Elvețienii învață agricultorii din Sibiu să își valorifice soiurile de fructe

În cadrul proiectului „Agricultura durabilă în zone defavorizate ale României: Conservarea şi valorificarea soiurilor de fructe”, Fundaţia Mihai Eminescu Trust si fundaţia elveţiană SAVE au desfăşurat în perioada 28-29 august 2013 in satul Mălâncrav (judeţul Sibiu), un workshop cu experţii şi factorii de interes din România și Elveția.

Workshop-ul a oferit ocazia unui schimb de experiență important pentru generarea de cunoștinte și dezvoltarea de soluții utile atât pentru desfășurarea proiectului actual, cât și pentru eventualele inițiative similare din viitor. Evenimentul s-a bucurat de participarea a peste 20 de experți, cercetători, cultivatori și reprezentanţi ai unor autorități locale, ONG-uri și instituții de profil. Au realizat prezentări 5 experți și cercetători din România și 2 experți elvețieni, conturând o imagine a proiectelor de succes și a bunelor practici din domeniul inventarierii, conservării și valorificării soiurilor de pomi fructiferi.

Prezentările au evidențiat situația curentă în cele două țări, nevoile, provocările și oportunitățile existente. Au fost descrise metodologii de cercetare, instrumente, procese de lucru și sisteme de colaborare care au dat rezultate bune în proiecte anterioare, servind ca bune practici pentru proiectul actual și pentru inițiative de viitor. Au fost discutate reglementările europene și internaționale, posibilitățile de colaborare între sectoarele guvernamental, ONG și științific și posibilitațile de finanțare.

În cadrul unei mese rotunde s-au analizat posibilitățile și soluțiile privind inventarierea, conservarea și valorificarea soiurilor autohtone de pomi fructiferi din Transilvania. Au fost analizate chestionarul și lista de inventariere folosite în cadrul proiectelor elvețiene. Aceste instrumente vor fi folosite și în acest proiect, urmând a fi transmise către 60 cultivatori locali, și constituind baza pentru crearea unui inventar al soiurilor autohtone de fructe din Transilvania. Din soiurile reperate vor fi prelevate mostre de fructe care vor fi evaluate de către experți români și elvețieni în cadrul unui eveniment organizat în luna noiembrie. Din soiurile confirmate a fi autohtone se vor colecta altoi și puieți pentru constituirea unei pepiniere și a unei livezi demonstrative la Mălâncrav.

Participanții la întâlnire s-au constituit într-o rețea a factorilor interesați, care va susține colaborarea comunității de profesioniști din România și Elveția, va sprijini promovarea proiectului în cele două țări și va facilita acţiuni comune în domeniul conservării soiurilor tradiţionale de fructe. Membrii acestei rețele și cultivatorii locali implicați în proiect se vor constitui într-o Asociație a cultivatorilor de pomi fructiferi din Transilvania. Asociația va fi inițiată la evenimentul de evaluare a soiurilor de fructe desfășurat în luna noiembrie, și va dobândi personalitate juridică până la finalul acestui an.

Proiectul „Agricultura durabilă în zone defavorizate ale României: Conservarea şi valorificarea soiurilor de fructe” este cofinanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică