Sibiul pe locul 10 în ”Top 40 cele mai bune orașe pentru afaceri din România”

Companiile germane sunt principalii investitori străini în Sibiu, localitate aflată pe locul 10 în ”Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri”, însă exemplul lor a fost urmat și de firme din alte țări. În Sibiu, oraș condus de 13 ani de primarul Klaus Johannis, legătura cu Germania se simte la tot pasul, inclusiv în ce privește revigorarea industriei locale.

”Forța de muncă locală bine calificată, legăturile culturale tradiționale cu țările germanofone, infrastructura de transport în plină dezvoltare (inclusiv aeroport internațional) au constituit premisele atragerii unor investiții străine semnificative, îndeosebi ale firmelor germane”, se arată într-un raport realizat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru. Pentru că a venit vorba de infrastructură, trebuie menționat faptul că orașul încă suferă la acest capitol, cel puțin până când va fi gata autostrada Sibiu-Orăștie, cu termen de finalizare 2014.

Companii importante în oraș

Într-adevăr, dacă aruncăm o privire peste lista companiilor cu activități în județul Sibiu, descoperim multe nume germane : Siemens Electrical Installation Technology, Simea, Raguse Medizinische Produkte, Kromberg &Schubert, Continental Automotive, Thyssen Krupp Bilstein Compa. La acestea se adaugă și companii din alte țări, precum Faurecia Seating, Takata–Petri sau CML Innovative Tech­no­logies, dar și firme românești de anvergură, printre careScandia Română și  Boromir. În județul Sibiu, la Mediaș, au sediul companii românești importante precum Romgaz, Transgaz,  Armax Gaz sau Dafora.

În prezent pilonii economici principali ai județului Sibiu sunt industria construcțiilor de mașini, industria mijloacelor de transport (subansamble și componente auto), industria electrotehnică, industria confecțiilor textile și a încălțămintei. Domeniile spre care s-au îndreptat cei mai mulți dintre investitorii străini din județ sunt industria auto și a componentelor auto, industria construcțiilor de mașini și utilaje, piese și subansamble electrice și electrotehnice, industria ușoară. De altfel, industria mijloacelor de transport (inclusiv componente), industria construcțiilor de mașini mașinile și industria echipamentelor electrice asigură peste 50% din exporturile județului.

Zona Industrială Vest, magnet sigur pentru investitori

Zona Industrială Vest din Sibiu (ZIV) concentrează cea mai mare parte a noii industrii sibiene, după dispariția fabricilor construite înainte de 1989. Astăzi, în ZIV lucrează peste 7.000 de sibieni, potrivit publicației locale ”Turnul Sfatului”. Cele mai importante trei companii cu activități în ZIV concentrează peste 70% din cifra de afaceri a zonei. Acestea sunt Marquardt Schaltsysteme S.C.S – care a extins recent suprafața de producție și de birouri la 36.000 de metri pătrați –, Continental și Takata-Petri.  ”În fiecare nouă mașină produsă în Europa se regăsește o componentă fabricată la Sibiu”, spunea, anul trecut, Oswald Kolb, directorul general al Continental Automotive Systems Sibiu.

Sibiul s-a remarcat în ultimul an și prin activitățile culturale pe care le-a găzduit. Unul dintre momentele în care numele orașului a fost pe buzele tuturor europenilor a fost anul 2007, când orașul de pe Cibin a fost Capitala Culturală Europeană. Sursa: forbes.ro

sursa foto: sibiul.ro

 

Ultima oră