mediașul inaugurează cea mai modernă stație de tratare a apei din românia

Operatorul „Apa Târnavei Mari” anunţă încheierea lucrărilor de modernizare  și inaugurarea oficială a Staţiei de tratare a apei din Municipiul  Mediaș, în data de 31.10.2013, în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în regiunile Mediaş, Agnita, Dumbrăveni, jud. Sibiu”.  

Acest Proiect, aprobat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu (axa prioritară 1 – Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată), are o valoare de 307.837.654 lei, fiind cofinanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene cu suma de 261.662.005 lei.

Contractul a fost atribuit prin licitaţie publică deschisă, consultantul de supervizare al lucrărilor fiind C. & S. Giuseppe Ingegneri Associati S.R.L. din Palombaro, Italia, iar constructorul care a executat lucrările este reprezentat de  Asocierea dintre S.C. Veolia Water Solutions&Technologies Romania S.R.L., OTV France, Paris şi S.C. Aldona S.R.L., Copşa Mică.

Noua staţie de tratare a fost proiectată pentru a asigura necesarul de apă potabilă pentru municipiul Mediaș și localitățile limitrofe, în contextul extinderii prevăzute pentru etapa 2014-2020. Astfel, aceasta a fost dimensionată pentru un debit maxim de apă tratată de 679 m3/h. Procedeul de tratare este complet automatizat, conectat la sistemul SCADA, pentru a permite funcţionarea, controlul şi monitorizarea în întregime a procesului de tratare. Acesta constă în principal din următoarele faze: captare apă brută, deznisipare, predecantare, preozonare, coagulare (cu polihidroxiclorură de aluminiu) – floculare – decantare treapta I, injecţie cu cărbune activ, coagulare (cu polihidroxiclorură de aluminiu) – floculare (cu micro-nisip) – lestare cu micro-nisip – decantare treapta a II – a, interoxidare cu permanganat de potasiu şi micro-coagulare, filtrare cu nisip şi cărbune activ, dezinfecţie cu ultraviolete şi dezinfecţie finală cu clor. Stația dispune de cele mai avansate tehnologii în domeniu,  cum ar fi : ozonarea, Multiflo trio®, Actiflo carb®, filtre cu nisip, filtre cu carbon activ, tratament UV.

În prezent, noua staţie deserveşte întreg municipiul Mediaş, asigurând furnizarea apei potabile la standarde europene pentru cca.50.000 de locuitori. În Etapa a II-a de finanţare (2014 – 2020), sunt vizate lucrări de extindere a reţelei de alimentare cu apă potabilă în majoritatea localităţilor rurale membre ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Apa Târnavei Mari”, iar staţia de tratare Mediaş va deveni o staţie regională, urmând să deservească circa 70.000 locuitori din municipiul Mediaş, comunele Alma, Brateiu, Dârlos, Valea Viilor, Târnava şi oraşul Copşa Mică.

Avantajele implementării acestui contract sunt conformarea cu Directivele 98/83/EC şi 60/2000/CE privind apa potabilă, îmbunătăţirea calităţii mediului şi a standardului de viaţă al populaţiei din regiunea Mediaş.

 

Ultima oră

Comentariul meu