acţiune de strângere de semnături pentru repunerea în funcţiune a mocăniţiei din valea hârtibaciului, la universitatea din bucureşti

În zilele de 31 octombrie şi 1 noiembrie 2013, în pasajul de la Universitate din Bucureşti, va avea loc o amplă acţiune de strângere de semnături pentru repunerea în funcţiune a Mocăniţiei din Valea Hârtibaciului, pe drumul ce leagă Sibiu de Agnita.

La fel ca in multe alte cazuri, din anul 2001 mocăniţa Sibiu – Agnita a fost retrasă de CFR pentru că „nu mai era rentabilă” în condiţiile în care pentru multe localităţi din zonă era singura modalitate de acces spre Sibiu iar produsele industriale şi agricole de pe toată valea erau transportate cu trenurile de marfă. Mai mult decât atât în anul 2006 CFR SA prin administratorul S.A.A.F. SA a încercat să vândă linia la fier vechi fiind salvată în ultimul moment prin includerea ei în lista monumentelor istorice.

,,Prin acţiunea din pasajul Universităţii, dorim să creştem la nivel naţional gradul de informare şi conştientizare pe tema potenţialului patrimoniului ca resursă pentru dezvoltarea zonei Valea Hârtibaciului. Pentru că niciun proiect de restaurare şi dezvoltare a liniei de mocăniţă nu poate fi implementat atât timp cât situaţia proprietăţii este neclară, soluţia noastră este simplă şi naturală: linia şi clădirile trebuie să treacă din proprietatea CFR/SAAF în proprietatea Consiliului Judeţean Sibiu sau orice tip de asociere a autorităţilor din Valea Hârtibaciului.”, afirmă Mihai Dragomir, preşedintele Asociaţiei Mioritics, care coordonează proiectul împreună cu Asociaţia pentru Tranziţie Urbană şi alte organizaţii.

Ultima oră

Comentariul meu