Decenii de-a rândul, despre Vasile Aaron, juristul și literatul care a vieţuit la Sibiu în perioada 1804-1821, nu s-a știut aproape nimic.
Azi, datorită strădaniei cercetătorilor Liliana Maria Popa și Ioan-Nicolae Popa, deținem informații certe despre viața acestei importante personalități a Iluminismului românesc, despre activitatea lui de avocat al românilor de pe Pământul Crăiesc și despre scrierile acestui versificator contemporan cu Samuil Micu, Gheorghe Șincai, Petru Maior, Ion Piuariu-Molnar și Gheorghe Lazăr.
Cei doi cercetători au oferit mai întâi publicului monografia “Vasile Aaron (1780-1821)”, conținând bogate informații despre omul Vasile Aaron și despre epoca sa, corectând mulțimea de erori întâlnite în lucrările istoricilor literari de până acum.
Anul trecut cercetătorii au pus la dispoziția cititorilor interesați masivul poem moral-religios “Patima și moartea Mântuitorului nostru Isus Hristos”, o alcătuire de aproximativ 10.000 de versuri, pe care Aaron a tipărit-o în anul 1805 la Brașov și a retipărit-o în 1808 la Sibiu. După moartea lui lucrarea a mai cunoscut încă șapte ediții și a circulat în toate teritoriile locuite de români.
Acum, aceiași cercetători au scos la lumină toate celelalte scrieri pe care autorul sibian, originar din Glogovețul Blajului, a reușit să le tipărească în decursul prea scurtei sale existențe lumeşti.
Citește mai departe pe: Rondul de Sibiu