Florin Balan, singurul român invitat oficial la Finala Campionatului Mondial al Maeştrilor Ciocolatieri

Managerul firmei Pralin din oraşul Cisnădie (judeţul Sibiu), Florin Balan, unul din puţinii ciocolatieri români, care a urmat cursurile a câtorva Academii de Ciocolată din Europa (Franța, Belgia și Marea Britanie), este singurul care va reprezenta ţara noastră, în calitate de invitat oficial la cea de-a 5-a ediţie a Campionatului Mondial al Maeştrilor Ciocolatieri (World Chocolate Masters), care va avea loc la Paris, în cadrul Salon du Chocolat Professionnel, în perioada 28-30 octombrie.

Florin Balan este şi singurul român prezent la toate ediţiile de până acum al celui mai important eveniment mondial, dedicat ciocolatei.

„Pentru mine este o onoare să fiu prezent şi în acest an, la World Chocolate Masters, care practic înseamnă Oscarul pentru maeştrii ciocolatieri din toată lumea. Prezenţa mea la acest eveniment de referinţă pentru industria noastră, nu înseamnă altceva decât continuarea eforturilor de a apropia România de ceea ce înseamnă cu adevărat arta în ciocolată. Dacă în urmă cu doi ani, am reuşit în premieră, să participăm la „Eastern Europe Selection of the World Chocolate Masters 2011″, la Expo Sweet Fairs din Varşovia, Polonia, sper ca, într-o zi şi în România să avem o competiţie naţională, recunoscută la nivel european, dedicată ciocolatierilor”, a declarat miercuri, Florin Balan, managerul Pralin.

Acesta consideră că oricare din cei 19 finalişti care se vor întrece la World Chocolate Masters, de la Paris, are şansa de a ajunge cel mai bun maestru ciocolatier din lume, în 2013.

” World Chocolate Masters este echivalentul Oscarului din cinematografie. Este foarte important sa fii pe covorul roşu.  Şi pentru cel care va câştiga va conta enorm reputaţia pe care o va căpăta la nivel mondial. Evenimentul de la Paris arată că de fapt, locul ciocolatei este spre artă. Toate celelalte competiţii culinare se opresc la partea culinară, degustare. Ciocolata încearcă mai mult. Formele de exprimare în ciocolată sunt infinite”, a mai precizat Florin Balan.

World Chocolate Masters este o competiţie mondială dedicată exclusiv artei manifestată în ciocolată. Tema din acest an a World Chocolate Masters de la Paris este „The Arhitecture of Taste”. Toţi cei 19 finalişti din toată lumea, au fost selecţionați în urma unor competiţii regionale. Concurenţii provin din Marea Britanie, Belgia, Japonia, Mexic, Statele Unite ale Americii, Italia, Canada, Elveţia, Franţa, Rusia, Brazilia, Spania, Turcia, Macao, Australia, Polonia, Suedia, Germania şi Olanda. Ei vor studia, proiecta, realiza și testa noi forme și texturi  în ciocolată. Si cel mai important, ei vor trebui să inoveze „arhitectura gustului. „

World Chocolate Masters este organizat de cele trei branduri Gourmet pentru ciocolata de înaltă calitate: Callebaut – ciocolata belgiană, Cacao Barry – ciocolata franceză și Carma – ciocolata elvețiană, aparținând grupului Barry Callebaut, cel mai mare producător de ciocolată din lume. Compania Barry Callebaut, cu sediul în Zurich, este prezentă în 27 de ţări şi operează aproximativ 40 de facilităţi de producţie în întreaga lume. Brandul Cacao Barry, divizia franceză a grupului Barry Callebaut, este prezent în România și prin Partener Coffee Services București.

Pralin este importator exclusiv în România al brandului de ciocolată Callebaut – ciocolată belgiană, cea mai fină din lume. Fabrica Pralin din Cisnădie importă și prelucrează, în cadrul grupului de firme Pralin, anual, aproximativ 200 de tone de ciocolată din Belgia. Firma Pralin, înfiinţată în anul 1996, face parte din grupul de firme Pralin Group of Companies, cu o cifră de afaceri de peste un milion de euro.

 

Ultima oră

Comentariul meu