Gigi Căciuleanu deschide stagiunea 2013 - 2014 de la Sibiu

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu prezintă vineri, 13 septembrie, ora 19:00, în coproducție cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, premiera spectacolului „Mozart Steps”.

„Mozart Steps” este un spectacol de autor ce poartă semnătura coregrafului și dansatorului Gigi Căciuleanu. Producția Teatrului Național din Sibiu completează imaginea unui spectacol ce lărgește barierele teatrului spre o suită de acte dansante. „Atunci când sunt întrebat ce gen de dans practic, răspund că fac teatru coregrafic. Este o formă de teatru care folosește limbajul dansului și care utilizează mijloace de construcție coregrafică.” a declarat Gigi Căciuleanu referitor la procesul său de creație.

„Mozart Steps” este un spectacol de teatru coregrafic creat în exclusivitate pentru Teatrul Național din Sibiu. Spectacolul prezintă confruntarea dintre două universuri, muzica lui Mozart și dansul lui Căciuleanu, urmând să fie prezentat anul viitor în programul oficial al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Multiplele referințe culturale ancorate în acest spectacol creează un spațiu ce excelează în energii și care se folosește de corpurile actorilor pentru a crea un imaginar poetic vibrant. Coloana sonoră a spectacolului propune o reinterpretare a lumii mozartiene, o paralelă între muzica occidentală clasică și cea orientală a eternului Egipt printr-un montaj după un concept de Hugues Curzon şi Ahmed al Maghreby pentru albumele „Mozart l’Egyptien” și „Mozart in Egypt”.

Din distribuția acestui spectacol fac parte atât actori de la secția română și secția germană a Teatrului Național din Sibiu, cât și studenți de la Secția de Actorie a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. „Pentru asta mi-am propus, ca primă etapă de lucru, să-i metamorfozez pe cei cu care voi lucra, și care nu sunt dansatori de meserie, încercând să-i preschimb din Actori în DansActori. Îmi propun nu numai să-i pun în scenă ci, mai degrabă, să-i  coregrafiez, să-i fac să danseze. În sensul cel mai frumos al cuvântului.” a declarat Gigi Căciuleanu.

Premiera spectacolului programată vineri, 13 septembrie, ora 19:00, marchează 225 de ani de teatru la Sibiu și va fi urmată de o sesiunea Q&A în prezența coregrafului care va răspunde întrebărilor din partea publicului. Evenimentul este gândit ca o împărtășire a experienței coregrafului cu privire la identitatea artistului în raport cu identitatea lumii.

Gigi Căciuleanu este unul dintre cei mai dinamici coregrafi români. Născut la Bucureşti, este admis la vârsta de 9 ani la Şcoala Naţională de Coregrafie și se perfecţionează mai apoi la Teatrul Balşoi din Moscova. În perioada 1972 – 1973 a lucrat la 10 creații în cadrul companiei Folkwang Ballet, condusă de celebra Pina Bausch. În 1978, cu ajutorul Ministrului Culturii din acea perioadă, Michel Guy, este numit Director Artistic al Centrului Naţional Coregrafic la Rennes. În 1994 se mută la Paris și înfiinţează Compania Gigi Căciuleanu, iar în 2001 a fost numit director artistic al Baletului Naţional Chilian. Gigi Căciuleanu este autorul cărții „Vânt, volume, vectori”, apărută la Editura Curtea Veche. Artistul a fost distins pentru merite deosebite cu medaliile „Ordre des Arts et des Lettres”  (Franţa) – cu gradul Chevalier și „Steua României” (România) – cu gradul de Cavaler.

„Mozart Steps” va fi prezentat, de asemenea, în avanpremieră, joi, 12 septembrie, ora 19:00, tot la sala Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu. Prețul unui bilet pentru oricare din reprezentațiile programate pentru acest spectacol este de 20 de lei, respectiv 15 lei cu reducere pentru elevi, studenți și pensionari, în limita locurilor disponibile.

MOZART STEPS

un spectacol de teatru coregrafic de GIGI CĂCIULEANU

ASISTENT COREGRAFIE: Adriana Bârză; ASISTENT SCENOGRAFIE: Alin Gavrilă; DISTRIBUȚIA: Veronica Arizancu, Florin Coşuleţ, Ali Deac, Diana Fufezan, Raluca Iani, Adrian Matioc, Adrian Neacşu, Cătălin Pătru, Daniel Plier, Iulia Maria Popa, Vlad Robaş, Marius Turdeanu, Ema Veţean, Liviu Vlad, Anca Pitaru; STUDENȚII: Vlad Bacalu, Anton Balint, Cristina Blaga, Paul Bondane, Iulia Popa, Tudor Răileanu, Maria Soilică, Cristi Timbuş, Maria Tomoiagă, Ana-Maria Vereş

durata aproximativă: 1h20min

preț bilete: 20 lei; 15 lei

 

Ultima oră