Sibiul este gazdă pentru cel de al VIII-lea Congres National de Nefrologie

Societatea Romana de Nefrologie organizeaza cel de- al VIII-lea Congres National de Nefrologie, in perioada 24-26 octombrie 2013, la Sibiu.

Congresul National de Nefrologie, cea mai importanta manifestare stiintifica medicala organizata de Societatea Romana de Nefrologie, se bucura de participarea a 300 de medici ai nefrologiei din tara si strainatate.

Pe langa personalitati recunoscute din Romania, la Congresul National de Nefrologie participa personalitati ale nefrologiei europene, in calitate de invitati speciali, precum Prof. Francesco Locatelli (Italia), Prof. Vladimir Tesar (Cehia), Prof. Philip Kalra (Marea Britanie), Prof. Goce Spasovski (Macedonia), Prof. Carmine Zoccali (Italia), Prof. James Heaf (Danemarca), Prof. Jill Vanmassenhove (Belgia) şi Prof. Guy Decaux (Belgia).

Subiectele abordate in acest an reflecta preocuparile actuale ale profesionistilor in domeniu pentru dezvoltarea serviciilor de medicale in Romania.

“O noutate a acestui Congres o reprezinta modalitatea de organizare. Cred, dupa prima zi, ca este o reusita, atat pentru invitatii straini, cat si pentru romani. Am adus inca din prima zi, de la deschidere, nume mari din nefrologia europeana si mondiala. Sunt incantat si eu, dar mai ales invitatii straini, de nivelul nostru stiintific. Noi nu suntem o societate foarte puternica, precum Cardiologia, care a avut peste 2.500 de participanti la Congres si nici atat de multi nefrologi nu suntem, dar atat de putini cat suntem putem sa ne unim, sa organizam si sa derulam un Congres la un nivel stiintific ridicat”, a declarat Prof. Dr. Eugen Mota, presedintele Societatii Romane de Nefrologie.

Potrivit Prof. Dr. Eugen Mota, nefrologia, in ultimele decenii, a avut o evolutie spectaculoasa. Prezenta invitatilor straini, a nefrologilor de renume din Europa, exact acest lucru dovedeste si da sperante ca vom continua aceasta evolutie spectaculoasa.

“Daca in Romania s-ar intampla ce s-a intamplat in nefrologie si in dializa, cred ca tara noastra ar fi cu mult mai mult mai sus decat este astazi”, a mai spus Prof. Dr. Eugen Mota.

De altfel, potrivit Prof. Dr. Adrian Covic, viitorul presedinte al Societatii Romane de Nefrologie, Romania are cea mai buna supravietuire la doi ani si la 5 ani din lume, avand o crestere extraordinara a incidentei si prevalentei pacientilor tratati.

“Pentru comunitatea stiintifica si autoritati, as indrazni sa spun ca modul in care afectarea renala este tratata, reprezinta cea mai frumoasa poveste de success a medicinei romanesti. Nu vorbim de un numar mic de cazuri. Vorbim de peste 10.000 de cazuri in dializa, vorbim de un numar in crestere de cazuri transplantate, si toate acestea fara cresterea costurilor, toate acestea facute cu investitii masive in infrastructura, in calitatea actului medical si al actului terapeutic. Cred ca nu trebuie sa ne fie frica de cuvinte, cred ca nefrologia este un model de urmat pentru toate celelalte discipline medicale din Romania”, a declarat Prof. Dr. Adrian Covic.

Cuvintele de ordine in aceste zile sunt: interferente, pacient varstnic, hipertensiune, recunoastere nationala si internationala.

Congresul National de Nefrologie, aflat a a VIII-a editie, este creditat CMR cu 14 credite EMC.

 

Ultima oră