video a murit nelson mandela. africa de sud e în doliu național

Fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela a murit, a anunţat preşedintele Jacob Zuma, citat de AFP.

video a murit nelson mandela. africa de sud e în doliu național

Nelson Mandela a murit joi. Condamnat la aproape trei decenii de închisoare, adulat apoi de milioane de oameni, Nelson Mandela a murit la vârsta de 94 de ani. Viaţa lui seamănă cu vieţile personajelor mitologice, iar destinul său lasă o amprentă în istoria lumii moderne.

Nelson Mandela este probabil ultimul erou pur-sânge de pe planetă. El este simbolul sacrificiului şi al dreptăţii, fiind venerat precum un sfânt de milioane de oameni. Viaţa lui Mandela constituie un model nu doar pentru vremurile noastre, ci pentru toate timpurile”. Sunt cuvintele biografului lui Nelson Mandela, Richard Stengel, care i-a urmărit traseul politic şi viaţa personală în ultimii 20 de ani. Nelson Mandela s-a născut la 18 iulie 1918 în Transkei, Africa de Sud. A studiat dreptul la Universităţile Fort Hare şi Witwatersrand, confruntându-se cu frustrările tânărului de culoare într-o ţară care îi interzicea să voteze sau să circule liber din pricina culorii pielii. Apartheidul căpătase o formă juridică în 1948. Populaţia era clasificată în grupuri, urmărindu-se segregarea rasială. Erau anii în care Nelson Mandela s-a înscris în mişcarea de rezistenţă împotriva Partidului Naţional din Africa de Sud, cel care susţinea politicile de apartheid. Mandela a fost acuzat de trădare într-un proces care a durat cinci ani, între 1956 şi 1961. A fost achiat. La începutul anilor ’60, însă, Mandela a pus bazele aripii militare a Congresului Naţional African – formaţiunie cu revendicări anti-apartheid. Din această cauză a fost arestat în 1962 şi condamnat la cinci ani de închisoare. Concomitent, alţi membri ai Congresului Naţional African au fost arestaţi sub acuzaţia de tentativă de puci militar. Mandela a fost adus în faţa judecătorilor alături de colegii săi. Şatpe dintre aceştia au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă. Cel de-al optulea a fost Nelson Mandela. Avea 44 de ani.

A stat 27 de ani într-o celulă din închisoarea Robben Island, la 12 kilometri de Cape Town. Revoluţionarul avântat, s-a transformat în lunga perioadă de carceră într-un înţelept dornic de reconciliere şi într-un om de stat cumpătat. Dincolo de gratiile celulei sale, populaţia de culoare din Africa de Sud l-a transformat pe Mandela într-un simbol al mişcării de eliberare de sub apartheid.

În 2004, la vârsta de 85 de ani, Mandela hotărăşte să se retragă din viaţa publică, dedicând mai mult timp familiei şi prietenilor apropiaţi. Acesta a ales să trăiască „în meditaţie”. Fostul demnitar a mai avut puţine apariţii publice de atunci. De asemenea, Mandela a fost tratat în spital de mai multe ori în ultimii doi ani, însă ultimele luni au fost decisive. Fostul preşedinte sud-african a fost răpus, în cele din urmă, de o infecţie pulmonară prelungită, ultimele zile fiind susţinut artificial, prin intermediul aparatelor. Farmecul personal, simţul umorului şi bunătatea caracterului său cultivate în ciuda suferinţelor din timpul anilor de închisoare, precum şi povestea uimitoare a vieţii sale pot explica influenţa transmisă asupra lumii întregi. Mandela a fost, cu siguranţă, un model demn de aspiraţia celorlalţi lideri ai lumii. Cele 15 „porunci” ale lui Nelson Mandela 1. Curajul nu înseamnă absenţa fricii. 2. Fii cumpătat. 3. Deschide calea pentru ceilalţi. 4. Îndrumă-i stând în spatele lor. 5. Fii prezentabil. 6. Cel mai important este să ai un principiu – restul este doar tactică. 7. Descoperă binele din ceilalţi. 8. Cunoaşte-ţi adversarul. 9. Ţine-ţi rivalii aproape. 10. Trebuie să ştii când să spui „nu”. 11. Gândeşte pe termen lung. 12. Dragostea face diferenţa. 13. Renunţarea este o altă metodă de a conduce. 14. Întotdeauna ia în considerare ambele variante. 15. Găseşte-ţi propria grădină.
video
play-sharp-fill

sursa: adevarul.ro

Ultima oră

Comentariul meu

Publică