bucătăriile lumii se întâlnesc în weekend în cadrul festivalului culinar ”de bun gust” din piața mare

Timp de trei zile, între 4 și 5 octombrie, Piața Mare a Sibiului devine locul de desfășurare al primului festival culinar internațional al orașului. Organizatorii Festivalului ”de Bun Gust” au invitat cei mai pricepuți bucătari pentru a oferi sibienilor și turiștilor cele mai bune preparate din opt țări.

Este primul an în care la Sibiu este organizat un astfel de eveniment. În Piața Mare va fi construită ”o stradă a bucătăriilor”, unde sibienii vor putea vedea cum se gătește în stil american, chinezesc, thailandez, unguresc, german, italian, turcesc și românesc. În Sibiu – ca și în restul țării, de altfel – nu există în acest moment un eveniment dedicat mâncărurilor ”culte”, specifice unor culturi diferite de cea românească. Treptat ne pierdem inclusiv legătura cu tradiția locală, istorică. Sibiul este locul potrivit organizării unui eveniment care să pună în valoare bucătăria internațională și de aceea vom organiza demonstrații culinare chiar în centrul acestui oraș.

Bucătăriile din cadrul Festivalului vor fi deschise între 12:00 și 23:00, în fiecare zi. Având în vedere condițiile meteo din ultima perioadă, cele opt bucătării, cele peste 800 de locuri la masă și scena Festivalului au fost amenajate sub un imens cort, ce are o suprafață de 2.400 de metri pătrați.

Concurenții Masterchef vin la Sibiu

Pe scena Festivalului ”de Bun Gust” vor urca și trei dintre concurenții Masterchef: Bogdan Roman, Vlad Mureșan și Alexandru Hora. Bogdan Roman, sibian de origine, susține că e nevoie de cât mai multe astfel de evenimente. ”Ideea acestui festival mi-a plăcut extraordinar de tare. Consumatorul de la noi nu știe să mănânce, abia acum apar oamenii care știu să caute gustul și care devin interesați. Trebuie să sară gardul mâncării tradiționale, a cefei cu cartofi prăjiți și a ciorbei de fasole în pâine”. În demonstrațiile sale culinare, Bogdan va îmbina mai multe stiluri. ”Eu o să merg pe bucătăria franțuzească, eventual și un pic de «fusion». Bucătăria franceză bruschează un pic publicul neobișnuit, mulți văd că e foarte fițoasă, ca o pictură de Picasso. Până încep să guste, atunci începe lumea să își dea seama. Dar pentru ca trecerea să nu fie bruscă mă gândesc la un «fusion» între bucătăria franceză, poate și un pic asiatică și cea românească”.

 

Mâncare ieftină, muzică și dans. Stratan, Riff și Junii Sibiului. Concursuri

”De Bun Gust” este un eveniment înscris pe agenda culturală a orașului, susținută financiar de Consiliul local Sibiu, prin Primăria și Casa de cultură a municipiului Sibiu. Astfel, mâncărurile servite aici vor fi mai ieftine decât cele din restaurante. Între demonstrațiile culinare de pe scenă sunt programate și dansuri specifice țărilor prezente în festival, dar și concerte de muzică. În prima seară, vineri, de la ora 21:00, pe scenă va urca Pavel Stratan. Și el adept al mâncărurilor sănătoase, după cum spune. ”Îmi place orice mâncare, dar mănânc numai bucatele care mă ajută să mă întrețin la fel de sănătos cum sunt, nu gras, nu prăjit, nu cu e-uri. Dimineața, fulgii de ovăz stau primii pe listă, la amiază carnea de vită, peștele, salate, iar seara, tot ceea ce înseamnă fructe”.

Un spectacol inedit este și cel al Trupei de balet în colaborare cu cei de la Riff. Spectacolul lor –  „Cenușa timpului”, de Florin Grigoraș – este o fantezie alegorică, în care dansul contemporan întâlnește rockul, o poveste actuală despre individ, despre sensul existenței, întrebare și răspuns, despre căutare, găsire și regăsire. Spectacolul este programat duminică, de la ora 17:30.

Tot în seara de duminică, de la ora 20:00, vor urca pe scenă Cindrelul Junii Sibiului, cu soliștii: Veta Biriş, Mariana Anghel, Robert Târnăveanu, Nelu Albu, Alina Bîcă și Viorica Telcean.

Între diferitele demonstrații culinare, spectacole de dans și muzică sunt programate și concursuri destinate oamenilor din public: concurs de tăiat ceapă, de recunoscut ingredientele sau de mâncat cu bețigașele, de exemplu.

 

Program:

 

VINERI 4 octombrie
16.00-16.10 Prezentarea evenimentului
16.20-16.50 Demonstrație culinară, Bogdan Roman, Vlad Mureșan și Alexandru Constantin Hora
Carpacio de zucchini cu tartar de pepene verde
Rulou de zucchini umplut cu somon fume

16.55-17.15 Demonstrație culinară Restaurant Buonavista (America)
Coaste de porc rumenite cu lămâie, miere și cimbru
17.25-17.45 Concurs de recunoaștere a ingredientelor
Concurenții vor trebui să recunoască ingredientele din preparatele pregătite de participanții la festival

18.00-19.00 PAUZĂ
19.00 -19.30 Demonstrație culinară, Bogdan Roman, Vlad Mureșan și Alexandru Constantin Hora
Mix de fructe de sezon gratinate in Sabayon
19.35-19.55 Demonstrație culinară Dabo Doner (Turcia)
Sandwich cu piept de pui julien și ciuperci
20.00-20.20 Concurs de tăiat ceapă
Concurenții vor trebui să curețe și să taie cât mai multă ceapă într-o perioadă de timp dată
20.25 – 21.55 Demonstrație culinară, Bogdan Roman, Vlad Mureșan și Alexandru Constantin Hora
Pui tandori la gratar, cus cus cu stafide
21.00 – 22.00 Concert Pavel Stratan

 

SÂMBĂTĂ 5 octombrie
15.00-15.10 Prezentarea evenimentului
15.20-15.50 Demonstrație culinară, Bogdan Roman, Vlad Mureșan și Alexandru Constantin Hora
Orez aromatizat cu banane caramelizate în lapte de cocos și chilli
16.00-16.20 Concurs de recunoaștere
Concurenții vor trebui să recunoască, legați la ochi fiind, ce fructe și legume au în față
16.30-17.00 Demonstrație culinară, Bogdan Roman, Vlad Mureșan și Alexandru Constantin Hora
Budinca RAW-VEGAN din avocado și Karob
17.10-17.30 Demonstrație de artă culinară maghiară
Lángos, Papricaș de pui unguresc
17.40-18.00 Concurs de sensibilitate
Concurenții vor trebui să recunoască condimente puse în boluri;

18.00 – 19.00 PAUZĂ
19.00- 20.00 Concert Renegades 
20.05 – 20.35 Demonstrație de artă culinară românească
Mușchi de vită Apfelhaus
20.35 – 20.50 Degustare și prezentare de vinuri din Domeniile Ostrov – Vlad Mureșan
20.55 – 21.25 Demonstrație de artă culinară italiană Restaurant La Pasaj
Păstrăv file cu sos de hrean, sfeclă roșie și rucola
21.30 – 22.00 Demonstrație culinară, Bogdan Roman, Vlad Mureșan și Alexandru Constantin Hora
Scallops flambe

DUMINICĂ 6 octombrie
15.00-15.10 Prezentare eveniment
15.20-15.40 Concurs de mâncat cu bețigașe
Concurenții vor trebui să mănânce cât mai repede o porție de mâncare folosind bețigașe asiatice
15.50-16.20 Demonstrație culinară, Bogdan Roman, Vlad Mureșan
Paste de casă și Paste negre cu cerneală de sepie, zucchini și salam Chorizo
16.30-17.00 Demonstrație de artă culinară germană Restaurant Hermania
Angus cu sos de piper verde servit cu cartofi săsești
17.10-17.20 Concurs de ornare
Concurenții vor avea la îndemmână feluri de mâncare gata preparate, ei trebuind să le facă plating-ul;
17.30 – 18.00 Teatrul de Balet
Veți putea vedea o colaborare inedită între Teatrul de Balet Sibiu şi legendarul grup Riff. Spectacolul  „Cenușa timpului” de Florin Grigoraș este o fantezie alegorică, în care dansul contemporan întâlnește rockul, o poveste actuală despre individ, despre sensul existenței, întrebare și răspuns, despre căutare, găsire și regăsire.

18.00-19.00 PAUZĂ
19.00 – 19.30 Demonstrație de artă culinară chinezească Restaurant Yummy Yang
Pui pe Tie-pan
19.35 – 19.55 Demonstrație culinară, Bogdan Roman, Vlad Mureșan
Ouă poșate cu feta și măsline (ochiuri românești)
20.00 – 21.00 Spectacol Cindrelul Junii Sibiului

Soliști: Veta Biriș, Mariana Anghel, Robert Târnăveanu, Nelu Albu, Alina Bîcă, Viorica Telcean

 

 

Ultima oră

Comentariul meu