iohannis despre eutanasierea câinilor comunitari: mi se pare de-a dreptul barbară această idee

Edilul șef al Sibiului consideră că eutanasierea câinilor fără stăpân este o soluție proastă. Iohannis se opune ideii de a ucide toți câinii vagabonzi de pe străzi.

Klaus Iohannis a atins azi în conferința de presă săptămânală și subiectul legat de problema câinilor comunitari care se plimbă pe toate străzile orașelor din România. Acesta a dat exemplul Sibiului în privința rezolvării unor astfel de probleme.

”Chiar e o problemă majoră. După părerea mea modul în care am început noi, în 2008, să rezelvăm problema, este o cale bună dar care necesită mai mulţi ani. Vă reamintesc cu plăcere că noi ne-am hotărât să construim un centru special destinat câinilor comunitari, am înfiinţat un serviciu public acre se ocupă de acest lucru, câinii sunt prinşi în oraş, duşi la centru unde sunt sterilizaţi, igienizaţi, ţinuţi la dispoziţia sibienilor cam 2 săptămâni, timp în care aceşti câini pot fi adoptaţi. Cei care nu vor fi adoptaţi, după perioada prevăzută de lege vor fi repuşi în oraş, în cartierul de unde au fost luaţi. În acest fel se reduce foarte foarte mult rata natalităţii şi, în timp, această specie de câine comunitar va dispărea aproape de tot din peisajul urban. Nu se întâmplă repede fiindcă aceşti câini sunt destul de rezistenţi, fiindcă foarte mulţi sibieni care nu doresc să preia răspunderea pentru un câine îl hrănesc totuşi pe lângă bloc de exemplu, nu dispare repede fiindcă se pare că există comunităţi din jur care au găsit şi ei soluţia pentru câinii comunitari, îi adună şi îi aduc în Sibiu. Noi ne ocupăm şi de aceştia, la o casă mare mai intră un musafir, nu e o problemă.  Vreau să reiterez de ce cred că este bun conceptul nostru. Este un concept lipsit de barbarisme inutile. Am auzit luări de poziţii în media că să omorăm toţi câinii vagabonzi şi aşa mai departe, nu mi se pare o abordare potrivită pentru perioada în care trăim, nemaivorbind de faptul că s-a încercat în multe oraşe, dacă îmi amintesc bine acum câţiva ani chiar şi în Bucureşti au încercat ceva fără niciun fel de succes. Pe de altă parte, există posibilitatea de a rezolva cel puţin o parte din problemă cu sprijinul locuitorilor din oraşul respectiv, în cazul nostru al Sibiului. Noi am dezvoltat împreună cu o serie de ONG-uri o serie de programe foarte bune, ONG-uri care intermediază adopţii de câini şi în Germania şi în Austria şi în altă aprte dar şi în ţară, avem programe de conştientizare în şcoli care vin să arate şi ce se poate face pentru a veni în sprijinul unui câine şi ce trebuie evitat pentru a preveni astfel de accidente tragice şi aşa mai departe

Critică idea de eutanasiere

”Nu sunt nicidecum de acord cu eutanasierea masivă a câinilor comunitari. Eutanasierea este o soluţie pentru câinii bolnavi, cu malformaţii, probabil, şi aici cred că ar trebui studiată puţin o modificare de lege, în cazul câinilor agresivi fiindcă există astfel de exemplare, se pot identifica şi se pot eutanasia, dar aşa, ca metodă generală, mi se pare de-a dreptul barbară”, a mai spus Iohannis.

”Dacă vorbim de legistaţie, mie mi s-ar părea oportun, de exemplu, să se extragă din discuţia asta cei care nu pot îmbunătăţi procesul. De exemplu, nu ar fi benefică o lege detaliată, fiindcă fiecare localitate are specificul ei. Nu mi se pare că Guvernul trebuie neapărat să facă ceva, nu este o problemă de Guvern, una centrală, este o problemă de guvernare locală, problema este în curtea primarilor nu a Parlamentului, nu a Guvernului, nu a preşedinţiei şi nici a ONG-urilor. ONG-urile au un rol important de sprijin şi noi avem parteneriate de acest fel care ne ajută, dar ele nu rezolvă problema, nici nu ar fi cinstit să aşteptăm de la ONG-uri să rezolve o problemă de gospodărire locală. Dacă se înţelege acest lucru şi se lasă problema acolo unde trebuie să fie ea, în zona gospodăririi locale, atunci se va constata că unii primari şi unele consilii locale se preocupă de chestiune şi o rezolvă mai mult sau mai puţin bine iar alţii nu, şi atunci acei nu probabil vor avea o problemă la următaorele alegeri, nu cred că toate problemele care sunt de interes public major trebuie rezolvate integral prin inventarea unei noi legi sau unei ordonanţe. Legislaţia poate fi îmbunătăţită, dar problema trebuie rezolvată acolo unde apare, în comunitatea locală”, crede primarul Sibiului.

Ultima oră

Participă la discuție

9 Commentarii

  1. Mie mi se pare absolut barbar ca trebuie sa fii tot timpul atent cand mergi prin cartier, sa ocolesti cainii vagabonzi si sa-ti iei copilul in brate. Asta mi se pare mie barbar pentru un oras european, in 2013.

    Eutanasierea nu este solutia ideala. Dar cand avem zeci de mii de caini vagabonzi pe strazi, situatia de departe oricum de a fi ideala. Nu ne permitam sa riscam alte victime umane, pana cand situatia cainilor se va rezolva prin sterilizari. Deoarece nu s-a intervenit din timp prin sterilizari, suntem acum nevoiti sa eutanasiem si apoi sa prevenim prin sterilizare. La fel ca in tratarea cancerului, chimioterapia este un tratament foarte brutal pentru corp, dar este de multe ori solutia de a scapa de boala. Nu avem timpul sa asteptam solutii elegante.

  2. Domnul Primar se plimba de pe strada Bilea (unde locuieste ) pana in P-ta Mare si la Bucuresti sa il pupe in fund pe Crin si Ponta!! Normal ca el nu are cum sa vada cati caini sunt in Sibiu!! sa va fie rusine dl primar cat este de murdar si plin de caini orasul Sibiu!! Nu faceti nimic decat in P-ta Mare si centrul istoric >>>cetatenii de rand nu conteaza ptr dvs!!

    1. se va ajunge in situatia cand oamenii vor omori cainii cu mana lor!! Nu e prima data cand se intampla.

  3. In aceasta seara cand am iesit din bloc in turnisor am fost “intampinat” de 3 caini destul de flamanzi, iar la statia de autobuz am intalnit inca o haita de 6 caini. Nu stiu daca domnul primar umbla pe jos pe strazile mai laturalnice ale orasului mai ales seara dar poate daca ar fi muscat vreodata dansul poate si-ar schimba parerea. Degeaba ii sterilizati pentru ca ei tot pe strada ajung si avand in vedere ca un caine traieste intre 10 si 12 ani poate pana in 2025 se rezolva problema dupa cum aveti dumneavoastra grija. Decizia de a eutanasia cainii nu va apartine! Populatia acestui oras ar trebui lasata sa decida! Pentru ca asta inseamna democratie!!…sau puteti dumneavoastra domnule Iohannis sa luati toti cainii sa-i sterilizati si sa-i tineti la dumneavostra in casa! Noi, sibienii, v-am votat si v-am acordat incredere! Nu ne dezamagiti! Imi plac cainii sa nu se inteleaga gresit, dar imi plac cainii care au stapan! Sa nu uitam ca toti cainii se trag din lupi (acestia fiind animale salbatice, carnivore), iar un caine maidanez nu este altceva decat un animal salbatic. Imi pare rau ca o asemenea metoda precum eutanasierea e necesara, dar trebuie sa ne gandim la oameni, la copii, pentru ca acestia nu percep pericolul cainilor maidanezi!!

  4. Nu stiu daca domnul primar a umblat seara pe jos prin oras….Sa se intalneasca cu cetele de caini vagabonzi. Sa-l invitam deci pe domnul primar sa faca o plimbare la ceas de seara cand ies acesti caini de unde stau ascunsi peste zi, apoi mai vorbim…. Iubesc animalele, am avut caini de cand ma stiu, dar nu cred ca in Germania, Austria si alte tari civilizate iti e frica sa iesi seara de cainii vagabonzi, nu e normal sa fie asa…. Sa ii sterilizezi si sa le dai drumul NU e o solutie !!! Nu locuiesc la marginea Sibiului ci in centrul lui unde sunt cete de 5 -6 caini foarte activi in special seara. Gasiti o solutie mai buna, va rugam!!! Multumesc.

  5. “ora de sibiu” nu e in stare sa scrie corect numele de familie al “edilului sef al sibiului”?! rusine!

    1. cred ca ar fi mai bine sa va informati, inainte de comenta asa aiurea. Numele este scris corect. Se scrie Iohannis. asa este corect!

  6. ce vrajeala,sa dea nr de telefon la ecarisaj,k eu am sunat la Primarie si mi-au dat flit.Daca i-a sterilizat de ce vedem catele cu crotaliu gestante.Minciuni