr-un glob de Crăciun o lampă pe care să o aibă tot anul.globuri sibiu (9)

„Pentru brazi, globurile sunt făcute subțiri, globurile decorative — 50 de centimetri. Am făcut un glob de peste 60 de centimetri, în care s-a introdus lumină și a fost folosit ca un corp de iluminat”, își amintește artistul sibian.

Globurile mari pot fi lucrate din metale semiprețioase, ca să strălucească mai mult decât cele cu care suntem noi obișnuiți. Spre exemplu, globurile foarte mari, care împodobesc brazii de afară, în frig și care rezistă la ger, ninsoare, chiar și vânt, sunt făcute în cuptoare speciale, fiind arse la 500 de grade.globuri sibiu (5)

„Aici avem un decor făcut cu email, pe un suport de sticlă semimată. Acest decor se arde la 500 de grade. Culorile sunt deosebite, pentru că la bază stau sărurile metalelor semiprețioase. Aceste globuri și cel mare sunt cu dopaj de argint, într-o combinație de săruri ale argintului, care fuzionează la o mie de grade. Aceste efect îl scoate și focul, ca să scoatem aceste culori ale curcubeului. Globurile sunt gândite pentru brazi mari și rezistă, nu se sparg”, a prezentat Ion Tămâian câteva din operele de artă care se realizează la Șelimbăr.globuri sibiu (8)Noutățile sezonului

El a arătat că europenii și chinezii — care comandă aproape orice e făcut manual în Europa — folosesc globurile, dar și alte decorațiuni din sticlă, atât pentru brazi, dar mai ales pentru casă. Unii nu comandă vedeta iernii — globul — ci seturi de pahare unicat sau sticluțe în care își păstrează parfumurile. Femeile preferă broșe în combinație de metale prețioase și sticlă, pe care le folosesc nu doar ca podoabe, ci și să le așeze în decorațiuni pe masă.

„Acest decor este destul de nou pentru că este un suport de email, s-a fixat argint electrolitic. Pe urmă patinat, învechit. Noutatea este faptul că avem forme decorative abstracte, care stau câteva zile într-un cuptor și se vor răci lent. La final, culorile vor fi foarte clare, curate, fie că este roșu sau albastru, cobalt sau galben, orice culoare se va vedea clar. Se va vedea orice formă modelată la cald, fie că e vorba de față, flăcări, e de fapt ce am adus noi ca o altă noutate în acest an”, a descris artistul sticlar broșele deosebite care se pot purta atât de către doamne, cât și de … brazi.globuri sibiu (11)

Aproape tot ce ce lucrează in atelierul din Șelimbăr se exportă în țări precum Italia, Germania, Olanda, Suedia, Norvegia, Anglia, Rusia, China, SUA și în țările arabe. Cu prețuri începând de la cinci euro, până la sute de euro, oricine își poate comanda o decorațiune de sticlă, lucrată manual, la Șelimbăr. Atât de apreciate sunt globurile românești marca Tămâian, de către bogații Chinei, încât acestea le decorează vilele, la toate marile sărbători.

Chinezii iubesc arta europeană

„Chinezii sunt înnebuniți după arta europeană. Există o pătură socială, acei bogătași care se îmbracă din Europa, își aranjează casa din Europa. Folosesc bradul pentru ambient, pentru casă. Ei folosesc globul și pentru amenajările interioare. Dar sunt și anumite sărbători la care le place să aibă aceste forme decorative”, precizează Ion Tămâian.globuri sibiu (12)Dintre cei mai cunoscuți clienți ai atelierului de la Șelimbăr se remarcă prințul Charles, la care au ajuns niște borcane de sticlă speciale, umplute cu miere din Transilvania.

YouTube video

Decorațiuni făcute de Ion Tămâian au ajuns și la familia președintelui României — soția acestuia, Maria Băsescu a vizitat personal atelierul sticlarilor de la Șelimbăr — la premierul Victor Ponta sau la președintele Senatului, Crin Antonescu, sub formă de cadouri făcute de colegii parlamentari ai lui Ion Tămâian, care este și deputat PNL atunci când nu se ocupă de arta sticlăriei. Sursa: AGERPRES

 

Ultima oră

Comentariul meu