interviu iohannis: nu vreau să mai văd garduri şi bilete de intrare la evenimentele din piaţa mare!

Primarul Sibiului a explicat joi cât se poate de clar că din 2014 în pieţele din Centrul Istoric al Sibiului nu vor mai fi organizate evenimente la care intrarea să fie plătită. Iohannis spune că nu i-ar părea rău deloc dacă Media Music Awards nu va mai avea loc în Piaţa Mare şi pune la dispoziţie stadionul pentru cine vrea să organizeze evenimente la care să se vândă bilete de intrare.

 

Iată răspunsurile oferite de primarul Sibiului:

 

Este un articol în care se spune că de la anul se impune acea obligativitatea de a exclude biletele la manifestările culturale. În cazul în care se întâmplă acest lucru, credeţi că un eveniment cum este Artmania ar ptuea să dispară din harta evenimentelor culturale ale Sibiului?

 

Recunosc că aici am băgat mâna. Eu nu am vrut , dar am solicitat reevealuarea evenimentului, dar nu pentru că nu vreau să se vândă bilete. Eu nu vreau să mai văd garduri în Piaţa Mare fiindcă nu mi se pare normal să existe două categorii de sibieni acolo unde noi finanţăm evenimentul. Unii care stau pe scaune şi la mese şi alţii care stau şi se uită peste gard.

Nu mai accept ideea de garduri despărţitoare în pieţele publice. Am rugat colegii şi colegele să reevalueze situaţia ceea ce probabil se va şi întâmpla. Dacă nu vor mai fi garduri, e clar că nu se mai pot practic vinde bilete. Poţi să vinzi, dar oricum intră oricine. Acest lucru va duce cu siguranţă la modificarea abordărilor din partea unor organizări lucru pe care l-am înţeles şi cred că este ok. Eu înţeleg foarte bine că se vând bilete pentru intrarea la un spectacol într-un spaţiu delimitat fizic. Nu doresc în continuare să existe acest fenomen în spaţiile deschise, accesibile oricărui sibian. Aceste manisfestări care până acum au funcţionat cu vânzare de bilete, ori vor renunţa la bilete, ori vor merge în spaţii unde acest lucru este uşor de ralizat: o sală închisă, un stadion de fotbal ori alte locuri.

Nu vor mai exista evenimente cu gard în spaţiile publice. Punct.media music 2

 

Numai gardul este problema sau şi faptul că sunt venituri?

Nu am nicio treabă cu veniturile, nu mă interesează. Ei au vândut bilete ca să se finanţeze fiindcă ce le-am dat noi nu a fost suficient. Asta am înţeles. Dar pentru asta nu este nevoie să vină în Piaţa Mare. Pot merge pe stadion spre exemplu.

Este o chestiune de principiu- nu am legat-o nici de preţul sau valoarea biletelor. Nu mai doresc să am în spaţiile publice două feluri de sibieni: unul care intră pe bani şi unul care stă afară, lângă gard.

 

Vor fi mai puţini turişti din această cauză?

Nu cred. Noi nu facem aceste manifestări pentru a avea numai un anumit eveniment ci pentru a face Sibiul atractiv ori mie mi s-a părut că s-a mers prea departe cu gardurile care în realitate l-au făcut neatractiv.

 

Pentru concertele simfonice nu ar fi mai potrivit să fie totuşi cu garduri?

Da, vor face concerte simfonice la liber sau în Sala Thalia. La alegere….

 

Nu există riscul ca un meloman să se trezească lângă el cu cineva care mânăncă seminţe, spre exemplu?

Ba se poate trezi. Ăsta este riscul unor manifestări în spaţiul public. Dar şi sibianul care ronţăie semninţe are aceleaşi drepturi în spaţiul public ca şi cel care vine ca şi mine cu cravată şi nu ronţăie seminţe. Nu văd care este diferenţa esenţială nu comportamentală între un sibian cu cravată şi unul care ronţăie seminţe. Şi unul şi altul îşi plăteşte impozitul are dreptul să vină în Piaţa Mare să caşte ochii, urechile, ce vrea pe acolo.

 

Dacă organizatorii vor cere suplimentarea bugetului pentru a acoperi astfel pierderile, va fi acceptat acest lucru?

Acest lucru va fi analizat de comisia care primeşte solicitarea. În esenţă nu cred că este o problemă dacă trebuie să compensăm într-un  fel lipsa venitului din vânzarea de bilete însă nu vom compensa întreaga sumă. După părerea mea foate mulţi organizatori au lăsat-o cam moale cu căutatul de sponsori.. Toţi vin la primărie şi primesc bani super. Nu  asta însemană sponsori, sponsori înseamnă care vin efectiv cu bani ca să sprijine evenimetul şi părerea mea total subiectivă este că nu s-au mai prea agitat să caute sponsori, fiindcă s-au obişnuit că noi finanţăm totul, lucru care nu se va mai întâmpla pentru că noi nu numai că scoatem gardurile din Piaţa Mare, dar noi introducem şi un control contabil foarte precis penru toate evenimentele şi dacă evenimentul nu poate să facă dovada într-un an că a adus ceva rezonabil din sponsorizări din alte surse atunci evenimentul se va termina brusc în acel an.

 

Aveţi semnale de la organizatorii marilor evenimente din oraş că ar vrea să plece din oraş?

Eu cred că aArtmania dacă despre acesta vorba, are un public constant şi solid în Sibiu. Nu cred că pleacă pentru ei nici nu imi fac probleme pentru că sunt dintre organizatorii care au lucrat foarte bine. Au venit şi cu co-finanţări şi organizare bună. Deci pentru ei chiar nu îmi fac probleme. Sunt alţii care au fost mai spre sfârşitul verii cu loje VIP impresionante, care probabil nu vor mai veni şi bine fac.

 

Vă referiţi şi la Media music Awards?

De exemplu. E chiar ok dacă nu mai vin. Ştiţi foarte bine cu ce m-au supărat.

 

Există alte variante privind alte spaţii pentru evenimentele care ar putea să plece din oraş din cauza noului regulament?

Avem şi un plan B în cazul în care observăm că rămânem cu foarte puţine venimente. Atunci le vom organiza noi. Pentru cei care vor să vândă în continare bilete, este de exemplu stadionul unde creşte iarba degeaba, cum se spune.

 

Revin. Este posibil ca primăria Sibiu să sponsprizeze organizarea uni festival de film sau de rock?

Da, este posibil să organizăm evenimente publice pentru a menţine mişcarea în Piaţa Mare.

Eu vorbesc la modul general. Dacă observ că sunt două weekenduri fără evenimente putem să organizăm două evenimente, cu totul altceva, nu acelea care pleacă.

 

Ultima oră

Comentariul meu