Acțiuni importante desfășurate de polițiști în săptămâna de prevenire a criminalităţii la Sibiu

Săptămâna 30.09 – 04.10.2013 a fost declarată la nivel naţional „Săptămâna de Prevenire a Criminalităţii”. Pe parcursul acesteia, poliţiştii sibieni au desfăşurat acţiuni pe linia prevenirii furturilor din genţi şi buzunare, a actelor de violenţă în mediul rural, a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor şi a accidentelor rutiere a căror victime pot fi pietonii, bicicliştii şi mopediştii.

 

Devenită o tradiţie a Poliţiei Române, manifestarea naţională „Săptămâna de Prevenire a Criminalităţii” iniţiată ca urmare a unui schimb de experienţă între poliţiştii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu şi cei ai Poliţiei Federale Germane, Landul Baden-Württemberg a acoperit în anul 2013 o gamă largă de activităţi specifice unor domenii de prevenire. Acestea au cuprins în ansamblu, prevenirea furturilor din genţi şi buzunare, a actelor de violenţă în mediul rural, a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor şi a accidentelor rutiere a căror victime pot fi pietonii, bicicliştii şi mopediştii.

 

Prima zi a săptămânii, 30 septembrie a.c., a fost marcată de un element de noutate pentru cetăţeni, o simulare a unui furt de portmoneu din geanta unei femei care călătorea pe un mijloc de transport în comun, pe o rută intens circulată şi unde riscul săvârşirii unei asemenea fapte este destul de ridicat. Scopul acestei acţiuni a fost acela de a testa reacţia persoanelor din jur, aspect care indică implicit şi gradul de implicare în sprijinirea „victimei”, al călătorilor atunci când se produce o asemenea faptă.

 

În urma acestei acţiuni, concluzia trasă de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii a fost aceea că reacţia cetăţenilor a fost una destul de modestă, cele mai active dovedindu-se a fi persoanele de sex feminin de vârsta a treia, acestea fiind de altfel, şi foarte vulnerabile în faţa infractorilor.ana maria politie

Acţiunea desfăşurată în data de  01.10.2013 a vizat prevenirea infracţiunilor cu violenţă în comuna Roşia, o localitate plină de tradiţii şi obiceiuri de pe Valea Hârtibaciului, care cuprinde 6 sate arondate şi o populaţie de peste 7.000 de locuitori. Cetăţeni de toate vârstele au răspuns afirmativ invitaţiei poliţiştilor sibieni şi au participat la activitatea desfăşurată de poliţiştii structurilor de ordine publică şi prevenire a criminalităţii, în colaborare cu Primăria Comunei Roşia. În cadrul întâlnirii, cetăţenii şi-au expus problemele în ceea ce priveşte siguranţa lor şi a bunurilor pe care le deţin. Întâlnirea s-a desfăşurat în incinta Căminului Cultural din localitate iar atmosfera a fost una relaxantă, primitoare, astfel că probleme expuse au fost dezbătute cu mai multă uşurinţă, iar recomandările făcute de poliţişti şi-au regăsit ecoul în doleanţele localnicilor.

 

În a treia zi a manifestării, poliţiştii sibieni au avut ca ţintă prevenirea delincvenţei juvenile, activitate ce constituie şi o prioritate naţională pentru anul 2013. Pe terenul de fotbal al Colegiul Naţional Pedagogic „A. Şaguna” Sibiu a fost organizat un meci de fotbal la care au participat echipe din trei şcoli cu nivel de gimnaziu a căror câştigători au fost premiaţi de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.

 

Scopul acestei acţiuni a fost acela de a descoperi în participanţi, copii ai viitoarelor generaţii, atracţia spre sport în detrimentul faptelor antisociale şi de a le arăta acestora că pot convieţui împreună chiar şi atunci când există competitivitate, în condiţii de normalitate şi de respect reciproc.

 

În epoca informatizării în care ne aflăm, riscurile victimizării tinerilor s-au amplificat apărând nu doar din mediul stradal ci din cel informaţional, respectiv prin simpla utilizare a internetului. Ziua de joi a fost dedicată prevenirii victimizării minorilor, zi în care poliţiştii sibieni s-au întâlnit în ambianţa caldă şi frumoasă oferită de Casa de Cultură a Municipiului Sibiu cu elevii din ciclul liceal din trei unităţi de învăţământ preuniversitar din municipiul Sibiu, cărora le-au fost prezentate recomandări ce au vizat prevenirea victimizării lor prin intermediul internetului. Copii prezenţi au fost foarte receptivi la tema prezentată, implicându-se activ şi chiar solicitând mai multe informaţii inclusiv din practicile poliţieneşti.ana maria politie 2

Ziua prevenirii accidentelor rutiere a fost marcată de distribuirea unor pliante de către patrula şcolară a Şcolii gimnaziale nr.21, conducătorilor auto opriţi în trafic de poliţiştii Biroului Rutier. Recomandările conţinute de pliante au fost însoţite şi de cele ale poliţiştilor de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, care au acţionat în tandem cu elevii.

 

Ultima activitate ce a încheiat şirul evenimentelor din manifestarea naţională „Săptămâna de Prevenire a Criminalităţii” a fost întâlnirea poliţiştilor cu elevii din unităţi de învăţământ de ciclu gimnazial într-un mediu educaţional, cel aflat în incinta Muzeului de Istorie Naturală. Elevii prezenţi la activitate au ascultat cu încântare recomandările poliţiştilor rutieri referitoare la prevenirea accidentelor a căror victime pot fi chiar ei, au urmărit filmuleţe şi au desenat, fiind totodată extrem de dornici să viziteze exponatele acestei prestigioase instituţii.

 

În campanie au fost angrenate autorităţi locale, unităţi de învăţământ, organizaţii nonguvernamentale, instituţii guvernamentale şi mass-media.

 

Ultima oră

Comentariul meu