uită de centrală : cum să te încălzeşti iarna cu 2 lei pe zi salvând planeta!

Cum să te încălzeşti iarna şi să scapi de taxele mari la întretinere? Nu, nu trebuie sa dormi imbracat si cu doua plăpumi pe tine. E mult mai simplu si poti incalzi fiecare incapere cu numai 2 lei  pe zi.

uită de centrală : cum să te încălzeşti iarna cu 2 lei pe zi salvând planeta!

Trebuie doar sa urmezi sfaturile unui utilizator youtube, Dylan Winter, care a reusit să-şi incalzească casa intr-un mod simplu si original. Avem nevoie de numai cateva lucruri simple. O tava metalica de cozonaci, doua ghivece de ceramică de marimi diferite şi lumanari-pastilă.

Pentru început punem trei-patru lumânări pastilă aprinse pe tava de metal, pe care o plasăm pe o suprafata care se poate incalzi. Le acoperim cu ghiveciul mai mic. Pe gaura de scurgere a ghiveciului punem banuţul acela ce ramane dupa ce se consuma o lumanare, cel care tine fitilul. Apoi punem celalat ghiveci, mai mare.

Lumânările incălzesc aerul dintre cele doua ghivece. Cum căldura tinde să urce, datorită apariţiei unui curent de convecţie între aerul cald şi cel rece, aerul cald iese pe gaura de scurgere a ghiveciului mai mare si prin partea de jos a tăvii, cee ce face ca încaperea in care este pusă instalaţia să se încălzească.

Dylan Winter explică că pentru încălzirea unei încăperi normale, e nevoie de patru lumânări dimineaţă şi patru seara.

După ce a auzit si a văzut filmuleţul compatriotului său, seful pompierilor londonezi a cerut mare atenţie la aprinsul lumânărilor si supravegherea lor, pentru ca există pericol de incendiu.

Ultima oră

Participă la discuție

Publică

    1. Ai dreptate!
      Parafina si fitilul de plumb din lumanarile obisnuite emit prin ardere substante toxice extrem de periculoase pentru organism.
      Doua studii publicate recent de revista britanica “The Ecologist” avertizeaza ca tipul cel mai raspandit de lumanare din lume emite o varietate incredibila de compusi organici volatili (VOC), printre care acetona, benzen, tetraclorid de carbon si xilina.
      La acestea se adauga particule de funingine microscopice cu continut de metale grele, precum plumbul sau cadmiul, provenite de la fitilul lumanarii. Efectele asupra sanatatii sunt devastatoare, de la simple dureri de cap pana la astm si cancer.
      Parafina este insa un reziduu ieftin al industriei petroliere, care este albit si texturizat cu acrolyn, un produs cancerigen recunoscut.
      Un prim studiu de anvergura a fost realizat in anul 2000, in SUA, cand cercetatorii au constatat ca ratele emisiilor de plumb ale unei lumanari variau intre 0,5 si 327 de micrograme pe ora.
      Dupa 60 de minute de ardere, nivelul plumbului din aer era intre 0,04 si 13,1 mcg pe metru cub, in conditiile in care un nivel sigur este apreciat la 1,5 mcg pe mc. Dupa cinci ore, concentratiile au crescut substantial, intre 0,21 si 65,3 mcg pe mc.
      Un studiu mai recent, din 2006, a fost realizat de Stephan Weber, profesor la Universitatea Duisburg-Essen, din Germania, care a masurat nivelurile de microparticule in aerul unei biserici pe o perioada de 13 zile inaintea Craciunului.
      Cercetatorul a descoperit ca, in momentul in care lumanarile sunt aprinse, concentratiile de particule aproape se dubleaza.
      Tot Weber a ajuns la concluzia ca si expunerea de scurta durata la aerul contaminat poate fi daunatoare pentru unii oameni.
      Doar in SUA si Australia s-a interzis de cativa ani utilizarea plumbului in fitilul lumanarilor, dupa ce s-a constatat ca nivelul concentratiei plumbului dintr-o incapere in care se ard lumanari parfumate depaseste nivelul maxim admis chiar si de 33 de ori.
      Unii producatori adauga plumb in festila pentru ca flacara lumanarii sa fie dreapta si sa arda frumos. Prin incalzire, metalul se transforma in particule foarte mici, care sunt inhalate si se depoziteaza in plamani, de unde trec in fluxul sangvin.
      Majoritatea producatorilor nu sunt obligati sa specifice compozitia materialului din care sunt fabricate fitilele, asa ca e aproape imposibil sa-ti dai seama care sunt cele ce contin plumb.

      1. mi s-a intamplat sa-mi vina stare de lesin de la lumanarile arse in biserica….asa ca evit contactul cu bisericile….asa ma pazesc de lumanari!

  1. Voi uni luati lucrurile prea in serios.
    Omu nu incalzeste puternic camera. Poate urca per ansamblu cu cateva grade. E o ideie buna.
    Merge pentru un hol in care nu faci caldura. Dar nu se recomanda pentru un dormitor in care dormi. Mai ales ca arde aerul incaperii.
    Merge sa faci mai ales daca nu stai bine cu banii, daca vrei sa reduci ceva din cheltuieli dar doar in lunile pana in iarna dar nu cred ca e o solutie pentru iarna cu geruri de -15, -20 grade.
    Oricum sunt multi care sunt invatati cu confortul 🙂 centralei si care dispun de bani:) care li se pare ceva de ras.
    Merita incercat pentru cei care stau la casa, oricum ghivecele nu se pierd.

  2. fratilor doamne cata debilism este in lumea asta . de vine un ger de 25 grade teai bagat lumanarile inainte de ati canta popa la cap , valabil este prima comentare , au infiitat bomba ca sa prinda la prostime . multu mai are domnul in gradina lui pe bune

    1. e foarte important sa ai cateva oglinzi in camera. astfel reflexia ansamblului de incalzit produce dublu de caldura injumatatind investitia. cu cat mai multe oglinzi cu atat obtinem mai multa caldura care se obtine prin reflexie

      1. eu am folosit si doua curse de soareci sau sobolani. Caldura intra ca proasta in ele, prin dilatare declansa mecanismul de inchidere si o scoteam a doua zi si o refoloseam.

  3. cum rahat sa faci foc in casa si sa te astepti ca asta sa mearga.. pe unde naiba scoti dioxidul de carbon.. si de unde naiba arzi oxigenul?

  4. cea mai de rahat informatie pentru saracia omului .. reclama pentru lumanarile alea pastile ne platita …. cum plm sa zici ca este cea mai iestina incalzire cu 2 lei pe zi :)) ca daca am o aeroterma cu rezistenta halogen de 300 W la 10 ore continu pornita face de 10 ori mai cald decat cele 4 lumanari sau 8 cate sunt ele app vb de 0.50 bani kw 1 Kw = 1000 w deci calcul simplu 🙂 reclama la acele lumanari si la vase de lut :)))

  5. Chestia aceasta face căldură cât un bec aprins 😛 Am încercat zilele acestea, Nimic spectaculos, pe urmă am vrut să stiu ce se ascunde în spatele acestei manipulări. Din curiozitate am mers la cateva magazine mari de profil din București. Am aflat lucruri foarte curioase, după o conversație cu vânzătorii de profil. Spre exemplu, am aflat că, ghivecele de șamotă nu se mai vând deloc pentru că sunt fragile și se sparg ușor și nu au nici un aspect plăcut. Pierd teren în față celor din plastic care sunt mai ieftine și sunt mai durabile în plus sunt și viu colorate. Am mai aflat spre exemplu că la Bricostore pantelimon sau returnat producatorului tot lotul de ghivece din șamotă. Iar bricostore Băneasa aplică reduceri de 50% doar să scape de aceste ghivece care nu se mai vând. Deci industria șamotei pierde teren în fața ghivecelor confecționate din plastic. Cuiva ia venit o ideie genială. Hai să păcălim oamenii cu o așa zisă invenție Centrală termică cu doar 2 lei pe zi. O minciună comercială menită sa scoată de la faliment această industrie a șamotei. Dacă fiecare om cumpără măcar 3 ghivece din șamotă, chiar și din curiozitate, industria șamotei este salvată, măcar scapă de stocurile imense adunate în depozitele magazinelor. Înainte de a încerca e bine să vă informați nițel.

    1. Incredibil ce conspiratie ai descoperit. Mafia ghivecelor de lut. Si nu mai spune samota. Aia e cu totul altceva… Nu se fac ghivece din samota, ci din lut ars in cutie sau ceramica inferioara. Samota se foloseste numai la cărămizi speciale, pentru sobe.

  6. 4 lumanari dimineata si 4 seara inseamna 4 lei pe zi pe camera. inmultit cu 4 camere = 16 lei pe zi * 31 zile = 496lei. deci mai mult decat am platit anul trecut in decembrie. Asta fara sa folosesti lumanari parfumate 🙂

    1. Nu mai vorbim de riscurile pt sănătate, de timpul tau…sa tot aprinzi lumânări in toate camerele…sa le pazesti…riscul de incendiu… O porcărie…

  7. Afara nu e pic de zapada, dimpotriva e verde-verde, semn de vara. O fi buna metoda pt autosugestionare intr-o zi ploioasa de iunie, dar de aici si pana a reinventa legile termodinamicii e cale luuuuunga.

  8. cine are ochi de vazut si minte de gandit , le foloseste. ce arata omul asta , gratis .. dobitocii nu apreciaza.
    Asa se intampla si cu iustin capra , neapreciat in tara noastra, dar si cu multi altii.
    lumea prefera sa dea o gramada de bani pe benzina/motorina , in loc sa se deplaseze cu masini electrice mai ieftine si mai usor de intretinut. la fel si aici – chiar incalzeste treaba aia. incercati macar , nu costa toate materialele mai mult de 50-100 ron .

    1. George…..normal este sa afirmi lucrul asta atunci cand tu esti mai destept….dar vad la tine următoarele cuvinte pe care încerc sa le descifrez:copcalari, repeteti.

  9. Cine foloseste aceasta metoda este chiar tembel.
    Este o metoda de supravietuire, nu este nimic nou, stiintific sau revolutionar. este o metoda de supravietuire sau alternativa pentru o perioada scurta de timp.
    Pe langa asta, flacarile ard oxigenul iar dioxidul de carbon nu este eliminat in afara camerei. Camera trebuie aerisita des (cel mai bun exemplu este cu lesinatii din biserici) iar facand asta, cucu caldura 😉

  10. Dupa cum poate observa o persoana care nu intelege limba engleza, domnul din filmulet ne arata ca cele patru lumanari mai sunt sustinute de doua calculatoare si o veioza care in total mai consuma si ele cateva sute de wati.