Studiu energetic finalizat pentru proiectul ”Tichia Verde”

Unul dintre primele obiective ale proiectului „Tichia Verde”, a fost îndeplinit: finalizarea studiului energetic desfășurat la sediul Agenției Pentru Protecția Mediului Sibiu, din strada Hipodromului nr. 2A.

Tichia Verde este un proiect finanțat de Fundația Germană de Mediu (DBU) și inițiat de Parohia Evanghelică Sibiu având ca și parteneri Agenția Pentru Protecția Mediului Sibiu și Muzeul Național Brukenthal. Obiectivele sale principale sunt implementarea sistemului de management de mediu ṣi audit conform EMAS în cadrul instituțiilor partenere și comunicarea de mediu prin intermediul artei.

La sfârșitul săptămânii trecute dl. Prof. Dr. Radu Reff, auditor energetic autorizat, a predat raportul de audit energetic al clădirii d-lui  Ing. Bogdan Gheorghe Trif, directorul Agenției pentru Protecṭia Mediului Sibiu, care include ṣi Certificatul de performanṭă energetică a clădirii. Raportul a identificat recomandări de creştere a performanţelor energetice a clădirii instituţiei de mediu, care se integreaza perfect atât în obiectivele “Tichiei Verzi”cât și în viziunea proiectului APM Sibiu “Calea verde spre dezvoltare durabilă” aflat în etapa de evaluare ṣi aprobare.

Astfel raportul de audit va sta la baza întocmirii studiului de fezabilitate şi apoi a proiectului tehnic in cadrul proiectului integrat, pilot pe sectorul „Energie” ṣi „Infrastructură, construcṭii ṣi planificare urbană” unde se va urmări îmbunătăṭirea performanṭelor constructive ṣi energetice a clădirii institutiei de mediu, cu adaptarea construcţiei la schimbările climatice.

Domeniile acoperite de proiectul Calea verde spre dezvoltare durabilă sunt protecția mediului (adaptare la schimbări climatice/infrastructura de transport), educație, dezvoltare urbană, energie și a fost aprobat ca proiect predefinit in martie 2012 în cadrul Mecanismului Financiar EEA 2012 – 2014. Perioada de implementare a proiectului se preconizeaza a fi 2013 – 2015. Costul total estimativ al proiectului este de 5.800.000 Euro cu finanțare 100% prin grant-ul EEA.

Parteneri în proiect sunt: Asociația Norvegiană a Autorităților Locale și Regionale, Administrația Națională de Meteorologie, Universitatea ”Lucian Blaga”   Sibiu Municipalitățile din Sibiu, Tg. Mures și Brașov.

Proiectul va sprijini autoritățile publice din trei municipalități (Sibiu, Tg. Mures, Brasov) din Regiunea 7 Centru să elaboreze strategiile și planurile de măsuri privind adaptarea la schimbări climatice și va oferi soluții de adaptare la schimbări climatice pentru sectoarele energie, transport și construcții prin implementarea unor proiecte pilot doar în Municipiul Sibiu.

Ultima oră