simpozion despre politici publice și inițiative private la sibiel

Asociația pentru Tranziție Urbană (promotor al consorțiului VIVA EASTPART), Ordinul Arhitecților din România și Fundația Heritas organizează în perioada 18-19 octombrie 2013 în satul Sibiel (jud. Sibiu) Simpozionul Teritoriu și cultură construită: Politici publice și inițiativă privată, în cadrul proiectului „Viva Eastpart” care își propune să aducă un plus de valoare zonelor est-europene cu un potențial cultural și turistic ridicat (centre istorice mici, peisaj, cultura și identitatea locală, tradiții), dar putin valorificat.

Evenimentul este dedicat administrațiilor locale, corpurilor profesionale (arhitecți, urbaniști), organizațiilor care desfășoară proiecte de dezvoltare locală și altor factori interesați din regiune.

Simpozionul își propune continuarea discuției pe tema construirii în mediul rural, începută cu prilejul concursului de arhitectură pentru amenajarea spațiului public din centrul satului Sibiel, finalizat în luna februarie anul acesta. Atenția va fi îndreptată către teritoriu, cultură și patrimoniu (sistemele cultural-teritoriale), fiind explorate metodologii și instrumente de dezvoltare durabilă. Astfel, Proiectul European Viva Eastpart (Valea Hârtibaciului) va prezenta metodologia de valorificare a zonelor cu localități – centre istorice mici, ca model de dezvoltare locală. Metodologia va pune la dispoziţia factorilor de decizie direcţii pentru identificarea valorilor de patrimoniu cultural şi natural din teritoriu şi pentru definirea unor planuri de acţiune integrate pentru valorificarea acestora. Vor fi analizate instrumente de planificare naționale și europene și modalitățile în care acestea pot veni în sprijinul inițiativelor de dezvoltare.

Evenimentul se va bucura și de participarea reprezentanților municipalității și ai administrațiilor locale cât și a unor experți din Austria și Italia care vor prezenta proiecte de succes implementate în aceste țări. Va fi expus proiectul Asociației austriece LandLuft de dezvoltare prin valorificarea culturii construite și a identității locale, și programul integrat de planificare și amenajare teritorială implementat în regiunea Capurso – Cellamare – Valenzano din Italia.

Prezentările vor fi urmate de ateliere de lucru în care primarii, arhitecţii şi urbaniştii vor dezbate provocările în domeniul amenajării spaţiilor publice rurale, utilizarea documentaţiilor de planficare urbană şi amenajare teritorială şi posibilităţile de colaborare între sectoarele public, privat, non-guvernamental şi experţi. Atelierele îşi propun identificarea nevoilor şi priorităţilor regiunii şi a unor direcţii de acţiune şi colaborare. În acest context va fi prezentat pactul local pentru conservarea patrimoniului cultural și natural și revitalizarea satelor și orașelor din Valea Hârtibaciului, semnat între actorii locali din Valea Hârtibaciului, pact ce are la bază planul de acțiune pentru Valea Hârtibaciului.

Cea de a doua zi a simpozionului va oferi prilejul unui tur ghidat al proiectelor de succes desfășurate în zonă. Vor fi vizitate localitățile Hosman (Moara Veche – casă tradițională și moară refuncționalizată), Biertan (site Unesco) și Saschiz (bucătăria comunitară)

Ultima oră

Comentariul meu