Bustul original, din plumb, al împăratului Franz I al Austriei (1804-1835), fost împărat al Sf. Imperiu Roman (1792-1806), lucrat la Viena în 1828 de către sculptorul Franz Schopp, se păstrează în colecţia Muzeului Naţional Brukenthal şi a fost reinaugurat în curtea Palatului Brukenthal, joi, 3 octombrie.
La ceremonia de reinaugurare şi dezvelire a bustului au luat parte reprezentanţi ai Ordinului “Sf. Gheorghe”, un ordin european al Casei von Habsburg-Lothringen.
„Deviza împăratului Frantz al II-lea, devenit Frantz I a fost „Justitia fundamentum regnorum est” ( justiţia este fundamentul guvernării n.r.). A domnit într-o perioadă foarte tulbure şi, la vârsta de 24 de ani, s-a trezit cu revoluţia franceză şi a avut posibilitatea ca prin Congresul de la Viena din 1815 să contribuie la o pace de durată în Europa. Pentru el, Transilvania a fost foarte importantă, la fel ca şi pentru bunica sa, Maria Teresa, care a ridicat Transilvania la rangul de Principat”, a declarat la dezvelirea bustului, baronul Norbert van Handel (foto sus), Procuratorul Ordinului „Sf. Gheorghe” al Casei de Habsburg.
Acesta a mai spus că România, prin Transilvania, reprezintă punctul de plecare pentru constituirea unui bloc al ţărilor succesorale monarhiei austro-ungare, ţări care vor atrage donaţii importante pentru …
Citește mai departe pe: Rondul de Sibiu