poziția scandia sibiu în legătură cu lotul de conserve retras de pe piața din anglia: produsele nu conțineau carne de cal

Produsele retrase nu conțineau carne de cal, ci urme de ADN cabalin. Retragerea a avut loc ca urmare a unei etichetări neconforme și nu pentru că produsele ar fi reprezentat un pericol pentru sănătatea consumatorilor.

Scandia a dat astăzi publicității un comunicat de presă în care se spune că prezența urmelor de ADN provine, cel mai probabil, de la o eroare de procesare care a avut loc în afara incintei fabricii Scandia

Autoritatea Națională Sanitară și Pentru Siguranța Alimentelor a constatat astăzi că produsele Scandia Food se încadrează în limitele de conținut admise și sunt conforme cu toate standardele europene în vigoare

Iată poziția oficială a celor de la Scandia:

Produsele retrase de pe piața din Marea Britanie, ca urmare a descoperirilor făcute publice ieri, 31 octombrie 2013, de către Agenția Britanică pentru Siguranța Alimentară, sunt produse care provin de la Scandia Food, făcând parte din lotul 13.04.C. Întreg lotul a fost retras de la comercializare de pe piața britanică.

Compania Scandia Food subliniază că retragerea nu a avut loc din cauza unui pericol alimentar, ci este o consecință a unei etichetări neconforme. De asemenea, Scandia Food ține să clarifice diferența între sintagmele folosite pe această temă în spațiul public în ultima perioadă: “urme de ADN de cal” și “conținut de carne de cal”.

În situația dată, este vorba despre urme de ADN, ceea ce înseamnă că lotul respectiv a intrat în contact cu ADN cabalin la un moment dat, cel mai probabil pe traseul de producție de la furnizorul de materie primă, până la momentul ambalării, acesta fiind unul extrem de complex. Astfel, prezența urmelor de ADN cabalin provine cel mai probabil de la o eroare din timpul procesului de tranșare și transportare a materiei prime, etape ce intra in responsabilitatea furnizorilor de carnuri,si care nu au nicio legatura cu Scandia Food. La momentul recepției efectuate de catre Scandia Food pentru materia prima, din lotul 13.04.C., aceasta a fost însoțită de acte doveditoare în conformitate cu legislația în vigoare.

Conservele retrase de pe piață nu aveau conținut de carne de cal, ci conțineau ADN de cal, în proporția comunicată de autoritatea britanică. Produsele în cauză nu au fost retrase pentru că ar fi pus în pericol sănătatea consumatorilor, ci pentru verificarea procentului de ADN.

CITEȘTE SI The Guardian: Scandia Sibiu a exportat în Marea Britanie conserve de vită cu carne de cal

Scandia Food menționează că în procesul de producție a conservelor de carne de vită folosește exclusiv materie primă din aceasta specie.

Andrei Ursulescu, Director General Scandia Food, explică sursa contaminării în cauză:

“Problema lotului 13.04.C este prima de acest gen cu care Scandia Food s-a confruntat în întreaga sa istorie de peste 90 de ani.  Lotul respectiv reprezintă o excepție, luând în considerare faptul că celelalte loturi care au fost retrase de pe piața din Anglia și examinate au avut un rezultat favorabil comercializarii si consumului. Astăzi, în urma unui control efectuat de Autoritatea Națională Sanitară si Pentru Siguranța Alimentelor, am fost înștiințați că produsele Scandia Food se încadrează în limitele de conținut admise și sunt conforme cu toate standardele europene în vigoare (Recomandarea UE99/2013).”

 

Calitatea și siguranța produselor Scandia Food sunt certificate prin implementarea standardelor de management al calității și siguranței alimentului: SR EN ISO 9001:2008 și SR EN ISO 22000:2005.

 

Tot pentru siguranța consumatorilor și pentru a respecta atât legislația națională aflată în vigoare, cât și pe cea internațională, Scandia a implementat și standarde internaționale de management al calității și siguranței alimentului: IFS 5 (International Food Standard) și BRC (British Retail Consortium).

foto: Calin Turcu

Ultima oră

Comentariul meu