restauratorii muzeului astra, laureaţi ai salonului naţional de restaurare de la craiova

Un succes remarcabil a fost înregistrat de către restauratorii Complexului Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu, care au obţinut un număr de cinci premii importante, acordate în cadrul Salonului Naţional de Restaurare, cel mai important eveniment de acest gen din România, organizat de Muzeul Olteniei din Craiova, în perioada 11-15 octombrie 2013.

Lucrările prezentate juriului de specialişti au fost însoţite de o documentaţie ştiinţifică privind procesul de restaurare, dar şi de o susţinere realizată de către fiecare restaurator în faţa comisiei.

Expertul-restaurator dr. Geanina Ionescu a obţinut Marele premiu pe ţară pentru restaurare icoane pictate pe sticlă, participând cu trei icoane din secolul al XIX-lea, două dintre acestea atribuite zugravului Nicolae Caţavei. În cazul acestora, hârtia argintată constitutivă a ridicat probleme în procesul restaurării. A treia piesă a fost o icoană din Mărginimea Sibiului. În crearea acesteia, zugravul a interpus hârtie între pelicula de culoare şi capac. Dificultatea restaurării a reprezentat-o îndepărtarea acestei hârtii, care pe alocuri a aderat la pelicula de culoare.

Expertul-restaurator Gabriela Negoescu, a participat cu o ladă veneţiană deosebit de valoroasă, din secolul al XV-lea, denumită „cassone”, clasată în categoria Tezaur naţional, obţinând Marele premiu pe ţară pentru restaurare lemn policrom. Restaurarea acestei piese, aparţinând Academiei Române,

Citește mai departe pe: Rondul de Sibiu

restauratorii muzeului astra, laureaţi ai salonului naţional de restaurare de la craiova  restauratorii muzeului astra, laureaţi ai salonului naţional de restaurare de la craiova  restauratorii muzeului astra, laureaţi ai salonului naţional de restaurare de la craiova

Ultima oră

Comentariul meu