cine sunt cele zece persoane care candidează pentru consiliul de administraţie al bursei de la sibiu
Un număr de 10 persoane candidează pentru cele cinci locuri din Consiliul de Administraţie al bursei de la Sibiu, printre cei înscrişi figurând patru actuali administratori, precum şi Alexander Hergan, fondatorul grupului imobiliar Avrig 35, şi avocatul Gabriel Biriş, potrivit Mediafax.
Acţionarii Sibex vor discuta sâmbătă revocarea Consiliului de Administraţie şi alegerea unor noi administratori, la solicitarea unui grup de acţionari, pe fondul pierderilor înregistrate de bursă. De la schimbarea Consiliului de Administraţie, Sibex a înregistrat profit doar în primele trei luni din acest an, însă câştigul a fost de doar 1.800 de lei. În celelalte trimestre, compania a consemnat pierderi.
Anul trecut, pierderile au fost de 596.000 de lei, iar după primele şase luni din acest an sunt de 149.000 de lei. Consiliul de Administraţie este format din cinci membri, dintre care este ales un preşedinte şi un vicepreşedinte.
Actualul CA a fost ales în luna aprilie a anului trecut, când acţionarii au ales trei noi membri şi i-au confirmat pe reprezentanţii SIF Transilvania şi SIF Muntenia, Dan Simionescu şi Gabriel Filimon. Atunci fondatorul Sibex Teodor Ancuţa a fos revocat din funcţiile de preşedinte CA şi director general şi au fost aleşi în CA Cristian Sima, care i-a luat locul lui Ancuţa. În aceeaşi AGA, au fost ales în CA şi fostul vicepreşedinte CNVM Paul Miclăuş (actual vicepreşedinte la Sibex) şi Alexandru Găitan, manager de portofoliu la compania Frontier Capital Management, Londra. Reprezentantul SIF Muntenia, Gabriel Filimon, a demisionat luni.
Exceptându-l pe Filimon, ceilalţi patru administratori candidează pentru un nou mandat. Printre candidaţii surpriză la conducerea administrativă a Sibex se regăsesc Alexander Hergan şi avocatul Gabriel Biriş. Hergan este unul dintre cei patru fondatori ai grupului Avrig 35 în anul 1999, grup care a dezvoltat în ultimii ani mai multe proiecte imobiliare de birouri şi de retail. El a jucat un rol important în înfiinţarea şi organizarea Bursei de la Sibiu ca bursă pentru valori mobiliare şi derivate, împreună cu Teodor Ancuţa. Hergan are experienţă pe piaţa de capital din SUA, unde a lucrat la Merrill Lynch şi a fost broker la Bursa de Opţiuni din Chicago. Bursa de la Chicago a fost înfiinţată în 1973, iar începând din 1975 Hergan a participat în diferite comitete ale acestui operator de piaţă. El s-a născut în 1946 în România, iar la vârsta de 19 ani s-a stabilit în SUA, unde a absolvit Facultatea de inginerie electrică la Illionois Institute of Technology (Chicago), iar în 1970 a obţinut şi un MBA în Finanţe.
La 26 de ani şi-a început activitatea la Merrill Lynch. Gabriel Biriş este avocat la firma Biriş Goran şi unul dintre experţii în fiscalitate din România. Din 2006 el a acordat asistenţă juridică şi fiscală pentru bănci şi alte instituţii financiare nebancare printre care se regăsesc UniCredit România, OTP Leasing România, Marfin Bank, Marfin Leasing şi MKB Romexterra Leasing. Din 2003 el a participat la redactarea mai multor acte normative în domeniul financiar-bancar şi fiscal. În cursă s-au mai înscris Ovidiu Petru (unul dintre cei doi directori general adjuncţi ai Sibex), fostul director general al BVB Valentin Ionescu (actual membru CA la SIF Moldova), Iancu Stavrositu (şeful casei de brokeraj Interfinbrok şi vicepreşedinte al Asociaţiei Brokerilor), Ciprian Costea (director la Nova Invest, firmă care s-a retras din activitatea de brokeraj în 2010).
Ovidiu Petru lucrează la Sibex din februarie 2010, unde a fost consilier marketing la Casa Română de Compensaţie şi director de marketing la bursa de la Sibiu până februarie 2012, când a fost numit director general adjunct la Sibex. Anterior, din octombrie 2006 a fost director zonal la firma de brokeraj Interfinbrok. Ionescu este membru în CA al SIF Moldova (SIF2) şi candidează pentru un loc de administrator la Sibex, la alegerile care ar urma să se fie sâmbătă, dacă acţionarii vor aproba revocarea actualei conduceri administrative a bursei. Candidatura lui este susţinută de SIF Moldova, care deţine aproape 5% din acţiunile bursei de la Sibiu. El este administrator la SIF Moldova din luna aprilie, iar la Bursa de Valori Bucureşti a fost director general în perioada septembrie 2010 – decembrie 2011.
El are experienţă atât pe piaţa de capital din România, cât şi pe bursele din Praga şi Viena. Ionescu a lucrat la mai multe bănci de investiţii şi companii de brokeraj, precum Euroinvest Bank AG Viena şi Wood & Company Financial Services a.s. Şeful Interfinbrok Iancu Stavrositu şi-a început activitatea pe piaţa de capital în 1997, în cadrul firmei de brokeraj Capital Invest, iar din 2002 este preşedinte CA şi director general al Interfinbrok. În 2008 el a fost ales vicepreşedinte al Asociaţiei Brokerilor. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a obligat luni mai mulţi acţionari ai Sibex să îşi reducă participaţia la pragul legal de 5% din acţiuni, după ce instituţia a stabilit că aceştia acţionează. Primul grup este format în jurul firmei de brokeraj WBS România, din al cărei acţionariat şi a conducere a ieşit Cristian Sima pentru a prelua funcţiile de preşedinte CA şi director general al Sibex. Grupul deţine concertat 16% din acţiuni. O dispunere similară a fost dată şi pentru omul de afaceri Radu Dimofte şi Andrei Mihai Bejenaru, care deţin împreună 8,25% din titluri.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

Publică