the guardian: scandia sibiu a exportat în marea britanie conserve de vită cu carne de cal. ponta reacționează

România este din nou în centrul unui scandal alimentar, după ce Marea Britanie a retras de pe piață mai multe conserve de vită cu carne de cal, provenind din România. Conform The Guardian, consrvele sunt marca Scandia.

 

Faptul că este vorba de conserve Scandia a fost confirmat de premierul Victor Ponta într-o conferință de presă, vineri.

Autoritatea pentru Siguranţa Alimentaţiei din Marea Britanie a emis o alertă alimentară după ce testele ADN au arătat urme de carne de cal în conservele cu carne de vită care proveneau din România dintr-un lot produs în ianuarie anul acesta.

Conservele cu carne de vită mărunțită în sos aveau între 1% și 5% carne de cal, potrivit verificărilor efectuate de Autoritatea pentru Siguranţa Alimentaţiei din Marea Britanie și citate de Antena 3.

Preşedintele ANSVA, Vladimir Mănăstireanu, a declarat la Realitatea TV că este vorba de fraudă şi nu de siguranţa consumatorului. „Substituţia vitei cu cal este o diferenţă de cost. Nu este vorba de siguranţa alimentară”, a spus Mănăstireanu, precizând că se vor face verificări în acest caz.

Filiera cărnii a fost afectată deja de o fraudă cu carne de cal vândută drept carne de vită în februarie, sub diverse mărci, ca semipreparate, în întreaga Europă.

Această afacere a provocat declanşarea lichidării judiciare a firmei agroalimentare franceze Spanghero.

Fac un apel la presa română să nu ne împuşcăm singuri în picior

Ponta îndeamnă la calm

Premierul României a comentat vineri la Sibiu această situație. ”Fac un apel la presa română să nu împuşcăm singuri în picior. Avem un talent extraordinar să ţipăm în România, noi, ceva ce nu este confirmat în Marea Britanie. Preşedintele ANSVSA a anunţat foarte clar că a luat toate măsurile de verificare, dar dacă noi suntem primii care strigăm în România  – fără să ştim foarte sigur, că bănuiesc că nu aţi văzut conservele şi cu atât mai puţin le-aţi examinat – dacă noi strigăm primii chestia asta ne facem rău şi distrugem firmele din România. Nu ştiu alte detalii, decât că se ocupă conform normelor niunii Europene. Din câte ştiu, compania Scandia este o companie care a făcut investiţii importante în tehnologie. Începem şi omorâm firmele româneşti doar ca să facem o ştire la televizor? Aici chiar fac un apel la responsabilitatea tuturor”, a spus premierul. foto: Calin Turcu

 

 

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Calm, daca te informezi doar de la Ponta!

    Two chains of food stores have invited consumers to return tins of sliced beef they may still have at home after they became caught by the horsemeat contamination scandal.

    Home Bargains and Quality Save have withdrawn supplies of canned sliced beef from a batch made in Romania in January, the Food Standards Agency said on Thursday.

    TJ Morris, their parent company, said it was told about the presence of equine DNA on 30 September and had immediately taken the beef off the shelves. The product was made by Scandia Food in Romania.

    sursa: http://www.theguardian.com/uk-news/2013/oct/31/horsemeat-tins-beef-romania-food-standards-agency