FOTO Copiii transformați în laboranți la Uzina de apă din Sibiu

Ziua Mondială de Monitorizare a Calității Apei a fost marcată la Sibiu  prin vizita unui grup de elevi de la Școala gimnazială „Nicolae Iorga” la Uzina de apă ”Dumbrava”. Copiii au constatat personal că apa care pleacă spre robinetele consumatorilor îndeplinește toate condițiile de calitate.

FOTO Copiii transformați în laboranți la Uzina de apă din Sibiu

Acțiunea face parte din Programul “Prietenii apei”, derulat de „Apă Canal” SA Sibiu si firma Wilo România privind educarea tinerei generații cu privire la utilizarea corectă a resurselor de apă.

Uzina de apă „Dumbrava” asigură apa potabilă pentru peste 200.000 de abonați din municipiul Sibiu, orașul Ocna Sibiului, comunele Șelimbăr, Șura Mare, Șura Mică și Cristian. Construită între anii 1962 – 1964, uzina a fost extinsă între 1974 – 1977 și modernizată cu fonduri europene între 2006 – 2010. În fiecare secundă sunt tratați 680 de litri de apă provenind din sursele Gura Râului și Sadu.uzina de apa 4

Drumul apei în Uzina „Dumbrava” este strict monitorizat în sistem SCADA, de la camera de amestec, la injecția cu soluție de var pentru corecția PH-ului, sau, când situația o impune, la adăugarea de coagulant sau polimer. Apa ajunge în decantoare și, mai apoi, în filtre pe pat de nisip cuarțos. Înainte de a trece în rezervoare, apa primește o doză de clor, eliminându-se astfel microorganismele.

Laboratorul Uzinei de apă este dotat cu aparatură modernă, zilnic efectuându-se determinări ale calității apei. Elevii au putut constata “pe viu” modul în care se determină duritatea, turbiditatea, conductivitatea, aciditatea sau alte analize prin care se monitorizează calitatea apei.

De asemenea, oaspeții au aflat că zilnic sunt prelevate probe din diferite zone ale orașului care sunt analizate în laborator, în concordanță cu legislația sanitară. Rezultatele pot fi consultate pe pagina web a societății, www.apacansb.ro, secțiunea „Buletine analiză apă”, unde este postată harta municipiului Sibiu, cu 14 puncte de prelevare.  uzina de apa

Elevii au aflat și de eforturile pe care „Apă Canal” SA Sibiu le face în derularea proiectelor cu finanțare europeană, Uzina de apă „Dumbrava” fiind modernizată în urma cu 3 ani prin Programul Ispa. Actualul proiect, denumit  „Extinderea și reabilitarea a infrastructurii de apă și apă uzată în județele Sibiu și Brașov”, finanțat de Uniunea Europeană prin POS Mediu, prevede realizarea unei linii de deshidratare a nămolului rezultat din procesele tehnologice de tratare a apei, cu impact pozitiv în privința protecției mediului.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică