Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, spune că nu este interesat de posibilitatea majorării impozitelor pentru persoanele fizice şi că nu are de gând să aplice o astfel de măsură întrucât impozitul local trebuie să fie „plătibil”.
Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, ce părere are despre posibilitatea majorării impozitelor pentru persoanele fizice, de către autorităţile locale.
„Nu mă interesează. Noi nu am aplicat niciodată majorarea de 20 la sută pentru persoanele fizice şi nici nu am de gând să o aplic. Pentru mine este irelevană modificarea. Pentru alţii, nu ştiu„, a răspuns Iohannis.
El a precizat că „impozitul local trebuie să aducă o anumită sumă la bugetul local, dar trebuie să fie şi plătibil, trebuie să fie într-un cuantum rezonabil pentru media cetăţenilor care plătesc acest impozit”.
„De aceea, impozitul local pentru persoane fizice, în Sibiu, de când sunt eu primar, a fost ţinut la cel mai mic nivel posibil din legislaţie şi atât o să rămână, atâta vreme cât fac eu proiectul de buget”, a adăugat primarul municipiului Sibiu.
El a menţionat că majorarea de 20 la sută, prevăzută de legislaţia actuală, a fost aplicată persoanelor juridice, „şi nici acolo toată”.
„Până de curând am păstrat majorarea la 16 la sută şi pentru persoanele juridice„, a încheiat Iohannis.
Potrivit unui document obţinut de MEDIAFAX, impozitele şi taxele locale vor putea fi majorate suplimentar pentru persoanele fizice cu mai mult de 20%, această limită-maximă la care primarii sunt obligaţi în prezent să se raporteze urmând să fie eliminată de Guvern pentru proprietarii persoane fizice şi menţinută doar pentru firme.
Modificarea va fi făcută prin schimbarea prevederilor Codului Fiscal şi argumentată prin „dificultăţile financiare” ale autorităţilor locale şi necesitatea protecţiei mediului de afaceri.
„Având în vedere dificultăţile financiare ale autorităţilor locale şi creşterea autonomiei locale în luarea deciziilor, ca măsură de protecţie a mediului de afaceri, limita maximă a cotelor adiţionale de 20% a fost menţinută numai pentru persoanele juridice”, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de ordonanţă de urgenţă obţinut de MEDIAFAX, la capitolul „schimbări preconizate”.
În prezent, autorităţile administraţiei publice locale pot stabili cote adiţionale la impozitele şi taxele locale faţă de nivelurile aprobate de Guvern doar până la 20%, limită-maximă calculată fără discriminare atât în cazul persoanelor fizice, cât şi în cazul persoanelor juridice.