zilele culturale ale județului sibiu au reînceput în țara oltului, la turnu roșu

Sâmbătă, 21 septembrie 2013, a avut loc deschiderea oficială a Zilelor Culturale ale Județului Sibiu, ediția de toamnă, care a debutat în Țara Oltului, în localitatea Turnu Roșu.

Evenimentul a fost găzduit în Căminul Cultural, recent renovat cu fonduri alocate de către Consiliul Județean Sibiu. În sala plină ochi de copii și dascăli, veniți să vizioneze filme documentare puse la dispoziție de către Studioul Astra Film, au sosit să deschidă manifestările oficialități județene și locale: Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu, vicepreședintii Ioan Banciu și Marcel Luca, prefectul Ovidiu Sitterli, senatorul Nicolae Neagu, primarul comunei Turnu Roșu, Stelian Istrate, viceprimarul Grigore Mihaiu, precum și Constantin Morar, fiul al satului, fost președinte al Consiliului Județean Sibiu.

“Vă mulțumesc pentru primirea frumoasă pe care ne-ati făcut-o. Iată că, după ce azi primăvară Zilele Culturale ale Județului au fost găzduite în Țara Oltului de comuna Porumbacu de Jos, prin bunăvoința și cu sprijinul primarului și al viceprimarului din Turnu Roșu, ne întâlnim astăzi în comuna aceasta minunată, cu oameni vrednici și gospodari. Ne dorim ca împreună cu insituțiile de cultură din subordinea Consiliului Județean Sibiu care au pus umărul la realizarea acestui proiect să arătăm ce are mai bun Valea Oltului, cu credință și recunoștință față de trecutul și valorile noastre tradiționale. Reamintesc că scopul Zilelor Culturale ale Județului este acela de a promova fiecare localitate din cele cinci zone etnogeografice ale județului Sibiu și de a ne mândri cu zestrea culturală și naturală pe care o avem”, a spus Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu.

La rândul său, prefectul Ovidiu Sitterli a subliniat faptul omul are nevoie și de hrană spirituală, de cultură, iar Zilele Culturale ale Județului Sibiu răspund acestei necesități.

De asemenea, senatorul Nicolae Neagu s-a adresat copiilor, remarcând că nu a mai întâlnit un public format din atâția copii frumoși, pe care i-a sfătuit să învețe, să fie cuminți și să asculte de părinți, precum și să se bucure că au un sat atât frumos și să rămână să trăiască în Turnu Roșu.

Programul de sâmbătă a fost conceput preponderent pentru copii și a inclus spectacolul interactiv “Jocurile copilăriei”, alături de un spectacol de dans modern și de muzică ușoară oferit de elevii de la Palatul Copiilor din Sibiu.

În paralel, copiii interesați de arta plastică au putut participa la un cerc de pictură organizat la Școala Generală din Turnu Roșu de către profesorii Școlii Populare de Artă “Ilie Micu” Sibiu. Totodată, la sediul bibliotecii din localitate, elevii au fost captați să participe la un biblioaterlier de creație literară pentru copii intitulat “Povești din Turnul de veghe al munților”, coordonat de către bibliotecari de la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu.

Întrucât prin intermediul proiectului Zilele Culturale ale Județului actul cultural ajunge în locuri pitorești, chiar inedite, melomanii au avut parte de un concert de muzică clasică, găzduit sâmbătă seara, la Abația Cisterciană din comuna Cârța.

Duminică, 22 septembrie, sibienii și turiștii sunt așteptați la o paradă a portului popular care va începe la ora 11.30 de la Biserica din Turnu Roșu cu deplasare spre Căminul Cultural, unde, de la ora 12.30 va avea loc un spectacol folcloric susținut de formațiile de dansuri populare din Turnu Roșu, Sebeșu de Sus, Racovița, Porumbacu, urmat de un recital oferit de elevii Școlii Populare de Arte Sibiu, clasa canto popular. Spectacolul va continua cu Ansamblul Profesionist “Cindrelul-Junii Sibiului” și soliștii Robert Târnăveanu, Viorica Telcean, Nelu Albu, Anca Mărginean și Alina Pinca, invitatul special fiind interpretul Aurel Tămaș.

Cei doritori pot opta pentru un pelerinaj la pas spre Mănăstirea Turnu Roșu care va începe la ora 11 din fața Primăriei, pelerinajul fiind organizat de către Asociația Județeană de Turism Sibiu.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu