ultima oră: spania ridică restricţiile de muncă pentru români de la 1 ianuarie 2014

Românii au drept de muncă în Spania de la 1 ianuarie 2014. Interdicţiile impuse pe piaţa muncii pentru români, în iulie 2011, vor fi ridicate, potrivit unui comunicat publicat marţi seară, pe situl Ambasadei României la Madrid.

Ambasada precizează că va urmări ca dreptul romanilor la munca in Spania să fie respectat, iar  autorităţile spaniole să adopte toate masurile necesare pentru aplicarea la timp si in conditii optime a masurii de liberalizare. Va fi transmisă birourilor din teritoriu o comunicare privind ridicarea începând cu data de 1 ianuarie 2014 a restricţiilor privind angajarea cetăţenilor români. Deasemenea, „de la data de 1 ianuarie 2014 menţiunea referitoare la dreptul de muncă din certificatele de rezidenţă nu mai produce efecte juridice.

După data de 1 ianuarie 2014 cetăţenii români care au în certificatul de rezidenţă menţiunea referitoare la necesitatea obţinerii unei autorizaţii pentru a avea drept de angajare vor avea posibilitatea să solicite Comisariatelor de Poliţie, în condiţiile respectării şi a noilor condiţii cu privire la obţinerea certificatului de rezidenţă (existenţa unui contract de muncă sau a veniturilor suficiente şi a asigurării private de sănătate),  schimbarea acestor certificate cu unele din care această menţiune să fie eliminată”

Noutatea pentru români este că „după data de 1 ianuarie 2014 angajarea se poate face în baza documentului naţional de identitate”.

Pentru obţinerea de informaţii sau pentru eventuale sesizări pot fi folosite numerele de telefon şi adresa de e-mail indicate pe site-ul Ministerului Muncii spaniol, la numerele telefon: +34 91 363 71 08 / 91 363 90 71, program de informaţii de la 9:00 la 14:00;

infoinmi@meyss.es

Pentru detalii şi clarificări suplimentare vă puteţi adresa Ambasadei României de la Madrid:

Ultima oră

Participă la discuție

7 Commentarii

    1. Trebuie sa mergi la politia nationala din zona unde locuiesti, cu certificatul de padron, o taxa care se achita la banca (iti vor spune ei care si cat sa platesti) si iti vor elibera el NIE (o foaie verde cu date personale si un numar identificativ) cu care te poti inscrie la INEM (fortele de munca)

  1. salutare… am rezidenta , facuta in luna decembrie 2013 … si as vrea sa stiu daca mi-am nevoie sa imi fac si n.i.e. ca sa incep munca din ianuarie , sau imi trebuie decat buletinul romanesc si atat? ( contract de munca am din ianuarie 2014 ) ce acte imi trebuiesc in afara de buletinul romanesc si certificatul de rezistenta spaniol ? …multumesc

  2. da da… cu buletinul romanesc… CA SA TE HAITUIASCA DUPA AIA HACIENDA INVENTAND TOT FELUL DE TAXE SI IMPOZITE !!! – ASTA IN CAZU IN CARE GASESTI CEVA DE MUNCA LEGAL!

  3. pentru aurelian,cu siguranta ai drept de munca,te poate angaja si cu buletinul romanesc,numai sa gasesti de lucru,cat despre rezidenta daca ai scris acolo no autoriza para trabajar por cuenta ajena va disparea acea interdictie,putem munci oriunde in europa fara nici o interdictie LIBER LA MUNCA DUPA 01.01.2014 pentru toti romanii.multe salutari tuturor

  4. E SI TIMPUL SA AVEM SI NOI IN TARA ASTA DREPTUL LA O COAJA DE PIINE CA FOARTE AMARA A FOST PINA ACUM SI DEMNITATEA NOASTRA DE ROMANI AFOST CALCATA IN PICIOARE AM FOST EUROPEOS SG, MANO SPER SA FIE ADEVARAT SA SE RIDICE ODATA ACEASTA MORATORIE