Martin Karplus, Michael Levitt şi Arieh Warshel au primit premiul Nobel pentru chimie pentru anul 2013

Cercetătorii Martin Karplus, Michael Levitt şi Arieh Warshel, au fost recompensaţi cu Premiul Nobel pentru chimie pe anul 2013, a anunţat, miercuri, Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de ştiinţă din Suedia.

Distincţia le-a fost acordată pentru “pentru dezvoltarea modelelor multiscalare aplicabile în cazul sistemelor chimice complexe”.

În trecut, chimiştii obişnuiau să creeze modele de molecule folosind bile din plastic unite prin beţişoare. În zilele noastre, modelarea este realizată cu ajutorul computerelor. În anii 1970, Martin Karplus, Michael Levitt şi Arieh Warshel au pus bazele puternicelor programe care sunt folosite astăzi pentru a înţelege şi a prezice procesele chimice. Modelele computerizate care reflectă fenomene din viaţa reală au devenit cruciale pentru marile descoperiri făcute în chimie în zilele noastre.

Modelele dezvoltate de Karplus, Levitt şi Warshel sunt revoluţionare prin faptul că ele au reuşit să facă fizica clasică a lui Newton să funcţioneze în acelaşi timp cu fizica cuantică, care este fundamental diferită.

Martin Karplus are cetăţenie americană şi austriacă. Născut în 1930, la Viena, a obţinut diploma de doctorat în 1953, la California Institute of Technology. Este profesor la Universitatea din Strasbourg şi profesor emerit la catedra de Chimie a Universităţii Harvard din Statele Unite.

Michael Levitt are cetăţenie

Citește mai departe pe: Rondul de Sibiu

Martin Karplus, Michael Levitt şi Arieh Warshel au primit premiul Nobel pentru chimie pentru anul 2013  Martin Karplus, Michael Levitt şi Arieh Warshel au primit premiul Nobel pentru chimie pentru anul 2013  Martin Karplus, Michael Levitt şi Arieh Warshel au primit premiul Nobel pentru chimie pentru anul 2013

Ultima oră

Comentariul meu