La nivelul judeţului Sibiu, în baza planurilor de acţiune aflate în derulare la nivel naţional, în perioada 02.09 – 21.11.2013 au fost desfăşurate activităţi de verificare pe problematica producerii, prelucrării depozitarii şi comercializării produselor cerealiere şi de panificaţie şi pentru prevenirea şi combaterea importurilor şi achiziţiilor intracomunitare de carne/produse de carne, congelate, brazi şi obiecte ornamente de sărbători.
În acest context, în perioada menţionată, au fost verificate 1033 de societăţi comerciale şi persoane fizice autorizate (922 din domeniul panificaţie şi 111 cu activităţi de import şi achiziţii intracomunitare) şi neautorizate; totodată, au fost verificate 1597 mijloace de transport (din care 1395 transportau produse de panificaţie).
În urma acestor activităţi au fost aplicate 614 sancţiuni contravenţionale (din care 513 în domeniul panificaţie) în valoare de 272.970 lei, fiind confiscate mărfuri şi produse în valoare de 30.000 lei (legume/fructe, carne, făină, pâine ş.a.).
Poliţiştii sibieni au înregistrat 66 de dosare penale, din care 22 pentru evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 900.950 lei, din care s-a recuperat, până în prezent 440.000 lei (bani şi indisponibilizări de bunuri şi produse), fiind cercetate în total 66 de persoane. Faptele infracţionale de evaziune fiscală au constat în principal,în neevidenţierea în parte sau totalitate a veniturilor realizate, înregistrarea de cheltuieli fictive în numele unor societăţi „fantoma” sau inexistente.
Poliţişti sibieni recomandă cetăţenilor să se asigure la achiziţionarea de produse de panificaţie că acestea sunt supuse comercializării în conformitate cu prevederile legale (etichetarea şi menţionarea conţinutului produsului), să evite achiziţionarea de pâine sau alte produse de panificaţie din pieţe, târguri sau parcări, de la persoane care au produs neautorizat.
De asemenea, le recomandăm să nu achiziţioneze carne, produse congelate, legume/fructe din import sau din achiziţii intracomunitare fără ca cel care le comercializează să deţină documente de conformitate, certificate sanitar-veterinare, documente de provenienţă, în unele cazuri aceste produse fiind oferite în locuri şi condiţii de comerţ neautorizat.