cum scapi de aciditatea gastrica

Mesele copioase, anumite alimente, fumatul sau o sarcina sunt in general cauze ale aciditatii stomacale, cunoscuta popular ca arsuri stomacale sau arsuri gastrice. E bine sa consulti medicul daca ai simptomele de mai jos de cel putin patru ori pe saptamana, dar exista si anumite alimente care te pot scapa de durerile de stomac cauzate de aciditatea gastrica.

Aciditatea gastrica vine pe panga arsuri si cu un gust acru sau amar in gat si o senzatie de arsuri pe cosul pieptului. Majoritatea simptomelor sunt cauzate de o slabire a sfinterului esofagului, a carui functiune pricipala este de a mentine acidul gastric in stomac.

Acesta se relaxeaza si permite lichidului din stomac sa urce in esofag. Includerea in dieta a numitor alimente poate ajuta la inchiderea sfinterului si mentinerea acestuia asa.

Pentru alinarea arsurilor se pot folosi neutralinzanti naturali pentru acidul gastric:

BICARBONATUL DE SODIU

Bicarbonatul de sodiu, pe langa aplicatiile multiple in gospodarie este util si in cazul aciditatii gastrice, pentru ca neutralizeaza acidul gastric. Jumatate de lingurita de bicarbonat si cateva picaturi de lamaie intr-o jumatate de cana de cai cu apa calduta ajuta la alinarea arsurilor de stomac. Lamaia serveste pentru eliberarea unui gaz produs de bicarbonatul de sodiu odata ajuns in stomac.

Ovazul

Ovazul este un alt neutralizator natural, foarte bun pentru alinarea arsurilor de stomac.

Ovazul contine foarte putine grasimi saturate si colesterol, doua ingrediente care pot cauza reluxul acid. Cand ai arsuri gastrice, poti mesteca bine o lingurita de fulgi de ovaz si apoi sa-i inghiti.  Unele persoane simt aciditatea dupa ce manaca ovaz, in aces caz trebuie evitata aceasta solutie.

Suc de cartofi

Sucul de cartofi este un bun remediu impotriva gastritei si neutralizeaza acidul gastric, datorita nutrientilor minerali alcalini pe care ii contine.

Pentru a obtine sucul de cartofi, se rade un cartof pe razatoarea marunta si se scoate sucul presand cartoful ras intr-o strecuratoare. Asigurati-va ca acesta nu are puncte negre si ca nu e verde, pentru ca astfel de cartofi pot contine substante toxice. Se dilueaza o lingura de sus de cartofi cu o jumatate de cana de apa calduta. Se bea cu inghitituri mici.

Bananele antiacide

Bananele sunt bune pentru alinarea arsurilor pentur ca stimuleaza productia de secretie mucoasa ce protejeaza impotriva acidului gastric. In plus, bananele contin mult potasiu, un mineral alcalinizant cu un PH 14. Trebuie insa sa consumati bananele foarte coapte. Acestea sunt cele care ajuta la reducerea aciditatii stomacului si cresterea PH-ului din acesta. Cu cat mai mare PF-ul, cu atat mai mica aciditatea din stomac.

Bananele coapte sunt in general si cele mai ieftine in supermarket. Cu cat au mai multe puncte maronii, bananele sunt mai coapte.  Bananele necopate suficient pot duce insa la efectul contrar, crescand aciditatea, asadar atentie!

Otetul de mere 

Desi unele persoane folosesc otetul de mere pentru tratamentul aciditatii gastrice, trebuie mentionat ca nu s-a facut niciun studiu care sa ateste efectul neutralizant al otetului de mere pentru arsurile gastrice.

Pentru neutralizarea acidului gastric se pun doua lingurite de otet de mere intr-un vas de apa si de bea pe indelete.

Alte remedii impotriva arsurilor de stomac:

Bea un vas de apa cand incepi sa te simti rau. Apa va dilua acidul din stomac.

Ghimbirul – Un ceai de ghimbir este eficace impotriva arsurilor de stomac. Se amesteca o lingurita de ghimbir ras intr-o ceasca cu apa fierbinte. Se lasa zece minute si apoi se bea ceaiul rezultat. Ghimbirul este foarte folosit in tratamentele digestive. In cazul aciditatii gastrice, ghimbirul ajuta la mentinerea Ph-ului.

 

Ultima oră

Participă la discuție

2 Commentarii

  1. Lamaia serveste pentru eliberarea unui gaz produs de bicarbonatul de sodiu odata ajuns in stomac. Pe bune?