Se acordă ajutoare pentru încălzire la Sibiu. Vezi în ce condiții!

Serviciul Asistenţă Socială pregăteşte în această perioadă o nouă acţiune de primire a dosarelor pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei pentru sezonul rece noiembrie 2013 – martie 2014.

În prezent se aşteaptă aprobarea formularului pentru a-l tipări şi a-l distribui celor care se califică pentru primirea acestui ajutor. Primăria Sibiu va anunţa ulterior data şi modalitatea de distribuire a acestor formulare.

Ajutorul pentru încălzirea locuinţei se va acorda familiilor şi persoanelor singure, cetãţeni români, precum şi cetãţeni strãini cu domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa în municipiul Sibiu, diferenţiat în raport de venitul net mediu lunar pe membru de familie respectiv al persoanei singure, şi în funcţie de sistemul de încălzire utilizat: gaze naturale, energie termică, energie electrică, lemne, cărbuni, combustibili petrolieri.

Acest ajutor se acordă pe bază de cerere. În cererea şi declaraţia pe propria rãspundere solicitantul ajutorului are obligaţia de a menţiona bunurile aflate în proprietate, închiriere, concesiune, comodat sau altã formã de deţinere.

Persoanele care solicitã ajutorul pentru energie termicã au obligaţia de a completa numãrul de camere ale locuinţei.

De asemenea, în stabilirea venitului net mediu lunar pe membru de familie şi, dupã caz, al persoanei singure trebuie luate în calcul toate veniturile realizate de membrii acesteia în luna anterioarã depunerii cererii. La completarea cererii, titularul are obligaţia de a menţiona corect componenţa familiei, veniturile membrilor acesteia, precum şi bunurile mobile şi imobile deţinute, aşa cum sunt acestea trecute în formular.

Nu au dreptul să beneficieze de ajutorul pentru încalzirea locuinţei familiile sau persoana singură care deţin bunuri stabilite în anexa 2 (am ataşat anexa). Printre bunurile care intră în această categorie sunt clădirile sau alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu aflate în proprietate, autoturisme care depăşesc capacitatea cilindrică de 1.600 cmc, autoutilitare, atutocamioane, remorci, şalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi, autobuze, microbuze, utilaje agricole, utilaje de prelucrare agricolă sau terenuri. Deţinerea unor depozite bancare de peste 3.000 de lei intră de asemenea în această categorie.

Ajutorul pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale. Cel mai mare cuantum al acestui ajutor, 262 lei, va fi acordat în cazul unui venit net lunar pe membru de familie de până la 155 de lei. Cel mai mic cuantum, 20 de lei, va fi acordat drept ajutor celor care au un venit net lunar pe membru între 540,1 lei şi 615 lei.

Ajutorul pentru încălzirea locuinţei cu energie electrică. Cel mai mare cuantum al acestui ajutor, 240 de lei, va fi acordat în cazul unui venit net lunar pe membru de familie de până la 155 de lei. Cel mai mic cuantum, 48 de lei, va fi acordat drept ajutor celor care au un venit net lunar pe membru între 540,1 lei şi 615 lei.

 

Ajutorul pentru încălzirea locuinţei cu energie termică în sistem centralizat. În cazul unui venit net lunar pe membru de familie de până la 155 de lei ajutorul va acoperi 90% din contravaloarea facturii. În cazul celor care au un venit net lunar pe membru între 615,1 lei şi 786 lei ajutorul va acoperi doar 5% din valoarea facturii.

 

Ajutorul pentru încălzirea locuinţei cu lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri. Cea mai mare sumă acordată ca ajutor în acest caz este de 54 de lei, cea mai mică fiind de 16 lei.

 

În sezonul rece noiembrie 2012 – martie 2013 au beneficiat de ajutor pentru încălzirea locuinţei cu gaz 3.171 de titulari, pentru energeie termică 103 titulari, iar pentru încălzirea locuinţei cu lemne 76, la care se adaugă beneficiarii de ajutor social – 85 – care beneficiază automat de acest ajutor.

 

Ultima oră