festivalul artei lirice prefaţat de un concert-eveniment cu soprana erika escribá-astaburuaga

Filarmonica de Stat Sibiu organizează joi, 19 septembrie 2013, în avanpremiera Festivalului Internaţional al Artei lirice, un concert de muzică speniolă intitulat „De Espagña Vengo”.

Pe scenă, alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu, vor urca soprana Erika Escribá-Astaburuaga şi dirijorul Virgil Popa, ambii din Spania. Programul concertului cuprinde uverturi, arii din opere şi zarzuele.

Erika Escribá-Astaburuaga a studiat canto la Conservatorul Superior de Muzică din Valencia, oraşul său natal, cu profesoara Gloria Fabuel. A obţinut numeroase premii la concursuri internaţionale atât în Spania cât şi în Franţa. A debutat în Catalunia cu Manon de Massenet, după ce a obţinut Premiul I la concursul Mirna Lacambra. Abordează un repertoriul amplu şi variat de la muzică barocă până la compozitori contemporani, având o mare afinitate pentru muzica franceză, muzica spaniolă, zarzuela barocă, opera franceză şi italiană. Erika Escribá-Astaburuaga a efectuat numeroase turnee artistice cu renumitul grup “Les Talens Lyriques” sub bagheta maestrului Christophe Rousset. În 2012 a interpretat rolul Oberto din opera Alcina de Häendel la Opera de Versailles. A realizat înregistrări cu Orchestra Dispersione, Capella de Ministrers şi Orchestra Naţională de Tineret a Spaniei.

Dirijorul Virgil Popa s-a născut la Roman (Botoşani) în anul 1975. A studiat contrabas la Liceul de Artă “Ştefan Luchian” cu profesorul Gigel Sobachi. În aprilie 1993 obţine premiul I la Concursul Naţional de Interpretare Muzicală, la Timişoara. A studiat arta dirijorală cu maeştrii Enrique García Asensio, Konrad von Abel, Cristian Oroşanu şi Jorma Panula. A colaborat cu Orchestra Sinfónica a Teatrului Regal din Madrid (2004-2009) şi Orchestra de la Comunidad Valenciana, participând în concerte alături de maeştri cum ar fi Zubin Mehta, Yakov Kreizberg, Jesús Lopez Cobos şi solişti ca Placido Domingo, Roberto Alagna şi Montserrat Caballé. A fost profesor de contrabas, muzică de cameră şi orchestră la Conservatorul “Montserrat Caballe” din Arganda del Rey (2003-2006) şi la Academia de Muzică “Antón García Abril” din Torrelodones (2006). În prezent este dirijorul Orchestrei Internaţionale din Madrid pe care a infiinţat-o în anul 2005, concertând în importante săli şi festivaluri din Spania şi Portugalia.

Concertul „De Espagña Vengo” va avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu, joi, 19 septembrie 2013, cu începere de la ora 19. Evenimentul este realizat în colaborare cu Ambasada Spaniei la Bucureşti. Biletele s-au pus în vânzare la Casa de Bilete a Sălii Thalia. Preţul unui bilet este de 14 lei.

 

Ultima oră

Comentariul meu