Un sibian devine primul român ales în Bundestag. Cine e Bernd Fabritius

Plecat din România în 1985, Bernd Fabritius (48 de ani) îşi propune să fie „glasul” din Bundestag al saşilor, dar şi al românilor aflaţi în Germania. „Mi-am propus să apăr interesele conaţionalilor care m-au ales, dar şi ale diasporei române, mai ales că mi-am păstrat şi cetăţenia română”, a precizat Fabritius.

Sasul originar din Agnita, judeţul Sibiu, a candidat la München, pe listele Uniunii Creştin-Sociale (CSU), aliaţii bavarezi ai cancelarului Angela Merkel. De altfel, în zona oraşului München trăiesc cele mai multe persoane originare din România: 25.000 de saşi transilvăneni şi 25.000 de români.

Bernd Fabritius a povestit pentru MEDIAFAX că a plecat din România împreună cu părinţii, după ce au aşteptat 16 ani acordul autorităţilor comuniste.

„Eram un copil când am plecat, motivul fiind reîntregirea familiei. Bunicul meu din partea mamei a fost deportat într-un lagăr de concentrare din Rusia, de unde a scăpat mai mult mort decât viu”, îşi aminteşte sasul din Sibiu. Trimis de sovietici din lagăr în fosta Republică Democrată Germană, bunicul său s-a întors în România pentru scurt timp, pentru a pleca apoi în Republica Federală Germania. Pentru a fi alături de el, fiica sa, mama lui Fabritius, a depus în 1969 o cerere de reîntregire a familiei. Cererea i-a fost însă aprobată abia după 16 ani, în 1985.

După ce a studiat dreptul la Universitatea Ludwig-Maximillian şi ştiinţe politice la Institutul de Ştiinţe Politice, ambele din München, Bernd Fabritius s-a implicat foarte activ în viaţa comunităţii saşilor din Germania. Din 1998 a deţinut diverse funcţii de conducere atât în cadrul asociaţiilor săseşti, cât şi în cadrul administraţiei locale. În prezent este preşedintele Asociaţiei saşilor transilvăneni din Germania.

A păstrat însă legătura şi cu ţara natală, chiar dacă în România mai are doar două verişoare, care trăiesc în Agnita. „Vin foarte des în România, să-mi vizitez prietenii, cei mai mulţi fiind din Sibiu, oraşul în care am copilărit”, a declarat Fabritius. Totodată, Fabritius este profesor asociat la Universitatea „Lucian Blaga” şi la Universitatea Româno-Germană din Sibiu. Recunoaşte, însă, că în ultimul timp nu a mai putut ajunge aici să predea, fiind implicat în campania electorală pentru alegerile generale din Germania, care au avut loc duminică.

Ultima dată a fost în România în urmă cu două săptămâni. S-a întâlnit atunci cu reprezentanţi ai Casei de Pensii, cu care a discutat pe marginea Legii 211/2013, prin care se acordă despăgubiri pentru „puţinii supravieţuitori” saşi ai lagărelor de concentrare din Rusia.

Alegerea sa în Bundestag nu a trecut neobservată printre prietenii din România. „De dimineaţă îmi tot sună telefonul. Toţi mă caută să mă felicite. Unul dintre primii români cu care am vorbit a fost ambasadorul României la Berlin, Lazăr Comănescu. Am fost sunat şi de consulul de la Müchen, precum şi de Ovidiu Ganţ, reprezentantul minorităţii germane în cadrul Parlamentului”, a spus Fabritius.

Bernd Fabritius consideră că este în interesul etnicilor germani să arate România într-o lumină realistă. „Nu trebuie să ascundem problemele, dar nici nu e cazul să prezentăm totul în negru. Cred că în momentul de faţă România are nevoie de o prezentare realistă şi credibilă pentru a-şi îmbunătăţi imaginea”, apreciază primul român din Bundestag.

Ultima oră