cum reciclăm uleiul de bucătărie în săpun lichid pentru vase

De ce să aruncăm uleiul folosit in bucătărie si să nu-l reciclăm, transformându-l în săpun lichid pentru vase? Cum să faci un detergent de vase ecologic şi ieftin?

E foarte simplu si la indemana oricui. Avem nevoie de un bidon de plastic de 5 litri sau un pet de apa de 5 litri, pe care il putem astfel refolosi, o lingura de lemn, o galeata de plastic, manusi de gumă, o mască si ingredientele pentru săpun lichid de vase:

375ml ulei de floarea soarelui sau de masline folosit 

3 litri de apă

75 de grame de sodă caustică

1 lingurita de sare

Este foarte important ca operatiunea să se desfăşoare in aer liber, pentru a nu inhala gazele emanate la amestecul ingredientelor. Soda caustica nu trebuie sa intre in contact cu mucoasele si cu pielea si trebuie sa avem grijă sa nu respiram gazele produse.

Pasii sunt următorii:

1. Se amestecă soda cu apa, cu mare atentie sa nu inspirati gazele produse in reactie. Amestecam bine pana cand toata soda s-a dizolvat.

2. Adăugăm putin cate putin uleiul uzat, amestecând in acelasi sens. Adăugăm si lingurita de sare si daca doriti se pot pune cateva picaturi de ulei esential de eucalipt sau mentă.

3. Punem amestecul in bidonul de plastic sau in petul de 5 litri si il agităm de două ori pe zi. Se păstrează asa cu capac intr-un loc ferit de lumina şi uscat, departe de accesul copiilor si semnalizat cu un marker,  ca să nu bea cineva din casa din el.

4. După 15 zile, sapunul lichid pentru vase e gata pentru a fi utilizat.

 

Ultima oră

Comentariul meu