campionatul mondial de volei masculin 2014 se ţine în polonia

Federaţia Internaţională de Volei (FIVB) a dat publicităţii modalitatea de calificare la Campionatele Mondiale de volei pentru seniori şi senioare, cu turneele finale programate în 2014.

La volei masculin, turneul final va avea loc în Polonia, în perioada 3-21 septembrie 2014. Naţionala ţării gazdă este calificată din oficiu pentru competiţia organizată la Cracovia, Gdansk, Wroclaw, Katowice, Lodz şi Bydgoszcz. Celelalte 23 de locuri au fost repartizate pe continente astfel: Africa 3, Asia 4, America de Nord şi Centrală 5, America de Sud 3 şi Europa 8.

CEV a rezervat două dintre cele opt locuri la turneul final pentru finalistele Campionatului European de seniori din 2013 (turneul final are loc în Danemarca şi Polonia, între 20 şi 29 septembrie 2013). Cele mai valoroase 12 formaţii europene (exclusiv Polonia) sunt exceptate de la primele două tururi de calificare, urmînd să joace direct în turul al treilea (3-5 ianuarie 2014): Rusia, Bulgaria, Serbia, Italia, Germania, Franţa, Finlanda, Slovacia, Spania, Turcia, Portugalia, Cehia.

Primul tur preliminar este programat în perioada 23-26 mai 2013, sub forma unor turnee. 28 de echipe au fost împărţite în 7 grupe şi vor juca fiecare cu fiecare. Grupa G cuprinde cele mai slabe echipe europene (Luxemburg, Cipru, Scoţia, San Marino), care nu vor participa mai departe în procesul de calificare.

România a fost repartizată în Grupa D, alături de Belgia (organizatoarea turneului), Austria şi Irlanda de Nord. Prima clasată se califică pentru turul al treilea preliminar, iar formaţiile de pe locul secund în Grupele A-F vor juca şi un al doilea tur preliminar (2-6 octombrie 2013), sub forma unui turneu fiecare cu fiecare. De aici merg mai departe în al treilea tur preliminar formaţiile clasate pe locurile 1 şi 2, posibil şi locul 3, în funcţie de ce echipe vor juca finala CE 2013, pentru că ele au garantată calificarea la turneul final al CM.

20 de echipe vor juca în al treilea tur preliminar slots (3-5 ianuarie 2014), organizat sub forma a 5 grupe de câte 4 echipe. Se califică la turneul final din Polonia câştigătoarele de grupe şi formaţia de pe locul 2 cu cea mai bună linie de clasament.

Componenţa celor şase grupe din primul tur preliminar:

Grupa A: Olanda, Croaţia (gazdă), Bosnia-Herţegovina, Azerbaidjan
Grupa B: Slovenia (gazdă), Israel, Ungaria, Moldova
Grupa C: Estonia (gazdă), Letonia, Belarus, Danemarca
Grupa D: Belgia (gazdă), Austria, ROMÂNIA, Irlanda de Nord
Grupa E: Grecia, Suedia (gazdă), Norvegia, Islanda
Grupa F: Ucraina, Muntenegru, Macedonia (gazdă), Albania

Meciurile din grupa D vor avea loc la Kortrijk (Courtrai), iar România va juca, în ordine, cu Irlanda de Nord (23 mai, ora 18.30), Austria (24 mai, ora 21.00) şi Belgia (25 mai, ora 21.00).

Ultima oră

Comentariul meu