Scandal în toată regula între două clanuri tigănești din județul Sibiu. Vorbim de răpiri, sechestrări, nunţi între minori, ameninţări şi şantaje , toate făcute fără nici cea mai mică teamă sub nasul autorităților în localitățile Porumbacu de Jos și Arpașu. Asta până ieri când poliția a descins în comunitatea unde era ținut ostatic un minor răpit de lângă părinți pentru a fi căsătorit cu o altă minoră, fără acordul acestora. Un pocal de argint este de fapt mărul discordiei în acest scandal.
Drama celor doi copii a inceput în luna august, când clanurile „Procuroriul” şi Banciu, au hotărât să îşi casatorească copiii. Intelegerea s-a făcut după tradiţia ţigăneasă, dar, familia băiatului tocmit a vrut să renunţe la întelegere pe motiv că i-a găsit o altă fată, situaţie care a dus la un adevărat război în zonă. Totul a culminat cu rapirea mireului, copilul de 14 ani.
„Noi nu am vrut. Fără voaia noastră au vrut să îl însoare cu fata lor. L-au ținut forțat. L-au ținut sechestrat, cu pază lângă el. Au venit la mine acasă si au intrat 30 de persoane peste mine cu săbii, cu lopeți și furcoaie și mi-au dat trei săbii în cap. Și cu cozile de lopată m-au zdrobit și m-au distrus. La ginerele meu i-au dat trei lopeți în cap. Și l-au cu forța și pe ginerele meu și l-au ținut acolo de frică. Și dimineața au făcut nuntă cu el cu copilul. Forțat. Fără voia la părinți” a povestit bunicul băiatului răpit.
Descinderi în forţă
Copilul a fost răpit de pe stradă de apropiaţi ai clanului „Procuroriu”, în timp ce se afla în maşină, în apropiere de Arpaşu. Cei tocmiţi să-l sechestreze l-au dus într-o casă din Brateiu, unde a fost ţinut până la intervenţia poliţiştilor. Nu mai puţin de 80 de persoane au împânzit vineri localităţile Porumbacu de Jos si Arpasu de Jos unde s-au făcut 14 descinderi la casele celor implicaţi. Poliţiştii au găsit arme albe şi chiar un pistol vechi cu munitie de război.
„În activităților a fost localizat și depistat minorul care a făcut obiectul lipsirii de libertate și încredințat familiei biologice. În cauza s-a luat măsura reținerii în bază de ordonanță pe 24 de ore
sub aspectul savarsirii infractiunii de lipsire de libertate in mod ilegal, loviri sau alte violente, amenintare si distrugere față de cinci persoane”, a explicat ag. pr. Ana-Maria Păcurar – IPJ Sibiu.
Răpitorii resping toate acuzaţiile
Cei in cauză, au fost prezentați azi parchetului din Sibiu cu propunere de arestare preventiva. În această după amiază în fața Parchetului de pe Lângă Tribunalul din Sibiu, au sosit și rudele din clanul fetei cu care a fost căsătorit forțat băiatul răpit. Tatăl fetei spune că nimic nu este adevărat şi că băiatul nu a fost răpit.
„Până în urmă cu 3 luni de zile totul a fost ok. Noi am avut o logodnă acum la șase ani între fiica mea și băiatul celui care ne acuză că am răpit copilul. Nici pe departe treaba asta. (..) Totul a pornit de la părinții de la altă fată de 16 ani. Copilul are 14 ani. În urmă cu 3 luni au intervenit alți romi cu o fată de 16 ani din Tălmaciu. El a vrut să rupă logodna cu noi ca să își căsătorească copilul cu fata respectivă. (..) Copilul nu a dispărut nicăieri. Poliţia din Porumbacu ştie foarte bine. (…) Eu mă ocup cu fier vechi. Pistolul pe care l-au găsit poliţistii este o armă din 1.600 si ceva. E de ornament”, a spus tatăl fetiţei.
Dorin Cioabă a venit să medieze conflictul
În faţa parchetului a venit şi regele internaţional al romilor, Dorin Cioabă. Se pare că averea dată băiatului pentru căsătorie ar fi mărul discordiei, un pocal de argint vechi de câteva sute de ani fiind revendicat acum de ambele părţi, obiectul fiind evaluat ca valoare la câteva sute de mii de euro.
„O să încerc să mediez acest conflict. Acum el a trecut pe un alt palier. Iată ancheta este în curs de desfăşurare la parchet. Lăsăm ca ancheta să se desfăşoare normal. Până la urmă adevărul va ieşi la iveală pentru că este o problemă a noastră a romilor pentru care unadin părţi a ştiut cum să obţină ceea ce nu putea să obţină la stabor. Şi anume a făcut o reclamaţie penală împotriva celeilalte familii, ştiind că aşa îşi va recupera acel pocal de argint. (…) O familie care are un astfel de pocal, nu are probleme. Este căutată ca să îşi căsătorească copiii pentru că are o garanţie că acel pocal are o valoare. De fapt ei pentru asta luptă. Pentru a putea asigura copiilor un trai mai bun şi să aibă aceste pahare care se moştenesc”, a spus Dorin Cioabă.
Copilul rapit in varsta de 14 ani, şi mireasa, o fetita de 8 ani, au fost incluşi într-un program de consiliere pishologică de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu.