socant: studenta la teologie abuzata sexual de parintele munthiu - exclusiv online - marturia danielei prunea (episodul i)

Ora de Sibiu publica de astazi marturia socanta a unei foste studente la Teologie, abuzata psihic si sexual de duhovnicul ei, parintele Dumitru MUNTHIU si de un parinte profesor, dupa ce in copilarie cazuse prada unui pedofil pervers, prieten de familie. Daniela Prunea si-a reprimat amintirile dureroase, pana cand brusc acestea au inceput sa revina In primul episod, sibianca vorbeste despre copilaria ei traumatizata si avalansa de amintiri care au revenit dureros de vii. Documentul a ajuns pe email la numeroase fete bisericesti, inclusiv la Mitropolitul Laurentiu Streza.

In imagine, Daniela Prunea cu preotul MUNTHIU si sotia acestuia in 2007, in SUA.

AICI declaratiile Preotului Munthiu referitor la acuzatiile care i se aduc de catre fosta studenta la Teologie, Daniela Prunea.

Sibianca Daniela Prunea este acum profesoara de matematica la Woodson High School, Washington, DC.

CITESTE SI : Studenta la Teologie în Sibiu, abuzata sexual de duhovnicul ei

[related]

Fata cuminte, careia-i lipsise iubirea parinteasca, a avut incredere intr-un diavol cu fata preoteasca: Pr. Munthiu. Dintr-o fata sefa de promotie, care n-a avut caldura sufleteasca si intelegere acasa, acest monstru a cladit,ca si Mesterul Manole, caramida cu caramida, un zid al increderii mele…timp de 5 ani de zile; zid in care n-am stiut ca eu voi fi cea zidita si jertfita, eu voi fi acea ANA a lui sotie spiritual vorbind…

Cu vorbe mieroase si-o ciocolata, pe bancheta din spate a masinii lui, in cel mai josnic chip , cerandu-mi niste mojicii sa il satisfac in foamea lui sexuala, imi cerea lucruri josnice sub pretextul ca, a doua zi, la spovedanie, se vor ierta…apoi la el in birou, supusa la perversiuni sexuale, sub pretextul unui favor:”Fa asta pentru mine, Danutule!”…Oare e normal sa gandeasca asa un preot? Un preot DUHOVNIC de al tau la care tu te spovedesti si a doua zi ti se poate sterge totul cu buretele?

Desi stiam ca in constientul meu nu eram initiate si nu stiam ce fac, care e in final diferenta intre fata cuminte care nu stia ce-i viata si o prostituata pe care acest preot ar fi cumparat-o?

Oare SPOVEDANIA la un preot reuseste sa spele si pacatul uciderii? Asa s-ar fi intamplat, cand PREOTUL meu DUHOVNIC m-a dus de mana la ginecolog … PREOTUL DUHOVNIC in care avusesem incredere si care-mi ceruse sa fac un chiuretaj in toamna anului 1996. Oare spovedania iarta si uciderea unui prunc? Uciderea se poate sterge? Se poate ierta la spovedanie?

Preotul asta mi-a castigat increderea pas cu pas…de la varsta de 16 ani, cand eram la liceu, pana la 21 de ani, cand eram studenta si fugeam in pauza de la facultate (biroul lui fiind in dreapta Catedralei, vis-à-vis de Facultatea de Teologie) sa-l caut la birou sau la slujba, sperand sa gasesc intelegerea si afectiunea unui parinte spiritual- iar eu de fapt sa fiu initiate in cele mai scabroase fantezii sexuale ale lui…avind buna acoperire a sutanei si fetei lui duhovnicesti……Desi eu il vedeam ca pe UN PARINTE!!!.

E foarte simplu sa fii acuzata acum de prieteni, de familie, cand eu am gasit la acest om ceea ce eu nu gasisem. E o poveste de-acum 17 ANI…eu nu sunt singura victima a acestui preot cu SIGURANTA.

Scriu cu menirea de-a deschide ochii si urechile fetelor nevinovate si naïve, ale enoriasilor care au crezut siau cinstit un preot, si, in mod special, pentru a dechide ochii preotilor care l-au considerat PREOT pe colegul lor de breasla, parintele Munthiu.

PUNCTUL CULMINANT al traumei a fost cand m-a dus de mana la ginecolog pentru un chiuretaj. UN PREOT! Si nu oricare ci PREOTUL care s-a temut sa aiba un copil cu-o fetita de care-si batuse joc! Si-acum sa va spun POVESTEA…….

VA INTREBATI DE CE VIN SI VA SPUN POVESTEA ASTA DUPA 17 ANI?  Fiindca am reprimat-o timp 16 ani. Memoria mea a blocat in mod inconstient aceasta trauma din cauza nivelului inalt de stress continut, insa a continuat sa ma afecteze … N-am uitat-o…Era undeva acolo, insa mi-a revenit a doua zi de Craciun, pe 26 decembrie, 2011. Eram la slujba la Biserica Ruseasca Sf Nicolae, de pe Massachusetts Avenue, in Washington, DC; episcopul era pe un piedestal in centru, eu , undeva aproape de geam…razele soarelui imi incalzeau obrajii prin vitralii, cand, dintr-o data , am avut “flashbacks” a ceea ce mi se intamplase cu 16 ani in urma.” Ce simt acum am mai simtit o data, mai demult!”, imi spuneam in gand. Si brusc, amintirile mi-au revenit de-a valma…una dupa alta, repezite…cuvinte …imagini din masina, de pe bancheta din spate…pomul de pe deal, cuvinte din birou, muzica..gesturi…si-am inceput sa plang…Durea asa de tare…Simteam nevoia sa-i spun cuiva ce-am patit si singura persoana la care ma gandisem atunci era parintele Lucian P., preot catolic, prietenul nostru de familie, venit la doctorat in Washington, DC, tot la CUA, the Catholic University of America, unde studiase si sotul meu.

Va intrebati oare de ce i-am spus lui? Fiindca nu mai avusesem incredere in preotii ortodocsi (si nu mai avusesem nici duhovnic) in ultimii 16 ani. (O sa intelegeti de ce, data veti citi toata povestea). Il cautasem la biserica, la St. Mary, Rockville, MD…Printre lacrimi i-am povestit toate amintirile vii,  flashbacks-urile pe care le retraisem in timpul slujbei de Craciun, negand mereu:” Nu, ASTA nu mi-a intamplat MIE! Spuneti-mi ca nu-i adevarat! MIE nu mi s-a intamplat asa ceva!” “Ba da, ti s-a intamplat, Dana! De-asta ti le aduci aminte! mi-a raspuns parintele Lucian. DAR NU E VINA TA! Ca sa fie considerat PACAT, trebuie sa ai VOINTA libera si CONSTIINTA libera! Tu n-ai avut vointa libera atunci, tu ai depins de PREOTUL TAU DUHOVNIC!”

Tot el m-a sfatuit sa ma spovedesc altui preot, pe motivul ca, la catolici, daca ai pacatuit cu un preot, nu te poti spovedi tot lui, ci trebuie sa te spovedesti altuia. Nu prea intelesesem ce mi-a spus. Eu avusesem constiinta impacata. Imi aminteam perfect ca ma spovedisem de fiecare data, dar tot preotului care-si batuse jos de mine. De unde sa fi stiut eu ca acele spovedanii nu erau valide?

Pana la urma am ascultat sfatul Pr. Lucian si m-am spovedit,in februarie 2012, lui Fr. Nicholas Alford (preot ortodox, detalii pg.36) care ma sfatuise sa caut un terapeut. “Don’t sweep under the rug, Daniela!” (N-o ingropa inapoi/ n-o matura sub covor ,Daniela! Fa-i fata!/Confrunta situatia!). El a fost prima persoana care m-a sfatuit sa caut un terapeut sa ma ajute, spunandu-mi ca:” Asa cum la Pasti citim din cele 4 Evanghelii, nu doar din UNA singura, fiindca nu doar una e valida, ci toate 4, tot asa si Dumnezeu lucreaza si prin terapeuti, nu numai prin preoti!” Nu l-am ascultat atunci pe Pr Nicholas, ci un an mai tarziu.

M-au linistit cat de cat cuvintele Pr Lucian pentru scurt timp, dupa Craciun. Cateva zile mai tarziu , cand ma revoltasem de-a binelea impotriva a ceea ce mi se intamplase si eram pornita sa-i scriu un email fetitei preotului (care e adulta acum), insa parintele Lucian m-a sfatuit sa n-o fac. “ Fiica lui nu e vinovata, Dana! Nu-i scrie!”. L-am ascultat atunci, dar acu cred ca trebuie sa stie si ea.

Totodata m-a sfatuit sa dau de pomana serviciul de cafea cumparat din banii primiti cadou de la duhovnic. Nu prea voiam, fiindca era un serviciu frumos, de portelan, pe care-l alesesem eu, si pe care-l pastrasem 16 ani! Vara trecuta l-am adus in America ( mamei mele ii paruse rau ca l-am dat proprietarului de la spalat masini, de peste drum de casa noastra. “L-am tinut 16 ani in Agnita.. De ce l-ai dus cu tine in America? Ca sa-l dai de pomana?”, ma intrebase mama. Ea n-a stiut seminificatia acelui serviciu de cafea pentru mine.

Tibi, sotul meu, a fost alaturi de mine in aceasta perioada si-a facut ceva ce nu facuse in 12 ani de casatorie: a dansat cu mine in seara de revelion. Petrecusem Revelionul 2012 la niste prieteni in Pittsburg si Tibi a incercat sa faca orice sa ma faca sa uit, pentru cateva clipe, drama pe care-o retraisem. Voia sa ma bucur de intrarea in Noul An si m-a luat la dans, m-a invartit…Nu-l vazusem asa niciodata! Mi-a ramas in suflet atitudinea lui din seara de 31 decembrie 2011. A fost unica! A fost cu totul si cu totul alta persoana sotul meu in seara de revelion! Dupa ce ne-am intors in DC si i-am povestit parintelui Lucian ce facuse Tibi pentru mine, mi-a spus: “ Tibi te iubeste, Dana! A facut asta pentru tine !”

 

CINE SUNT EU, Livia – DANIELA (DANA) PRUNEA ?

Un copil traumatizat de mic. Am inceput inca de vara trecuta procesul de cautare a identitatii mele…Am avut o discutie aprinsa cu mama mea … discutie in care i-am spus ca nu aveam amintiri cu ea .(Am intrebat-o unde-a fost ea cand am fost eu copil si nu i-a placut). O revedeam gatind, facand curatenie, spaland haine , dar cam atat. Cu tata faceam bradul de Craciun, el venea cu noi sa ne cumpere pantofi ( tin minte fiindca si acum, ori de cate ori imi cumpar papuci, ating degetul mare de la picior ca sa vad daca-mi incape piciorul si nu ma loveste pantoful la varf) , puneam muraturi in bucatarie – noua ne cerea sa tinem celofanul ca el sa-l stranga cu sfoara in jurul borcanului. Imi amintesc ca, ori de cate ori ne facea mama baie cand tata era la bunici, noua nu ne placea, fiindca ea era repezita si, cand ne clatea pe par, ne intra sapun in ochi…Tata isi punea mana pe frunte sa nu ne intre sapun…Cu el culegeam prune la bunica , mere din plantatie..

Astea sunt toate amintirile mele de-acasa, de cand eram mica, cu o exceptie: n-am uitat ca mama se certase cu mine timp de zece ani de zile (5 de liceu si 5 de facultate) si-am intrebat-o de ce. Eu imi aminteam vag ca-mi spunea ca semanam cu tata (asa cum i se spune unui copil care seamana fizic cu unul din parinti), dar nu mi-a raspuns asa vara trecuta, ci : ” Faceai ca si acum. Tu incepeai !” Nu mi-a spus adevarul gol golut. Cred ca eu o certam din cauza faptului ca nu tacea cand se certa cu tata…si cearta se termina cu batai…Eu as fi vrut sa taca din gura, ca sa se termine scandalul. Ea continua…tinea mortis sa aiba ultimul cuvant. ..Nu stiu de ce… N-am inteles-o… As vrea sa ma contrazica, dar cred ca ce-mi amintesc e adevarat.( Astazi, 12 aug. mi-am amintit cuvintele tatalui meu: “ No, hai sa-ti dau! Futu-ti Pastile matii!” ( asa o lua in primire pe mama cand se intorcea “din povesti”, de la vecini.) Eu nu-i spusesem decat ca nu aveam amintiri cu ea si-o intrebasem unde a fost ea in copilaria mea; nu incepusem o cearta. Incercam sa-mi refac amintirile din copilarie si adolescenta. In acest scop, o rugasem sa-mi spuna ce fel de copil am fost cand eram mica si sa-mi dea cateva exemple. ” Ai fost cuminte! Ai fost rea de foame cand ai fost bebelus, dar, in rest, ai fost un copil bun”. Mi-a dat doar un exemplu de “copil bun : cand aveam vreo 4-5 ani, luasem fierul de calcat din dulap, il pusesem in priza pe jos- voiam sa-mi calc uniforma de gradinita – si a luat foc linoleul (ramasese o gaura )…Mama mi-a zis ca m-am speriat si-am pus repede fierul inapoi in dulap, printre haine…Am avut noroc, ar fi putut sa ia foc dulapul si chiar casa din cauza fierului fierbinte…

Profu’ Jata mi-a spus vara trecuta: “ Dana, viata ta e FRAGMENTATA! Viata unui om normal e in spirala! A ta e in fragmente…Roaga-te Maicii Domnului si spune-i:” Maica Domnului, am 37 de ani si NU STIU CINE SUNT! Te rog, ajuta-ma! Ai mila de mine si ajuta-ma sa-mi amintesc cine sunt!”

Si m-am rugat…cred ca mi-a ascultat rugaciunea, fiindca , de la Pasti incoace, saptamanal imi aduc minte cate ceva…In Saptamana Luminata ( prima dupa Pasti) s-a intamplat o minune cu mine ( asa am vazut eu acea experienta): in fiecare zi mi-am amintit o gramada de evenimente din copilarie. Aveam impresia ca cineva imi scosese din creier sertarasele cu amintiri, unul cate unul…Au fost ca niste flashbacks…le revazusem si le retraisem ca si cum as fi fost acolo…Toate amintirile imi veneau in minte dimineata, intre orele 5 si 7 …Imediat ce ajungeam la scoala ( unde predau) le inregistram pe celular, sa nu le uit; de multe ori le inregistram in timp ce conduceam…Aveam impresia ca faceam asta pentru Profu Jata, care-mi spusese o data ca o tipa ( al carei nume nu mi-l amintesc, desi mi l-a zis de 10 ori), crescuta in Agnita, scrisese o carte despre orasul nostru natal si –l prezentase asa cum eu n-o facusem niciodata. Deci, facusem aceste inregistrari pentru Profu’ … Vorbeam cu el in gand si-i spuneam :” Poftim, va dau si eu AGNITA, dar nu LOCURI, ci OAMENII din Agnita, asa cum mi i-am amintit eu!”

Majoritatea amintirilor erau dureroase…ma facusera sa revad o fetita care mergea seara la ora 22 (23 ?) dupa lapte. Cumparam lapte proaspat de la cineva care avea vaci si trebuia sa asteptam sa se faca seara, sa le mulga…tanti Livia ne lasa doua sticle cu lapte langa poarta, iar noi lasam doua sticle goale pentru a doua zi. Agnita era in bezna, pentru ca pe vremea comunista se stingeau luminile in fata blocului… Retraisem , de fapt, FRICA de-atunci. Frica fetitei care mergea singura dupa lapte, noaptea, prin bezna ( imi amintesc ca doar in doua locuri era lumina : in fata scarilor si la spital.) Fetita asta trebuia sa mearga prin bezna SINGURA…o jumatate de ora…pentru 1 litru de lapte!… As renunta la el in ziua de azi, daca ar fi alegerea mea!…Cum de nu si-au dat seama atunci parintii mei de ce era in sufletul meu? As putea identifica acest eveniment ca si “early traumatic memories” , conform lui Dr. Stout care spune  “…confruntarea traumelor din trecut necesita retrairea mentala a terorilor, in intensitatea lor originala, ca si cum cel mai urat cosmar s-a adeverit si momentele de groaza s-au reintors”.

In alta dimineata ( din Saptamana Luminata) revazusem fetita care ingrijise multi copii – ai rudelor, ai vecinilor din bloc (ca si babysitter). Eram in soc…imi amintisem pana si numele copiilor pe care ingrijisem ( Catalina Mihu —uitasem timp de 30 de ani)… Pe Casandra Stanga n-am uitat-o,  am revazut-o intre timp cand m-am intors in Agnita, in vizita. Eram trezita de multe ori, de la 4-5 dimineata, sa ma duc sa stau cu ea, deoarece mama ei se ducea sa dea mancare la porci. Erau oameni , in Agnita, care-si construisera cotete la marginea orasului si cresteau porci. In timp ce scriam mi-am amintit ca tanti Dora, mama Casandrei, a incercat sa-mi fie recunoscatoare, trimitandu-ma la sora ei, in Sighisoara, sa petrec o luna de vacanta, vara, la terminarea clasei a V-a.  Acum doua luni ma revoltasem de-a binelea impotriva acestui incident.. Nu-mi pare rau c-am ingrijit un bebelus ( ma atasesem de aceste fetite), dar imi pare rau ca nu m-au protejat parintii mei. Cu mintea de-acum, a unui adult de 38 de ani, vad altfel lucrurile. Acum le-as spune parintilor mei c-ar fi trebuit s-o lase pe Dana, fetita de 10-11 ani, sa doarma si ea. Si ea era un copil care avea dreptul la somn, dreptul la copilaria ei, dreptul de a se juca, de a citi , de a se uita la televizor, in loc sa aiba toate aceste responsabilitati de adult! Si i-as spune si mamei fetitei c-ar fi trebuit sa plateasca pe cineva sa aiba grija de Casandra, in loc sa ma fi trezit pe mine! Mi-am amintit azi ca tanti Dora venea la noi: ” Marioara (mama), ia-o pe Casandra la voi ca Stanga face scandal!”

D-l Profesor Jata m-a contrazis: “Ai facut asta, Dana, nu fiindca ti-au cerut ai tai, ci fiindca ai vrut sa fii apreciata de adultii din jur, sa spuna ca esti “ un copil bun”. “Ai cautat afectiunea altundeva, Dana, fiindca n-ai primit-o acasa!”

Tot in Saptamana Luminata revazusem fetita care facea lectii la mate cu prietenele ei…Zambeam la un moment dat…de data asta era o amintire frumoasa : prietena mea, Angelica Zambori, se juca cu mine sah, dupa ce terminam lectiile ( ea m-a invatat sa joc sah in clasa a 3-a)….Tot ea mi-a dat sa citesc carti din biblioteca parintilor ei (de exemplu: “Cei trei muschetari”)..…Intre timp fetita (eu) crescuse. Ajunsesem in clasa a 6-a. Diriginta ei, Dna Varga, o trimisese sa aiba grija de copiii ei care erau singuri acasa . Asta se intampla cand ora de franceza si cea de romana erau in orar una dupa alta, deoarece d-na Varga mi le preda pe amandoua. Imi dacea cheile de la apartament si ma ruga sa ma duc sa vad ce-i faceau copiii, care erau singuri acasa ( ea si sotul ei predau amandoi la Scoala 1, de dupa-amiaza , iar copiii lor, fiind mici, mergeau la scoala de dimineata ). . Mi-au dat lacrimile amintindu-mi detaliile astea…ultima imagine pe care-o revazusem era de la ei din bucatarie.. ” Doamne, imi ziceam, cred ca chiar am fost un copil (da, un copil, deoarece aveam 12 ani in clasa a 6-a ) de incredere din moment ce si profesorii mei m-au rugat sa am grija de copiii lor!”

Am retrait si alte momente frumoase…Ma revazusem la ziua de nastere a unei colege (ea era singura care ma invita la ziua ei in fiecare an)…revazusem pana si stiloul chinezesc pe care i-l facuse cadou una din ele , fie dna invatatoare, fie dna diriginta ( ele au fost intotdeauna invitate)..Mi-ai dat lacrimile cand am ajuns ( cu mintea) in fata sandwich-urilor pe care ni le oferea mama ei: sandwish-uri cu pateu sau unt si cu feliute de castraveti murati sau ardei rosii …Imi ziceam in gand:” Nu-i cu putinta!…! Cum pot sa vad pana si ce era pe sandwich-uri?” Fusesem efectiv acolo! .Avusesem impresia ca eram prezenta , fizic, la ziua Cristinei Munteanu. Retraisem acele momente… DE CE? Nu stiu! Fulgerator imi amintisem ca si pe ea o ajutam la matematica…Ma suna in fiecare zi (cateodata ma trezea din somn) si faceam cu ea temele la telefon! O ora sau doua…De ce, Doamne, ma intrebasem eu (in mai)? De ce n-am avut curajul sa-i spun Cristinei sa incerce si singura sa rezolve problemele sau exercitiile din teme? De ce n-a angajat mama ei un meditator la mate ( ei aveau bani, nu erau saraci ca noi…)? De ce nu m-au lasat pe mine in pace? Sa dorm, sa citesc…sa-mi traiesc copilaria? Mai faceam temele si cu fratii mei? Stau si ma intreb acum, la 38 de ani, CAND am avut timp DE MINE ? (avand in vedere ca luasem premiul intai din clasa a 3-a pana-ntr-a 8-a , in fiecare an). Nu cred c-am avut timp pentru mine….

Meditatii la matematica am facut chiar si cu fetita parintelui Munthiu si cu nepotica lui Profu’ Jata, cand ele au fost in clasa a 8-a si se pregateau pentru examenul de admitere de la liceu). Am facut aceasta paranteza ca sa intelegeti de ce sunt astazi profesoara de matematica in America, desi am o licenta de limbi straine din Romania. Mi-am dat seama ca profesorii de matematica sunt mai cautati in SUA decat cei de limbi straine si m-am reprofilat, studiid pentru un masterat in predarea matematicii.

M-am gandit sa mai adaug un nume pe lista copiilor pe care i-am meditat la matematica: Carmen Voinea , fiica cea mare a Pr. Voinea din Sibiu ( avea 2 fete; cea mica era Anca) a carui sotie a lucrat la Liceul Pedagogic ca bibliotecara ( acum vreo 20 de ani). D-na preoteasa Voinea m-a rugat s-o ajut pe Carmen la matematica (era in clasa a 8-a si se pregatea sa dea si ea admitere la Pedagogic). In timp scriam mi-am amintit ca dansa (Dna Voinea) imi spunea “LIVIUTA” (pentru ceilalti eram Dana, Danuta, Daniela)…Nu m-a alintat nimeni niciodata asa! Din acest motiv am si tinut-o minte…Mai erau profesori care-mi ziceau “Livia”…

Ma intriga faptul ca nu-mi pot aminti facand lectii cu fratii mei cand eram in scoala generala, dar imi amintesc pana si detalii vis-a-vis de faptul ca i-am meditat ( doar la gramatica si la matematica; i-am lasat sa invete singuri comentarii pe de rost la literatura; n-am putut sa-i ajut cu asta) cand au dat admitere la liceu. Pe Mirela (sora mea) o pregatisem cu doua saptamani inaintea examenului ( am stat , pentru ea, in plus, in camin la Pedagogic, in loc sa ma duc acasa, la Agnita, in vacanta. ) Imi amintesc minunea care i s-a intamplat la examenul de admitere de la limba romana: primise la gramatica exact textul pe care-l analizasem impreuna in seara de dinainte. Avusesem o culegere de analiza gramaticale, de vreo 200 de pagini…ma revad spunandu-i :” E ora zece seara, stiu ca esti obosita, dar hai sa ma facem un text. Ultimul !” Si-am rasfoit culegerea si mi-au picat ochii pe-un text lung si dificil…A doua zi, cand a iesit din examen si-a venit la mine — eu o asteptasem in curtea liceului—mi-a zis: „Dana, la gramatica mi-a venit exact textul pe care l-am facut noi aseara, inainte sa ma pun in pat!”… Mie mi s-a parut o minune…altii m-au acuzat c-am stiut subiectul dinainte..Stau si ma intreb : cine mi-ar fi spus mie subiectul dat la admitere in 1990, in toate liceele din Romania ? Gandesc un pic cei carora le-a trecut prin minte asa ceva? )

O alta minune de genul asta i s-a intamplat si fratelui meu. Cand a iesit de la examenul de matematica (de la admitere, la Seminarul din Alba -Iulia, in vara lui 1993), mi-a zis ca-i venise o problema de geometrie ( o piramida al carei volum putea fi calculat in doua moduri ) , similara to cea pe care-o facusem in seara de dinaintea examenului. Imi amintesc acest detaliu deoarece tusica (la care locuisem in perioada examenului si care avea o fetita tot in clasa a 8-a), ma acuzase ca n-am vrut s-o ajut si pe Cosmina(fiica ei) , ca nu rezolvasem si ea o problema similara. (Nu-mi amintesc acum de ce Cosmina cu noi in camera cand am rezolvat problema de geometrie cu fratele meu). Da, admit ca tusica ne tinuse gratis doua saptamani ci ca ne-a dat de mancare, dar eu nu-i puteam face program fiicei ei. Curios, si aceasta tusica a insinuat c-as fi stiut subiectele de la examenul de admitere…Nu mai crede nimeni in minuni in ziua de azi? )

Ii sunt recunoscatoare domnului profesor Jata prin intermediul caruia l-am cunoscut pe Pr. Prof. Dr. Remete. Acesta din urma a fost foarte cumsecade si ne-a facut un rezumat al Vechiului Testament ( el vorbea, eu luam notite) de care m-am folosit cand am recapitulat materia cu fratele meu. (Vechiul Testament era proba eliminatorie la admitere la seminar la vremea respectiva…nu mai sunt la current cu criteriile de azi…). M-am dus la Alba sa-l ajut pe fratele meu si la BAC …5 ani mai tarziu. Mi-am amintit ca tot la Alba Iulia asistasem si la slujba de calugarie ( oficial, de tundere in monahism) a lui Ilie Pop/ IPS. IOSIF POP, cand eram in liceu..

” Ai trait pe un minus de AFECTIVITATE toata viata, Dana! ( mi-a zis profu’ Jata recent). PARINTII TAI TI-AU FURAT COPILARIA, DANA! ( se poate intelege usor asta, vazand acum ca eu am alaturi de cu fratii mei pana si la admiterea la liceu).. N-O POTI RECUPERA!….IARTA! INTELEGE NATURA UMANA!. FA CEVA PENTRU TINE, Dana, nu pentru ei! Eu fac terapie cu tine, nu cu toata familia Prunea! Ai facut prostitutie cu ei, Dana! I-ai dus peste tot ( SUA, Grecia, Paris, Eforie) ca sa LE CUMPERI IUBIREA ! Ei trebuie sa te iubeasca pentru CINE ESTI, nu PENTRU CE LE DAI!” Cred ca are dreptate Profu’.

Am fost fetita premianta, sefa de grupa, apoi de detasament ( in perioada comunista, mandra de snurul galben pe care-l purtam in adunarile de clasa), fetita care a incercat sa nu-i supere pe parinti, sa invete bine la scoala, sa nu le ceara prea multe ( nici rochita noua la banchetul din clasa a XIII-a nu le-am cerut, fiindca stiam ca au probleme financiare –foarte multe scandaluri in familie era din cauza BANILOR—probleme ingreunate si de intretinerea a 3 copii la liceu, in alt oras, care insemna : platit camin, 3 mese pe zi, drumul de la Agnita la Sibiu, sau Alba ( pt fratele meu); astfel am purtat la banchet un costumas bleu-marin cu buline albe, primit in cadou , din Olanda. ( dupa Revolutia din decembrie 1989, primisem niste cadouri din Olanda de la o familie cu care am tinut legatura pana in ziua de azi —inca imi scrie doamna Hennie pe Facebook, desi n-am vazut-o in realitate niciodata.

MINUNILE ASTEA AU TINUT DOAR O SAPTAMANA…SAPTAMANA LUMINATA…ATAT! Mi se luminase si mie creierul…Nu patisem asa ceva in viata mea…Mie mi s-a parut o minune…Am fost bulversata toata saptamana …agitata… obosita. Aveam lacrimi in ochi tot timpul….Inregistram tot ce-mi aminteam…mergand pe strada, stand la coada la magazin ..conducand masina( imi puneam celularul pe picioare si apasam butonul de “voice recorder”). TOATA SAPTAMANA. Nu, joi nu mi-am amintit nimic. Imi amintesc ca facusem o intelegere u Dumnezeu: „Doamne, nu mai pot! Ma prabusesc la scoala! Nu pot preda! Nu sunt in stare sa fac nimic! Te rog, fa sa nu-mi amintesc AZI nimic…Mi-am amintit suficient de duminica incoace!”… si intr-adevar, in joia Luminata, starea de excitatie din creierul meu a disparut…Reusisem sa ma linistes si sa dorm ..Fusesem extenuata.. Vineri mi s-au redeschis sertarasele cu amintiri, doar pana duminica. ATAT! Luni, a 8-a zi dupa Pasti, s-a terminat totul…

As vrea sa insist asupra faptului ca NIMENI nu mi-a spus asta…EU AM RETRAIT ACESTE AMINTIRI IN SAPTAMANA LUMINATA si n-am sunat pe nimeni sa mi le confirme ( Sunt sigura ca asa s-a intamplat! LE-AM RETRAIT!)…Ba da, am sunat-o pe mama s-o intreb pentru cine altcineva mai luam lapte ( revazusem suportul de 2 sticle..stiam ca erau doua sticle—parca-l auzeam pe tata :” Hai, mucoaselor, mergeti dupa lapte! E randul nostru in seara asta!”—se pare ca noi uitam—insa nu-mi aminteam pentru cine era a doua sticla) si-am intrebat-o pe mama. Ea mi-a raspuns tot printr-o intrebare: ” Ce ti-a venit cu asta acum?” ( N-am fost in stare sa-i spun ca retraisem frica de-atunci. Nu stiu dac-ar fi inteles). Pe tata reusisem sa-l intreb de ce mergeam EU dupa lapte seara, la ora aceea tarzie..de ce eu, de ce nu Mirela sau Liviut ( fratii mei), si raspunsul lui a fost:” Tu ai fost ALTFEL!” Cu acest cuvant am ramas pana in ziua de azi…As vrea sa-mi explice intr-o zi ce-a vrut sa spuna.Sa-mi dea detalii. La stadiul acesta s-a incheiat ultima discutie civilizata pe care am avut-o cu parintii mei, de la Pasti incoace, de cand l-am demascat pe pedofilul care m-a abuzat .

Incerc eu sa pun impreuna ce stiu de la ei…ce-mi amintesc … si ce mi-au spus altii… ca sa inteleg CINE SUNT EU…

“Dana, tu ai sters tot fisierul!, imi zisese Profu’ Jata in vara cand i-am spus ca nu prea aveam amintiri din liceu sau facultate. Creierul tau, ca sa se protejeze, a sters tot!”( acelasi mecanism de aparare s-a pus in practica cand m-a abuzat nenea Gicu…uitasem un detaliu)

Uite ca Dumnezeu m-a facut sa retraiesc cateva din amintirile din copilarie, in Saptamana Luminata, ca sa-mi amintesc cine eram eu!…Ce ma nedumereste e faptul ca amintirile s-au oprit la clasa a 8-a. Nu prea am amintiri din liceu sau din facultate. (Mi le-au completat cei pe care i-am sunat in luna mai.( altii, prin e-mail).O sa regasiti multe din piecele care-mi lipsesc pe parcursul povestii…)Asa am inceput sa-i sun pe oameni in aprilie… ca sa ma ajute sa-mi clarific anumite aspecte ale vietiivietii mele, aspecte care-mi ramasesera in ceata.. Aceste persoane m-au ajutat sa pun piecele din puzzle impreuna si mi-au dat o imagine cat de cat clara a trecutului meu…Prima mea intrebare a fost :” Ce stiti despre mine? Cum am fost eu cand m-ati cunoscut?. ..Eu nu-mi prea aduc aminte”. Si oamenii, incetul cu incetul, mi-au umplut din goluri. ( unii au facut-o si prin e-mail recent. Le multumesc frumos!)

Pe d-ra Tanta Cojocaru, fosta prietena a mamei mele, medic veterinar, la care mergeam si cu care povesteam cand eram in scoala generala( cand locuia aproape de noi), mai tarziu, in liceu ( intre timp se mutase la Sibiu—petrecusem seara la ea inainte sa raspund intrebarii de la ziarul Tribuna –detalii pg.10) am sunat-o pe 25 mai :” Dana, nu-ti amintesti? Faceai temele si cu Mirela si Liviut ! Mama ta avea mare incredere in tine! Te-a tratat ca pe-un copil responsabil! Mirela (c-un an mai mica decat mine) era domnisorica … aiurita…era cu capul prin nori…Tu ai fost sociabila, deschisa!”( imi pare rau ca nu reusisem sa notez toate adjectivele descriptive; ma caracterizase foarte frumos). A concluzionat cu : “Tu ai fost ALTFEL, asa cum ti-a zis tatal tau !” Dupa aceasta introducere, i-am povestit eu ce-am patit cu Munthiu. Cand i-am spus ca semana cu Pavarotti, si-a dat seama exact de cine vorbeam, pentru ca mai mergea si ea la slujba de la Catedrala. S-a intristat..Mi-a spus ca i-am tulburat seara..M-a intrebat de ce nu i-am putut spune cu 17 ani in urma si a numit-o pe tanti Carmen. Tanti Carmen si-a tinut cuvantul pana in ziua de azi. D-ra Tanta a fost prima care m-a intrebat daca aveam dovezi ..Incercam sa-i explic unde era locul cu pomul…Ea l-a identificat pe ginecologul la care m-a dus Munthiu pentru chiuretaj si mi-a spus ca e mort.…Printre altele, mi-a spus ca mai auzise de-un pedofil in Romania, un doctor care facea sex cu fetitele anesteziate. A fost prins si este astazi in inchisoare. I-am povestit si eu ce mi-a facut nenea Gicu, asistent medical si mi-a dat adresa de e-mail sa-i trimit si ei cele 8 pagini scrise…

Pe 5 iunie am sunat-o pe Dna Gina de la Spitalul Militar…Si pe ea am intrebat-o in ce imprejurari am cunoscut-o… Ce stia ea despre mine ( detalii pag. 8) “ Aveai un suflet nobil…imi facea placere sa vorbesc cu tine…Ai fost avut o sensibilitate deosebita…Ai simtit lumea altfel…”..”Ai adus-o si pe Mirela la spital, ea era mai superficiala…”

Sa concluzionez: Dsoara Tanta si Dna Gina au fost dragute cu mine cand le-am sunat, insa nici una din ele nu mi-a raspuns la email dupa ce le-am povestit despre cele doua abuzuri…Fie ca nu ma cred, fie ca ma considera nebuna. Amandoua m-au intrebat de ce nu m-am confesat lor cand mi s-a intamplat tragedia? M-am confesat acum si m-a surprins reactia lor. Ar fi reactionat mai bine in 1996?

CINE SUNT EU?

EU DE CE NU AM AMINTIRI DIN COPILARIE…mai ales DIN LICEU….Din ce cauza imi e memoria “fragmentata”?

DE CE A TREBUIT SA-I SUN PE ALTII CA SA-MI SPUNA CINE SUNT? (Cine-am fost EU cand m-au cunoscut EI ?)

N-am decat un raspuns: inseamna ca si eu am fost traumatiza de mica…exact ca si fetita din cartea “The myth to Sanity/ Divided Consciouness and the promise of awareness” de Martha Stout, doctor in psihologie.

Iulia (din carte), o tipa cu o cariera de succes, nu avea amintiri din liceu si s-a dus la terapeut, unde a fost surprinsa sa auda ca altii aveau amintiri din adolescenta. Dr. Sout a hipnotizat-o ca s-o ajute sa-si aduca aminte si asa au descoperit ca fusese traumatizata de parinti…

Pe mine nu m-a hipnotizat nimeni…Flashback-urile din Saptamana Luminata, descrierile prietenilor si ceva amintiri m-au ajutat sa inteleg ce mi s-a intamplat in copilarie… Asa cum Iulia a facut o vizita prietenilor ei din San Francisco ca s-o ajute sa-si recapete amintirile din copilarie, exact asa facusem si eu ( inainte sa ajung sa citesc capitolul asta ): eu nu m-am dus in Romania, eu le-am dat telefon prietenilor sa-i intreb cine am fost eu cand m-am cunoscut ei…Gasiti raspunsurile lor pe tot parcursul povestii…

EXCLUSIV ONLINE: Abuzata de un pedofil din Agnita la 15 ani – Mărturia unei foste studente la teologie – episodul doi

 

 

Ultima oră

Participă la discuție

71 Commentariu

  1. Nu zic ca nu s-o fi intamplat…dar sa vii sa acuzi dupa 17 ani, cand nu se mai poate dovedi, mi se pare aberant. Justitia nu se mai poate implica, deci devine un caz de genul „ea spune”, „el spune”. E fara nici un rost si aceste acuze nu fac altceva decat sa pateze imaginea preotilor amintiti. Sunt absolventa de teologie, il cunosc pe Pr. Iosu si mi-e tare greu sa cred asa ceva despre dumnealui. Tot ceea ce povesteste d-na mi se pare fictiune. In concluzie, la momentul actual, acuzele nu sunt menite decat a adduce atingere demnitatii persoanelor pomenite. Hai sa fim obiectivi si sa vedem si cealalta fata a monedei: daca nu sunt vinovati?

  2. interesant….situatia este ambigua ….sa vii dupa 17 ani si sa acuzi o persoana in mod public de viol conform normelor justitiare nu mai are nicio valabilitate…deoarece ceea ce nu poate fi demonstrat nu poate fi nici crezut(cum spuneau latinii ceea ce nu poate fi demonstarat de facto nu poate fi acceptat de iure)…pe de alta parte este suspecta acceptarea demisiei de catre pr . Munthiu (pe care inainte de a aparea scandalul l am cunoscut personal ) deoarece daca ar fi fost nevinovat total asa cum spunea ar fi ramas sa si apere nevinovatia…pe cand acceptand demisia s a condamnat singur…cat despre pr .Iosu mare sfant pe la teologie ( unde preda culmea ironiei si practica liturgica ) este interesanta decizia Inaltului Streza…deoarece daca pr . Munthiu a fost gasit vinovat si pr . Iosu ar trebui sa fie si dansulfiind vinovat…trebuia implicit demis…dar pe de o parte pr .Iosu inca preda linistit la Sb teologilor tainele liturgicii practice ( asemenea unuia mai inalt in rang ca el ) iar pe de alta parte nu are nicio treaba cu teologia …pentru ca in primul rand teologia trebuie traita si pe abia pe urma inteleasa …asa ca nu va mai mirati de derapajele unor fete bisericesti ca nu diploma si stiinta te face teolog ci trairea…restul e nisip purtat de vant…in ochii credulilor …

  3. CE SE MAI AUDE CU CASTRAREA VIOLATORILOR ?
    ACEST POPĂ TREBUIE CASTRAT ÎN NUMELE DOMNULUI. BISERICA NOASTRĂ ORTODPXĂ TREBUIE SĂ TAIE POMUL USCAT ŞI SĂ-L ARUNCE ÎN FOC,ASĂ CUM SPUNE DOMNUL NOSTRU ISUS CRISTOS ÎN NOUL TESTAMENT. AMIN !

    1. MI-a placut comentariul dumneavoastra. Din pacate, nu i s-a intamplat nimic acestui preot, de genul ” a fi castrat”, ci doar i s-a cerut sa intre la pensie.

    2. pt mine popa asta a fost doar fraer ca apus botu la vrajeala unei pasari care acuma face pe fata mare

  4. Mesaj primit prin e-mail, 2 aug. 2013 – M-as bucura sa-l cititi, cei care n-ati facut-o inca ( e pus in pagina mea de blog, la reactii)
    Draga Livia Daniela,
    Nu stiu cum ai gasit adresa mea de e-mail, dar consider ca aceasta scrisoare e un semn de la Dumnezeu. Si un raspuns la gandurile mele privind cloaca in care se balacesc asa-zisii prelati ,ascunzand coarnele sub masca sfinteniei. Tot inchid gura tuturor spunand ca „nu trebuie sa judecam preotii”.Pe preoti nu,desigur,dar acesti spurcati,potrivit faptelor lor, nu sunt si nu se pot numi preoti. Este cutremuratoare bezna din ei si abisul pestilential din sufletul lor. Descrierea preotului se gaseste in Epistola I catre Timotei a Sf. Pavel,cap.5.

    Reactia decanului este tipica,desi este un om destept si cumsecade- nicaieri nu am vazut o solidaritate de casta mai puternica. Ei se urasc cu salbaticie, de fapt,insa laturile si le acopera reciproc intotdeauna. Reactia sotiei este, de asemenea tipica, pentru ca adevarul ar distruge imaginea falsa cladita in timp si cu truda si ar determina pierderea pozitiei privilegiate si a avantajelor ce decurg din aceasta.. Pe de alta parte, rareori sotiile nu au cunostinta despre astfel de hobbies, petru ca sunt semnale specifice, care nu pot fi ignorate. Dar se complac, pentru a-si pastra avantajele comode ale pozitiei lor mincinoase. Nu are nimeni dreptul sa ceara cuiva sa uite ceea ce nu poate fi uitat. Cum sa uiti Adevarul? Trebuie facut public, in ziarele nationale, pentru ca oamenii sa stie cui se spovedesc si ce valoare are aceasta spovedanie.Si sa stie si cine le face educatie copiilor lor,care vor deveni preoti (si ce fel de educatie!). Acestea sunt modelele lor.Sa le priveasca in fata, fara masca.

    Cum sa te faci de ras, cand nici macar nu stiai ce se intampla? De ras fata de cine? Asta sa spuna doar cei care au trecut prin asa ceva-restul nu sunt in masura. Ai mers ca un mielusel la taiere, fara glas. Nu ai avut niciun sprijin si niciun ajutor. Cum te-au ajutat cei care aveau obligatia morala sa te sustina si sa te apere, in loc sa ridice piatra acum cu atata usurinta? Trebuie spus adevarul, pentru a salva alte posibile victime si pentru a da curaj si altora sa dea glas suferintei lor, chiar daca nu sunt crezuti. Sunt si unii care acuza,desigur,fara sa stie ce spun sau din motive ascunse , pentru ca „Toate sunt curate pentru cei curati; iar pentru cei intinati si necredinciosi nimic nu este curat, caci li s-a intinat lor mintea si cugetul.”, Tit (1,15).

    Nu cred ca trebuie sa te justifici fata de nimeni pentru ceea ce scrii,deoarece nimeni nu are dreptul sa te judece. Scrisoarea aceasta este un act de mare curaj si tarie sufleteasca si vine dintr-o imensa si fireasca dorinta de eliberare. Poate doar 1% din cei abuzati au curaj sa dea glas ororilor prin care au trecut. Oamenii intotdeauna ii descurajeaza din prejudecati, din autoaparare (nu le place sa le fie tulburata mocirla vietii lor sufocata de ipocrizii si interese meschine). De fapt, se tem de Adevar, de Lumina, pentru ca isi iubesc intunericul din ei: „Lumina a venit in lume, dar oamenii au iubit intunericul…Caci faptele lor erau rele.” Ioan(3,19)

    Vinovati nu sunt doar acei ticalosi criminali si animale abjecte, ci si parintii,care au fost prea ocupati cu scandaluri si batai,ca sa mai aiba timp si pentru copiii lor. Mare pacat si-au facut. Sunt aproape complici la crima. Poate vi se pare o exagerare, dar tocmai ignoranta (datorata lipsei de informatii privind raul din lume ) si naivitatea au constituit cadrul acestor crime. Parintii aveau obligatia elementara sa va arate primejdiile si ororile lumii si sa va invete sa va feriti de ele. Chiar si in aceasta situatie, avand in mod cert o parte din vina, va acuza, in loc sa va ceara iertare. Doamna care spune ca trebuie intrerupta orice legatura are dreptate, pentru ca ei nu fac decat sa va polueze cu meschinariile lor, tocmai pentru ca, in sinea lor, stiu ca sunt vinovati. Asa ca lasati-i in pacatul lor,ca i-o lumina Dumnezeu intr-o zi. Doar sa va rugati pentru ei.

    Cum nimic nu este intamplator, poate ca ai fost aleasa sa treci prin chinuri ingrozitoare si de nespus. tocmai ca sa poti aduce lumina in bezna care a cuprins lumea, sa se afle adevarul despre acesti fatarnici,care-si slujesc doar lorusi si patimilor lor abjecte ,desi se autointituleaza fara rusine si fara teama „slujitorii Domnului”. Aceasta experienta traumatizanta este o ilustrare a afirmatiei Sf. Pavel privind alegerea duhovnicului-nu duhovnicul alege,ci el este ales de credincios cu mare grija,caci un duhovnic nepotrivit te calauzeste direct spre prapastie, dupa cum ai avut amaraciunea sa constati. Daca toate victimele tac. pur si simplu invita pe acesti depravati sa-si faca de cap cum vor,fara sa raspunda pentru aceste atrocitati. Ce razbunare? Oamenii acestia nu au auzit de dreptate, eliberare,curatire? Sau au, poate, motivele lor sa acopere o astfel de marsavie, devenind complici cu calaul. Asa-i indeamna intunericul din ei, care nu suporta lumina. Ignora si nu mai asculta,pentru ca nu ce cred oamenii are importanta, ci ce crede Dumnezeu. Iar Dumnezeu este cu tine si ei nu au nicio putere. „Domnul pazeste pe cei straini; pe orfani si pe vaduva va sprijini, iar calea pacatosilor o va pierde.”,Psalm 145.

    Blessings from God, C…

  5. Catre cititori:

    Citind povestea vietii mele (a vietii traita in Romania,pana la varsta de 24 de ani), pe care v-am adus-o in fata sufletului, am sperat sa isi atinga scopul, sesizat de unii dintre dumneavoastra, si anume acela de a alarma parintii , bunicii, rudele, ca sa-si protejeze copiii impotriva celor mai buni prieteni de familie (sub chipul carora s-ar putea ascunde , uneori, pedofili periculosi, pozand ca tati adoptivi) dar si impotriva preotilor “duhovnici “ (printre care s-ar putea infiltra agresori sexuali, nedemascati).

    Nu mi-a fost usor sa fac ce-am facut….Am lasat lumea sa patrunda in viata mea personala…M-am lasat descoperita si …vulnerabila (din nou) …si, pe linga multele mesaje de incurajare, am fost supusa si unor atacuri dure la sfarsitul fiecarui episode publicat in ziar.

    N-am intentionat sa ranesc pe nimeni (demisionarea “Pr.” Munthiu n-a depins de mine; a fost decizia IPS Streza) , dar am scris ca sa se stie care sunt persoanele care mi-au nenorocit viata…Am vrut sa se afle despre cei care mi-au marcat-o periculos!….Am fost un copil si apoi o adolescent naiva care a crezut in prieteni dar si-n oamenii Bisericii…credinta aceasta si speranta ca aceia care m-au abuzat isi vor cere iertare mie si lui Dumnezeu m-au facut sa sufar atit.

    N-am fost platita sa dau pe nimeni jos…La randul meu, n-am platit pe nimeni sa-mi publice scrisoarea – confesiune (sunt doar o profesoara in capitala Americii, nu o femeie de afaceri). Cei de la “Oradesibiu” n-au primit nici un ban (valuta sau nu) de la mine, dar au fost impresionati de “marturia mea cutremuratoare “si-au decis s-o publice (cu acordul meu). Tin sa le multumesc pentru gestul uman, pentru ca m-au crezut, au inteles framintarile prin care am trecut si au dorit sa le faca cunoscute si altora , intelegand ca “sunt multe suflete care ascund astfel de drame, atat in Sibiu cat si peste tot, dar si personaje care traiesc fara mustrari de constiinta printre noi.”
    Eu sunt oarecum bine acum….Dumnezeu, mie, mi-a salvat viata….dar nu doresc nimanui sa treaca prin ce-am trecut eu…

    Eu am supravietuit, nu stiu daca si altii vor reusi sa faca la fel….De la Pasti toata viata mea are sens….Fiecare piesa de puzzle se completeaza….Daca Pr. Iosu nu m-ar fi amenintat, nu m-as fi transferat la LITERE. Daca nu m-as fi transferat, n-as fi invatat engleza. Daca n-as fi fost nevoita sa-mi perfectionez engleza vorbita , n-as fi venit in America (in tabara de copii, cu viza J1)…Daca n-af fi imigrat in America, n-as fi fost astazi unde sunt….Deci toate se leaga…Viata mea ar fi luat un alt curs daca as fi ramas la Teologie in 1997…

    Inchei prin cuvintele lui Robert Frost din poezia “Drumul neumblat”(The road not taken): ” Două drumuri se despărțeau într-o pădure, iar eu
    Am pornit-o pe cel mai puțin străbătut
    Și asta mi-a schimbat viața.”

    Dana

  6. Ciao Dana, sunt Sergiu, colegul tau de generala si sunt trist sa descopar dureroasele trairi pe care le incerci.N-as fi banuit nici in ruptul capului ca dincolo de acea figura mereu zambitoare dar serioasa in acelasi timp, se ascunde acest zbucium sufletesc.
    Cred ca faci bine descarcindu-ti sufletul atat de impovarat, cred si sper ca ai personae in jurul tau care sa te inteleaga si sa te sprijine in acest process de reabilitare sufleteasca.Iti admir in acelasi timp curajul de a face aceste dezvaluiri, dar trebuie sa recunosc ca nu sunt surprins de acesta.
    Am fost colegi timp de 8 ani, timp in care ti-am purtat un purtat un imens respect si o colosala admiraie.Pentru mine ai fost un exemplu de intelepciune, hotarare si abnegatie, lucru care mi se confirma acum, dupa attia ani.Cred ca ar trebui sa intelegi ca , tatal tau avea dreptate atunci cand spunea ca”ai fost altfel” . Poate ca acum simti ca ti-a fost furata copilaria, dar lucrurile pe care le-ai facut pentru cei din jur sunt mult mai importante, ar trebui sa te bucuri de caste amintiri nobile , nu sa le umbresti, sa le pretuiesti.Stiu ca e dureros sa privesti inapoi si sa descoperi lucruri care le-ai ratat sau ti-au fost ”furate”, dar gandeste-te la menirea ta …
    Sunt sigur ca vei gasi calea de a atrece peste aceste momente dificile din viata ta, pebtru ca esti o persoana puternica …si pentru ca o meriti

  7. am citit comentariul, eram studenta atunci si imi amintesc intimplarea. A sarit la parintele Ioan de la Recea ( care predica in catedrala, in seara respectiva. Deci nici o legatura cu cei incriminati, iar cazul nu e relevant ca dovada ca fosta ta colega a fost abuzata. Nici ca fata din biserica a suferit abuz, mai ales din partea unui preot. Ar fi bine sa raminem obiective , fara sentimentalisme ieftine de genul, asta a sarit la preot, sa strigam abuz. Orice moneda are doua fete.

  8. Din pacate, eu cred ca ea regreta relatia avuta cu acest preot. Nicidecum nu se poate numi abuz, ci mai degraba o relatia perversa acceptata de ambele persoane. Ca acum ea regreta ce s-a intamplat este alta poveste. Nu i-au apararea preotului, mai ales ca sunt baptist, dar o mare parte din vina este a ei. Nu poti la 21 de ani sa te plangi ca ai fost abuzata sexual. :))

  9. deja povestea asta devine agasantă. că popa aşa, că popa pe dincolo. o fi, n-o fi munthiu ăsta uşă de biserică, habar n-am. da’ o să vă spun un banc:
    ea nu apare acasă de la muncă. trece o oră, două, trei, nimic. se face seară de-a binelea, soţul începe să sune pe ici pe dincolo, poate află pe unde îi e nevasta. nimic. trece noaptea, trece şi a doua zi, apoi încă o noapte. nevasta de negăsit. soţul disperat sună la spitale, morgă, salvare, pe unde poate şi el. nimic. mai trece o zi şi încă o noapte. dimineaţă, când ăsta era pregătit să meargă la poliţie, cine intră pe uşă? soţioara lui. într-un hal fără de hal. hainele mototlite, părul zbârlit, cearcăne la ochi, cu un mers împleticit.
    – draga mea, ce-ai păţit? unde ai fost? ce s-a întâmplat cu tine?!?
    – ah iubitule, lasă-mă să-mi trag sufletul şi-ţi povestesc totul de-a fir a păr. deci luni, a trebuit să stau peste program să termin o lucrare. când am terminat se făcuse deja târyiu şi a trebuit să stau să aştept în staţia de autobuz ultima cursă. şi cum stăteam eu aşa, deodată apare o dubiţă, frânează brusc în dreptul meu, din ea sar doi vlăjgani, se reped la mine, şi până să apuc să zic ceva, mă înşfacă şi mă aruncă în maşină. nu ştiu unde m-au dus, într-o casă, undeva, unde mai erau doi tot aşa, ţăpănoşi, da’ ştii de ăia cu fibră pe ei. fără prea multă vorbă mi-au dat hainele jos şi după aia m-au luat la treabă. şi ce mi-au făcut! da’ ce nu mi-au făcut? pe rând, câte doi, câte trei, ba chiar şi toţi odată. şi sus, şi jos, şi-n faţă, şi-n spate, culcată, în picioare, pe burtă, pe spate, capră, suspendată cu capul în jos, în leagăn, tot ce se poate gândi şi imagina au făcut cu mine. ce mai încolo şi încoace, ăia de au scris kamasutra puteau să ia notiţe! aşa m-au ţinut trei zile şi trei nopţi, una într-una fără pauză, de am ajuns în halul ăsta. acum mă duc să fac un duş şi după aia mă duc să mă culc că sunt ruptă toată. fi te rog un drăguţ şi fă-mi un ceai.
    ea se duce la baie iar el în bucătărie, încă şocat de ce a auzit. intră în bucătărie şi deodată se opreşte şi se duce la baie.
    – dragă, ştiu că a fost greu pentru tine, dar ai pierdut un pic noţiunea timpului. tu lipseşti doar de trei nopţi şi două zile.
    – aşa-i iubitule, da’ mă duc şi mâine!

  10. Acest caz nu e primul si nici ultimul la fetele bisericesti din Romania,unii le mai fac cu perdea iar altii, mai lacomi dupa sex, le fac fara perdea.Vina o poarta Dana ca doar stia ce i se va intampla cand mergea cu el in masina,dar ii placea si acuma si-a adus aminte de acele zile frumoase si placute.Asa ca ciocul mic maica precista Dana si nu te mai da victima.

    1. Iti dau raspunsul colegei mele din scrisoarea mea:
      BERNADETTE( in costum rosu, poza pg 14): ” Daniela, daca cineva ar fi vrut sa ma dezvirgineze pe mine, ar fi trebuit sa ma duca la un restaurant de lux, apoi la un hotel de 4 stele! Nu pe bancheta din spate a masinii! Asta (preotul) e mai rau decat ala cu degetul (nenea Gicu.) Astea te-a penetrat, nu s-a multumit doar sa te atinga. Si nu si-a cerut permisiunea s-o faca. Si nu numai o data, ci de mai multe ori. Si tu-mi spui ca inca te duceai si te spovedeai la el??? Oh, Dumnezeule mare, Daniela! Pai el si-a dat seama ca putea face cu tine ce vroia! Te-a tratat ca pe-o jucarie! Ar fi putut sa continue asa mult si bine, daca nu s-ar fi terminat povestea din cauza ideii de chiuretaj. A fost ca un lup intre oi! I-a atacat pe oamenii lui Dumnezeu! Asta nu-i preot, e DEMON! ‘

      Acum iti dau si raspunsul sotului meu:”
      I-am zis lui Tibi:”Oh, My God, Tibi! Nu s-a multumit doar sa ma dezvirgineze omul asta! A trebuit sa ma trateze si ca pe-o prostituata? “ “Sunt angry/revoltata, Doamne! Monstrul asta m-a transformat dintr-o FECIOARA intr-o PROSTITUATA? Spune-mi ca nu-i adevarat, Doamne! ( Stiu ca nu-mi poate raspunde verbal, dar m-a facut sa inteleg asta in preajma sarbatorii Invierii Fiului Sau.).
      ”Tibi: ”Ba da. El ti-a spus adevarul cand iti zicea “PARSIVUL lui TH”.
      Tibi: “Tu inca te-ai considerat o PRINTESA, pana nu demult! N-aveai cum sa vezi altfel! Trebuie sa le arati celor care citesc ca NU TU AI SARIT PE EL, ca nu tu l-ai vrajit impotriva vointei lui si ca el, saracu’, nu s-a putut abtine!”….. PROBABIL NU-I VINA LUI! Tu l-ai aruncat pe bancheta din spate, a masinii LUI, (mai aruncati o privire pe poza din pag 17) si el nu s-a putut apara ? ( Toti stiu ca Munthiu e gras si ca eu n-as fi avut puterea sa ma lupt cu el.) Asta vrea lumea sa spuna sau sa creada? Daca oamenii nu vor inteleaga CEEA CE S-A INTAMPLAT, oricum nu inteleg, indiferent cat de mult incerci tu sa le explici ! Poti sa fii si SADOVEANU si tot n-o sa inteleaga! A profitat de naivitatea si de nevinovatia ta! Cand ai devenit o problema, te-a aruncat la gunoi! URMATOAREA!”

      Dialogul cu sotul meu:
      Eu:”Oare numai mie mi-a facut asa ceva? D. a scapat (gasiti e-mail-ul pe care mi l-a trimis/ pag. 39) dar nu stiu dac-au mai fost si alte fete care-au picat in plasa lui!”
      Tibi: “ De ce sa se opreasca daca i-a mers? Asa s-au vazut toate: PRINTESE! Inca mai au amintiri de la el! Ce sa spuna? Au amintiri de la DIAVOL!” ( se referea la serviciul de cafea pe care-l adusesem din Agnita in Washington vara trecuta).
      Eu: “Cum de le-a gasit pe toate fetele astea nevinovate?’
      Tibi: “I-a fost foarte usor fiindca LE-A CUNOSCUT! Le era duhovnic! El n-a trebuit sa faca nimic sa va cunoasca! VOI I-ATI SPUS TOTUL DESPRE VOI! Voi v-ati dus la el! El v-a ales….Normal c-ati fost toate la fel.”
      Tibi: E prostie sa-i spui TOTUL despre tine duhovnicului. Citeste Pelerinul Rus. Nu se spovedeste la preot. Preotul numai te asculta. Te spovedesti lui Dumnezeu. Nu te judeca preotul. El e doar acolo.
      Tibi:” Ce fel de preot e ala care-ti spune:”Hai sa-ti arat un camp cu flori? (“asa a vrajit-o pe D – pg. 39) ca sa te plimbe cu masina..
      EU: Daca si alte fete au patit ce-am patit eu, ele de ce nu vin sa spuna?
      Tibi: TU DE CE N-AI SPUS?
      Eu: Eu AM INGROPAT trauma asta timp de 16 ani! Am vrut s-o uit cand m-am transferat la LITERE! …Doar de la Pasti incoace am inteles ce mi s-a intamplat acum 17 ani si vad ca descopar ceva nou aproape in fiecare zi. PRINTESA de atunci intelege ACUM c-a fost VICTIMA si E REVOLTATA!

    2. http://news.nationalpost.com/2013/09/30/toronto-romanian-orthodox-priest-faces-seven-new-sexual-assault-charges-after-accused-of-in-church-attack/

      Daca stii engleza si citesti articolul de mai sus, ai putea vedea ca alt preot ortodox, ROMAN, din Canada, a fost dat in judecata pentru agresiuni sexuale. O tipa l-a dat in judecata, apoi i s-au alaturat inca sapte. TOATE INTRE 24 si 40 de ani…nici una minora, dupa cum se vede, dar acuzatiile au fost luate in serios si preotul s-a predat Politiei.

  11. scriu acest mesaj pentru toate acele persoane care nu inteleg cum tu ca victima poti accepta un abuz, cum il poti reprima si cum ai putea vb despre este atunci cand esti pregatit chiar si dupa 17 ani. Acest timp de relatie este de tip incestuos. duhovnicul il investesti cu rolul de tata, cel care iti aduce alinarea, cel de care asculti, care te indruma si in acest caz te binecuvanteaza si iti faciliteaza relatia cu Dumnezeu. La un anumit nivel te indragostesti de aceasta imagine asa cum si in copilarie fetele au astfel de sentimente fata de tatal lor….asa cum le descrie Freud in complexul lui Oedip si Electra. in familia normala aceste sentimente nu se concretizeaza in relatii sexuale, dar de multe ori daca tatal ramane un model la nivel subconstient fiica il cauta in barbatii cu care intra in relatie. O fata vulnerabila emotional si fara experienta de relationare ( in general fetele de la teologie nu isi traiesc iubirile cu baieti de varsta lor, sunt virgine si cam naive, multe provin din familii dezechilibrate, ele insele se dezechilibreaza printr/o viata oarecum ciudata, isi petrec timpul intre o vecernie si o priveghere, nu socializeaza decat cu un grup elitist de bticoase unde se discuta despre smerenie, dragoste, iertare si nu despre cum sa recunosti un barbat care te vrea la pat si cum sa il refuzi. Mai mult in aceste cercuri nu se dezvolta deloc spiritul independent si al analizei unei situatii pentru a lua o decizie. Orice ai face tre sa intrebi duhovnicul ( practic psihologic esti menitunuta la nivel de cinci ani cand ceri voi lui tata sa iti dea voie afara, cand tata iti spune sa te imbraci ca e frig afara ca tu singura nu poti realiza daca iti este frig si nu te pori increde in propriile senzatii. O ucenica cere binecuvantare sa plece in peleraj ( nu decide ea asa sa plece in excursii la 23 de ani), cere binecuvantare pentru aproape orice. Apoi se creeaza un profund sentiment de vinovatie pe care doar el duhovicul ti/l poate anula. Ai mancat de frupt? ai avut poate un gand necurat? ai gandit rau la aproapele? cum sa scapi de sentimentul poverii pentru lucruri pe care alti tineri le fac si nici nu le trece prin cap ca e gresit. Ai barfit, nu ti-ai pus baticul pe cap, ai lipst doamen fereste de la liturghie…fugi la parintele sa /i spui toate. Te asculta, iti da o cruce in cap, te incujeaza cu vorbe …sa fii puternica, Maica domnului vegheza…. pleci cu inima usoara. Cum sa nu/ti fie drag parintele, mai ales daca e oleaca chipes si canta frumos. Cere e valoarea de pret in aceste cecuri? ASCULTAREA. Ce sunt invatate fetele din paterice…cum un avva cere ucenicului ceva de neinteles pt el dar se arata ca ucenicul asculta si e salvat de pericol. Ca sa ai duhovnic trebuie deci sa faci ascltare, sa nu gandesti si sa ierti toate dar mai ales sa nu il pui la indoiala. Si apoi daca iti cere si el un mic favor? nu poti face tu pentru parintele tau o fapta buna, asa un pic sa il mangai acolo…..e o ispita ce il tulbura…da tu sa nu te simti stanjenita ca Dumnezeu e bun si iarta, ca toate sunt din iubire si e numai o data. Sau poate inca de cateva ori. O mangaiere nevinovata…..La mine asa a fost. Acum 14 ani. Si da nu am vorbit cu nimeni de rusine si nu as vorbi nici acum daca nu as fi sub protectia anonimatului

    1. Draga Dana,
      imi pare atat de rau ca ai trecut prin atatea intamplari mizerabile.
      E bine ca te eliberezi de ele scriindu-ne si vorbind despre ele, demascandu-i pe cei care te-au facut sa suferi si sa te ascunzi de rusine.
      Uita tot. Dumnezeu iti cunoaste sufletul si te ocroteste.
      Te-a ajutat sa-ti schimbi radical viata. Nu stiam ca ai emigrat in State.
      Care a fost mobilul hotararii tale?
      Ma bucur ca ai un sot, dat de Dumnezeu, care te intelege si te sprijina.
      Nici nu stii cat de norocoasa esti.
      E bine ca avertizezi lumea. E bine, sa se stie cine sunt faptasii, sa nu mai intinda si altora capcane, sa nu mai faca si altii sa sufere.
      Iarta si iarta-te ca sa te poti vindeca de resentimente.
      M-a socat tot ce mi-ai scris, mai ales despre prelati, care ar trebui sa duca o viata apropiata de sfintenie.

    2. Si cu mine a incercat Munthiu, zis TH-ul, ceva insa nu i-a mers.

      M-a asteptat in fata liceului cu masina, pretinzand ca vrea sa-mi arate un camp cu flori minunate. Eu aveam incredere oarba in el. Il consideram un parinte care vrea sa ne faca viata frumoasa. In naivitatea mea am acceptat. Romantismul meu se bucura la ideea de a vedea un camp cu flori. M-a dus in afara orasului la monumentul eroilor …pe dealuri. Acolo a scos o paturica, o sticla de sampanie…si m-a intrebat daca port bichini si daca vreau sa-mi faca o injectie.

      In momentul acela i-am spus ca vreau sa ma duca la internat urgent. S-a suparat dar n-a avut incotro. Tot drumul m-a rugat sa nu povestesc nimic din ce mi-a spus pe deal. I-am povestit lui Ioan, care din momentul ala l-a detestat. Trebuia sa povestesc, poate nu pateai tu cativa ani mai tarziu…mizeria…nenorocitul ar trebui sa zboare din preotiesi el si duhovnicul facultatii zis Duhul.

      Ma bucur ca iti faci dreptate.

      Iti doresc tot binele si astept vesti de la tine.

      Mult succes, iubire, prieteni adevarati si bucurii.

      Te imbratiseaza, D

    3. Draga Anonima,

      Eu te inteleg, dar nu ne inteleg multi, nici chiar cei pe care ii credem prieteni. Eu iti multumesc pentru faptul ca ai avut curajul sa vorbesti dupa 14 ani, chiar si sub anonimat si ma bucur sincer de raspunsul tau. Cum zice sotul meu:” Bucura-te de cei care scriu mesaje de genul acesta si multumeste-te! Ignora-i pe ceilalti…carora le e usor sa jigneasca fara sa-si dezvaluie identitatea.
      Ti-am pus mai jos e-mail-ul unei colege de la Pedagogic(e-mail primit pe 6 iunie,e-mail care e la pagina 39 din scrisoarea mea de 40 de pagini, e-mail care n-a aparut inca la oradesibiu. Ei au publicat pana la pagina 32, in prezent.
      E-mail-ul in care colega mea marturiseste patania ei cu Munthiu e separat in doua parti ..N-am fost in stare sa-l pun dintr-o bucata.
      Cu respect,
      Dana
      Probabil ca si tu ai fost studenta la Teologie, din moment ce ai inteles foarte bine mediul respectiv.

  12. Cred ca ne confruntam cu o mentalitate total diferita decat cea a celor ce traiesc intr-o tara civilizata. Eu consider ca in societatea noastra e atata abuz, incat unor oameni le este foarte greu si sa il identifice, nu doar sa il marturiseasca. Nici intr-o tara civilizata nu se admite abuzul de niciun fel. In SUA daca vecinii fac scandal, politia e la usa. Barbatul nu isi „articuleaza” nevasta liber, fara sa fie arestat de politie. In Romania vecinii nu cheama pe nimeni in ajutor, ba mai mult considera ca asa-i trebuie, cu siguranta merita tratamentul. Ei, intrebarea mea este: Daca nu accepti un astfel de „vant”, semeni „furtuna”? Oare ce crede Dumnezeu intr-o astfel de situatie? Oare acea femeie sau vecinii protectori vor razbunare? Aceasta se numeste razbunare? Cand scoti la lumina monstruozitatea oamenilor se numeste razbunare?

    Ce inseamna smerenia? Ca trebuie sa ii lasi pe idioti sa te abuzeze? ca trebuie sa te lasi calcat in picioare? Sa ma scuzati, dragii mei, dar aceasta e o mentalitate comunista, in care „liderul” are atitudine tiranica si toti trebuie sa i se ploconeasca. Noi stim cu totii cat sunt de insetati de putere cei de la conducere si ce demonici pot fi in deciziile luate. Oare aceasta vrea Dumnezeu de la oameni? Pana cand robia comunista in Romania? Pana cand atat coruptie si injustitie chiar si in Biserica?

    Fratii mei, Adevarul nu loveste Biserica! Cei care au credinta, nu se smintesc. Ei inteleg ca relatia cu Dumnezeu nu trebuie sa treaca prin pat (sau bancheta din spate a masinii) cu duhovnicul. Cei cu credinta inteleg ca preotul este reprezentantul lui Hristos, si nu un idol sau chiar Hristos pe pamant. Duhovnicul te indruma in viata spirituala, dar tu ai libertatea si dreptul sa il alegi si sa cauti atatia duhovnici pana iti gasesti unul pe sufletul tau. De asemenea orice crestin are dreptul sa discute cu cati preoti doreste sau chiar sa se spovedeasca la fiecare dintre ei. In Hristos exista LIBERTATE! si nu constrangei.

    Biserica are datoria de a se debarasa de asa-zisii preoti si nu de a musamaliza treaba, caci altfel oamenii se smintesc…Din acest motiv exista in vocabularul limbii romane cuvantul „caterisire”.

    Vizavi de amenintari si dovada lor, sa ma scuzati, dar cine te ameninta cu camera video ca tu sa ai dovezi in instanta? Cine s-ar muta in anul trei de la o facultate la alta si ar repeta un an, doar asa din plictisela? ca sa nu mai vorbim de restantele ce trebuiau luate….eu zic sa gandim logic si sa intelegem ca totusi ceva s-a intamplat….

    1. Oare asta inseamna civilizatie? sa povestesc cu lux de amanunte ce am patit? sa citeasca toti perversiunile cu care m-am complacut? sa nu ma gandesc ca acum au acces la informatie si copii care putea ajunge la asemenea picanterii?!!!!
      SA FIM SERIOSI!!!!!!1
      TREBUIE FACUTE CUNOSCUTE ACESTE CAZURI!!!!!
      DAR PUTEM MACAR SA FIM SCUTITI DE AMANUNTE?CUM E POSIBIL ASA CEVA?
      trebuia pastrate amanuntele pt instanta!

  13. DACA N-AR AI FOST ADEVARAT CE-AM SCRIS, de ce i s-a cerut lui Munthiu sa demisioneze?
    Daca nu e adevarat ce-am scris, de ce Mitropolitul Streza l-a sunat pe fratele meu sa-l ameninte ca Pr. Iosu ma da in judecata?
    Daca nu-i adevarat ce-am scris, de ce ANONYMUS mi-a trimis mie, pe cellular ( a aflat celularul meu din America), mesaje noaptea la ora 12:58? mesaje din e-mail-ul meu de la Hotmail? Mi-au intrat in Hotmail..Asta e Mafie, e SRI, altfel nu pot sa-mi explic! Nu-i nimic, Anonymos, am sa merg la FBI sa le comunic fapta ta! E illegal, pe teritoriul Americii, sa-mi furi parola de Hotmail si sa-mi intri in cont ..sa-mi furi inregistrari si sa mi le trimiti pe cellular, ca amenintare..
    DACA NU E ADEVARAT CE-AM SCRIS SI DE PR IOSU, DE CE MA AMENINTATI? DE CE-MI AMENINTATI FAMILIA DIN ROMANIA?
    DACA NU E ADEVARAT CE-AM SCRIS, DE CE NEAGA PR. IOSU CA MA CUNOASTE?
    DE CE-A TRIMIS O SOMATIE LA ORADESIBIU in care spune ca, daca pana azi, 3 septembrie, nu-mi cer scuze pt ceea ce-am scris despre amenintarea lui( din cauza careia m-am transferat de la TEOLOGIE la LITERE ) , o sa ma dea in judecata?De ce nu ma da pur si simplu in judecata? De ce ma ameninta si pune presiune asupra alor mei? Asupra fratelui meu care e preot? DE CE? DACA E NEVINOVAT?

    1. De ce? Poate din acelasi motiv din care si dumneata cauti sa te aperi atunci cand esti facuta „schizofrenica” sau „nebuna” cand tu sti ca nu esti asa. 🙂

    2. Pt ca exista actiune si reactiune . Cam cum ar trebui sa fie ? Dai cu excremente de te umplii si pe tine si pe altii si vrei sa taca toti si sa se lase namoliti . Daca semeni vant o sa culegi furtuna !

    3. auzi, hai ca asta-i prea de tot! la tine acolo in mijlocul civilizatiei daca te suna cineva sa iti spuna ca te da in judecata se numeste amenintare?
      pai eu daca ma stiu nevinovata nu asta as face?
      eu daca public acum ceva neadevarat despre tine Dana, tu ce faci? nu ma dai in judecata?
      tu ai toate corabiile acasa?
      cred ca FBI-ul deja investigheaza cazul ca oricum se plictiseau si cum tu esti asa o persoana importanta in SUA, nici nu ma indoiesc ca nu sunt prin sibiu deja undercover
      au fost prea ingaduitori cu tine de te-au sunat mai intai si te-au pus in garda ca te asteapta la tribunal ca nu si-au pus mintea cu creierul tau bolnav!!!!
      eu cred ca ar fi bine sa vb si cu un psiholog in romania ca aia ti-au sters si ultimii neuroni sanatosi pe care ii aveai

  14. Psiholoago, esti cinstita dar nu prea ai viitor in psihologie. Iti recomand sa amesteci credinta cit mai putin daca vreodata o sa-ajungi sa sfatuiesti pe cineva. Si ai grija pe la cine te spovedesti.
    Dane Capitane, mic detectiv ce esti! Uite sa nu te obosesti IP-ul meu. Vezi poate te angajeaza aia de la BOR la divizia lor the hackeri! Sau poate lucrezi deja pentru ei…

    1. Spre deosebire de tine, eu nu sunt consumator de senzational si nu mananc informatie turnata cu palnia de presa. Vorbesc in cunostinta de cauza in cazul de fata si nu am nici o legatura cu BOR daca asta te ingrijoreaza.

  15. A fi inzestrat cu calitati intelectuale geniale nu presupune ca esti totodata si intelept!
    In tot ce faci iti gasesti justificare. Atunci pentru ce-i mai pui intrebari lui Dumnezeu? Dai dovada de multa naivitate in toate faptele tale.
    Oare pe tine Dumnezeu te-a privat de libertate, libera alegere, responsabilitate?
    Dupa ce ai trecut o data, de doua ori prin acel calvar (viol) nu ai putut gasi puterea sa te distantezi de cel pe care-l numesti monstru? Oare nu stiai de fiecare data cand urcai in masina acelui demon ce te asteapta? Sau in biroul lui? Nici in ziua in care te-ai impartasit nu ai avut puterea sa ocolesti masina lui, stiind ce ar putea urma? Cu ce-i vinovat Dumnezeu ca nu te-a scos din ghearele lui? Oare daca ti-ai dorit un copil cu ochii albasti de la acea persoana nu inseamna ca ai fost indragostita? Nici o femeie violata nu-si doreste un copil de la violator!
    Te-ai intrebat daca Dumnezeu poate ierta si uciderea. Daca l-a iertat pe talharul de pe Cruce, poate ierta orice. Dar nu prin intermediul unor demagogi!!!
    Treci printr-o faza de revolta, pana nu o depasesti, nu-ti poti afla pacea. Ti se potrivesc cuvintele staretului Tadei, cum ti-s gandurile asa si viata! Ii acuzi pe toti din jurul tau: parinti, frati, preot duhovnic, prieteni, etc…Dar responsabilitatea ta personala unde este? Nu ti-o asumi deloc pe tot parcursul marturisirii tale! Cine ti-a anulat discernamantul?
    In oameni nu poti avea incredere totala, oricand te pot dezamagi. Incredere totala numai in Dumnezeu poti avea, Care nu dezamageste pe nimeni!

  16. Am o rugaminte la redactorii acestui site: se pot verifica IP-urile persoanelor care au lasat comentarii cu CAPS LOCK-uri si … (3 puncte) in exces? Sunt foarte curios daca coincid 😀 . Din analiza comentarilor 90% din cei care au comentat aici si sunt sustinatori ai fabulei de mai sus folosesc aceste elemente (elemente prezente si in relatare). Multumesc.

  17. INCREDIBIL……Cum isi permit niste AGRAMATI…care nici macar nu vorbesc corect limba romana sa se erijeze aici in PUBLIC nu numai in atotstiutori si judecatori dar si in phihiatrii psihologi fara diploma….sau mai simplu in detectivi.
    E simplu pentru ei de tras linie si spus E NEBUNA…au ei pozitia si pregatirea sa diagnosticheze si eticheteze un om??? un OM…si cind zic asta vorbesc in CUNOSTIINTA de cauza..
    Sunt prietena Danei si a lui Tibi Berghea (fosta Prunea) de peste 8 ani. Si pot sa spun cum greu iti faci prieteni intre straini noi aici imediat ne-am imprietenit cu ei pentru ca sunt Oameni de calitate. Din prima seara cind ne-am intilnit Dana mi-a povestit tot ce o macina si prin ce a trecut in Romania spunindu-mi de acest preot duhovnic care efectiv si-a cladit in sufletul ei pas cu pas increderea ca sa poata profita de punctele ei sensibile. Lipsa iubirii si intelegerii de acasa plus dorinta ei de a fi apreciata si de a avea un TATA adevarat…M-a socat de atunci…era insetata saraca sa spuna ce i se intimplase….Mirsavul sub fata lui umila si „intelegatoare ” bisericeasca si-a atins scopul…si fantezille sale…..Nu ma intereseaza ce detectivi se nasc aici si cine comenteaza „INTERESELE ASCUNSE ALE DANEI”…Oare ce are de cistigat? Este aici in America in sfirsit implinita si a inteles ce i s-a intimplat abia acuma…MAI BINE MAI TIRZIU…si sa poata trage semnale de alarma altor fete Trebuie sa va mai zic de victime ce fraternizeaza cu agresorul…poate se stie de cei ce pozeaza aici in atitstiutori si se intreaba de ce acum si ce a continuat relatia…..de Sindromul Stockholm? Dar e prea mult ce va cer eu la cei care asa usor iau in deridere acum, si cu o gresita Romaneasca suparatoare si agaramata arunca cu pietre…sau vad intelesuri ascunse…cum ar fi denigrarea ortodoxiei (sotul fiind catolic) sau demiterea unui misel din post….cind de fapt este mult mai simplu:” FETELOR DESCHIDETI OCHI!!!!I si mai ales cele care au fost in situatia ei incepeti sa vorbiti si SPUNETI si altora…
    Este foarte usor sa o faceti nebuna si culmea cei mai apropiati sa dea cu pietre in ea.

    DANA este o mare prietena cu SUFLET !!
    Eu una nu stiu sa fi avut cineva nevoie si Dana sa nu sara in ajutor…inclusiv toata FAMILIA EI CARE A PROFITAT CIT A PUTUT…..iar acum simplu se retrag ca deh…nu da bine in ochii micii urbe sa se afle..mai bine musamalizat asa cum a fost ea crecuta saraca fara un suflet aproape sa ii deschida ochii la ceea ce i s-ar putea intimpla….mai bine acoperim decit sa curatam…..
    POTOLITI-VA cu prostiile si cu pietre aruncate cu comentarii ridicole si nelalocul lor refetor la ea si sotul ei…….Este injositor pentru voi!! Nu va puteti si erijati in ceea ce nu stiti si mai ales NU SUNTETI…..
    Mai bine vedeti cine este vionovat si trebuie sa PLATEASCA.!!!……Si nu am sa semnez ca ANONYMUS sau UN CITITOR…..ca e iarasi denigrant nimic macar sa iti asumi responsabilitatea scrisului tau………..O PRIETENA_/ IULIA din PITTSBURGH

    1. Cine vorbeste de agramati 🙂
      „Nu va puteti si erijati in ceea ce nu stiti si mai ales NU SUNTETI…..”
      „ca e iarasi denigrant nimic macar sa iti asumi responsabilitatea ”
      Si asa ca va credeti superioara o intrebare :
      Cine va da dreptul sa judecati un om (popa ) cand nu il cunoasteti si habar nu aveti despre cien e vorba ?
      Nu cumva va „erijati „in judecator sau „detectiv” ???
      Cum va permiteti sa numiti „MARSAV” un om care nici macar nu ai stat de vorba cu el ???
      Ca tot vorbiti de ” gresita Romaneasca suparatoare si agaramata ”
      Ma tem ca suferiti de aceasi meteahna si de IPOCRIZIA Americana.
      Nu va mai considerati SUPERIORI numai pt ca locuiti ACOLO !!!

      1. scumpa mea Filoloaga Alexandra singura idee cu care sunt de acord in improscarile tale este ca nu il cunosc personal pe acest preot…dar stiu destui cu care mi-e rusine….
        Eu nu te condamn ca nu am menirea si pozitia…si te las in scopul tau NOBIL de analiza pe text…caci „cien” probabil s-a dorit a fi ciine in franceza sa imi sara la beregata….nu vei pricepe tu niciodata din satucul tau… IPOCRIZIA si SUPERIORITATEA Americana atita timp cit nu ti-ai cistigat locul pe aici….prin munca cinstita si apreciata international …si mai ales tie personal caut sa iti inteleg frustrarea desi imi e greu…..probabil nu ti-a recunoscut nimeni locul….asa ca erijeaza-te draga mea in ce doresti…erau doar niste ginduri ale mele scrise pentru o prietena si numai de agramare nu ma poti banui…caci atita mindrie de educatia primita ACASA am si de a tine steagul sus chia asa ipocrit si superior…dar ii stegul TARII MELE DRAGI si nu AMericii, Romania care m-a format si mi-a dat un drum in viata cistigat si acceptat aici INTRE STRAINI…unde te maninca romanii culmea nu strainii….caci intre ai mei m-ar fi mincat precum „cien” respectiv ciinii (chien-ul tau franzuzit)..Ramii in lumea ta..eu is ocupata cu raspunsul deja prea lung pentru lingvisti care urmaresc un text scris sa vineze greseli de tiparire….Nu te obosii cu comentariile te rog ca nu am timp…pe aici se cam munceste intre altele….
        O zi minunata chiar din suflet ti-o si fara ipocrizie…
        Deh is cam acrii strugurii …asa-i? Eu ma consider fericita ca nu le simt imaginarul gust!

        1. Vai de strugurii cu care va hraniti ! Sclavoi pe plantatia altuia ! Ne lipsim bucuros de voi si de povestile voastre de submarin ( spalatori de vase )

          1. Parafrazind vechea zicala, cred ca va meritati preotii pe care ii aveti!

    2. Dna/D-soara Iulia din Pittsburgh-SUA este o concidenta ca folositi CAPS LOCK la fel de des precum autoarea scrisoarei de mai sus si folositi acelasi ton revoltator? Nu comntez legat de acuzele aduse duhovniculului de catre persoana de mai sus, dar pot sa spun doar ca nu-i frumos sa tavalesti prin noroi numele unui profesor care nu ti-a fost la suflet (nu este vorba despre Parintele Munthiu) inventand povesti de ordinul fantasticului . Daca cineva sta si analizeaza povestirea de mai sus poate sa remarce destul de usor ca in anumite situatii autoarea se contrazice singura in afirmatii si prezinta niste frustrari/remuscari destul de urate asupra unor fapte bune pe care le-a infaptuit si pe care acuma le regreta. In fine nu sunt detectiv si nu caut vinovati, dar eu recomand redactorilor sa analizeze cu atentie scrisoarea fostei studente si sa se documenteze cu privire la activitatea celor acuzati inainte de a da frau liber imaginatie nesanatoase a unei studente care isi varsa frustrarile de-a lungul vietii asupra unor persoane care poate nu au agreato.

  18. Nu stiu cum o mai lasa sa predea la scoala daca are pierderi de memorie si sufera de depresie.. Femeia asta e o bomba cu ceas . Azi maine vine cu pistolu si impusca pe careva .

    1. Draga Anonymus,

      Dupa cum poti sesiza, eu nu mi-au uitat numele de botez si nu ma ascund dupa un pseudonim (sau deget) pentru a-mi exprima opinia. Vreau sa te informez ca Daniela a fost profesoara la un liceu de elita in Statele Unite. A avut sansa sa predea copiilor din inalta clasa sociala si aci ma refer la copii de diplomati, doctori, avocati, politicieni etc. Iti doresc mult succes in cariera ta si sper din tot sufletul sa reusesti macar un sfert din cat a realizat aceasta fata cu”pierderi de memorie”…

  19. Daniela a terminat Liceul Pedagogic cu doi ani inaintea mea. Cand a luat premiu la Olimpiada Nationala de Pedagogie Psihologie, profa noastra de pedagogie (as putea sa ii dau numele daca este necesar), a dat-o exemplu la noi in clasa. Printre altele si-a exprimat regretul ca Daniela nu vrea sa dea admitere la o sectie pedagogica la universitatea Babes- Bolyai la Cluj, si ca doreste sa mearga la Facultatea de Teologie.
    Ma gandesc ca daca ar fi plecat la Cluj, ar fi avut o alta linie in viata si nu s-ar fi ajuns la situatia asta care a zbuciumat-o sufleteste si mental.
    Preotul in cauza avea legaturi cu elevele de la liceu si cu cele doua profesoare de muzica (I. si D). Cine cunoaste profesorii de la Colegiul Pedagogic stie exact despre cine e vorba.
    Noi, elevele liceului, am fost primite de el la catedrala sa cantam colinde. Era manierat, sociabil, dar avea ceva frivol in felul in care ne vorbea in particular.

    In iarna lui 1994 (stiu exact anul pentru ca eram in clasa a XII-a, iar la liceu la profilul pedagogic se studiau 13 ani), doamna prof I. (de muzica) a sustinut intr-o seara dupa vecernie un concert de colinde cu elevele din ultimul an de liceu. Sefa de promotie a acelui an, M. B., care canta si ea in grup, a sarit pe neasteptate la unul din preotii prezenti si l-a atacat violent in fata altarului in Catedrala. Era o fata cuminte si la locul ei, fara antecedente de acest fel. Si ea emotiva, tacuta, fata de la tara, locuia in caminul liceului. M. B. a fost scoasa din catedrala tipand si lovinda pe cei care o prinsesera, au urmat cateva saptamani in care nu a venit la scoala si se vorbea ca e internata ca sa isi vina in fire. Intamplarea a primat ca subiect de discutie mult timp. Preotii din Catedrala au spus ca fata era indracita, ca a intrat necuratul in ea, si ca trebuie exorcizata. Repet, aceasta intamplare s-a petrecut in iarna anului 1994.

    Daniela Prunea a fost sefa de promotie in anul iunie 1994, iar aceasta fata a fost cu un an mai mica, si a fost sefa de promotie in anul urmator 1995. Profesorii de atunci si elevele din acele generatii stiu foarte bine cazul.
    Acum incep sa imi pun intrebari, ce s-a declansat in acea colega in timpul acelei vecernii, stand cu corul de fete in fata altarului, si privind la preot (preoti – nu imi amintesc cati au fost), dea ajuns sa atace in public cu violenta pe unul din ei?
    Si ma intreb cum de s-a ajuns cu Daniela Prunea care a fost o persoana ok din toate punctele de vedere, sa ajunga in starea aceasta?
    Eu cred ca ORIGINEA acestori stari e o DRAMA. O DRAMA ADEVARATA.

    (ziarul care a preluat cazul, respective „Ora de Sibiu”, poate verifica foarte usor ca intamplarea relatata este adevarata).

    1. Mihaela,
      ti-am raspuns la mesajul de pe http://www.b1.ro. Sper sa se publice! Vineri, dupa ce-am citit ce-a patit colega pe care ai mentionat-o, am plans toata dupa-amiaza, in masina (mergeam la manastirea intemeiata de Printesa Ileana, in Ellwood, Pennsylvania).
      Sunt sigura ca aceste animale=preoti i-au facut ceva similar si ei, apoi au aruncat-o la gunoi…Asa imi explic comportamentul ei de a-i sari la gat preotului in timpul concertului de colinde…Si-au batut joc de fetita aia singura, vulnerabila, din camin …Cum au putut face asa ceva? Au facut, fiindca mi-au facut si mie 2-3 ani mai tarziu. Ai putea sa-mi scrii numele ei, la dberghea@gmail.com? Iti multumesc frumos!

  20. Voi care aparati aceste Dosuri Bisericesti (cum sa-i numesc altfel, nici intr-un caz preoti…), nu va dati seama ca ei sint cei care fac rau Bisericii, si nu cei care ii expun! Imi pare rau ca Munthiu iese la pensie fiindca v-as fi sugerat sa mergeti sa va spovediti la el! Probabil ca Iosu o sa fie salvat de prea-Inaltul, asa ca puteti sa va trimiteti fetele la el…Va legati numai de detalii din aceasta tragica poveste, nu va deranjeaza faptul ca diavolii predica in fiecare Duminica…Cum puteti crede ca cineva dezvaluie asemenea detalii depre parinti si abuzuri in copilarie numai cu scopul ascuns al nu stiu cui de a discredita pe cineva. Nu cred ca pot sa va schimb parerea asa ca urmati va rog sfaturile unui Zeu mai vechi si cu experientsa…

    1. Daniela tu esti zamolxe ? Sau monica lewinsky ? Ca dupa ora la care scrii e fusul orar al americii .

      1. Ge Lula, esti prea marunta sa intelegi ca Zeii nu au fus orar, ce sa mai intelegi mesajul meu?! Asta-i un pacat mare, treci la spovedit (sper ca ai sexul slab…)

  21. in studentie,am avut propuneri dar nu le-am acceptat.DECI nu mi se pare ca era chiar corect,cind ea il cauta -zice -pe preot.
    Am un gind,preotul este ortodox,iar ea vorbeste despre Catolici de sotul ei catolic..Oare vrea sa denigreze ortodoxismul si preotii crestini ortodocsi.
    Dar intilnirea din 2007,din America,de ce a acceptat-o.E o persoana cu dubla personalitate.

  22. Am citit si eu mailul…. Incepe cu ” Mi s-a sugerat sa incep cu Curiculum vitae… ”
    E clar ca aceasta persoana ca Doamna nu o pot numi are un interes !!!
    Ma intreb cu ce o fi fost saracu sot de vina sa pateasca asa ceva….
    Sa iti iei cu cununie asa o femeie sa traiesti cu ea atatia ani si la urma sa te faca de rusine in halu asta. Sa descrie ea tuturor cu lux de amanunte ce si cum facea ea in tinereti . Dupa lecturarea mailului 40 de pagini se vede cu ochiul liber cacetateana nu prea are legatura cu realitatea.

    1. Va puteti da seama ce relatie stransa are cu sotul daca abia dupa 12 ani au dansat…. poate pare banal, dar totusi…. si faza cu „Printesele nu s….p….” e penibila!!!
      Daca redactia trimitea scrisoarea unui psihiatru, era dupa primele pagini diagnosticata!!!
      Mai urmeaza sa isi dea seama ca avea dubla personalitate: una mergea la biserica si alta statea sa i-o….. Th-ul

    2. Draga Radu, imi pare atat de rau de mentalitatea inapoiata pe care o ai! Nu am fost in Romania de foarte multi ani si asa nu imi lipsesc incuiatii ca tine! Daca ma bucur de un lucru in tara in care traiesc, este ca am intalnit oameni civilizati cu o minte deschisa sa priceapa adevarul si justitia. Ei, intelege ca mai exista si OAMENI pe planeta care pot avea si creier. Numai un egoist si netrebnic si-ar judeca si condmana sotia abuzata de propriul duhovnic! Un SOT in adevaratul sens al cuvantului, atat din punct de vedere civic cat si biblic, in primul rand isi intelege sotia! Ce i s-a intamplat Danielei nu tine de vointa ei. Eu nu consider ca si-a facut de rusine sotul, din contra, eu o vad pe Daniela o femeie PUTERNICA si cu CURAJUL de a spune ADEVARUL. Mult succes in viata de casatorie!!!

  23. Buna seara! As putea si eu intra in posesia emailului Danielei?
    Inainte de a face cateva comentarii as dori sa citesc acest mail. Daca sun la redactie e ok?

  24. Acesti popi care ascunsi dupa HARUL LUI DUMNEZEU fac tot felul de potlogari profita atat dupa ce le ofera statul cat si dupa enoriasi cauta sa -si umple buzunarul sa nu simta criza prin care trece tara.Dupa ce aplica o serie de taxe(casatorii,botez, inmormantari etc.)nu da niciodata chitanta sa nu se stie adevaratul castig sa nu fie supusi si ei impositului,iar guvernul DOARME supune pe cei care muncesc din greu pentru existenta.Chiar si seful lor Daniel care poarta la gat kg. de aur si un toiag la fel fara rusune mai cere bani pentru biserica neamului in timp ce in tara avem 18.000 de biserici si doar 4.000 de scoli. Dar atat timp cat enoriasii sant indoctrinati cu falsurile despre religie popilor le va merge bine.Sa-i vad ca vin la Boboteaza cu casa de marcat si da bon pentru banii pe care ii iincaseaza.Astept din partea fetelor bisericesti sa spuna ce obligatii au popi la dif ceremoni fata de salarul primit de stat bani care sunt luati tot dela noi.-.

  25. Am intrat in posesia intregului material si nu pot sa il comentez. Ce vreau insa sa subliniez, este cine a fost aceasta fata in anii de liceu. Nici pe departe nu si-a cersit notele cum afirma, se pare tot o colega de a noastra de liceu, mai jos. Nu cunosc motivul pt care o face, poate dintr-o invidie scolara. Dana a fost o eleva olimpica cu premii pe podium. Stiu ca se vorbea pe atunci ca urma sa se dea o lege prin care elevii olimpici national si international premiati vor putea intra la facultate fara examen si daca va fi asa, Dana nu va da examen de admitere. Era o fata care isi vedea de carte si, in opinia mea de atunci, prea bisericoasa. Nu avea cum ca o cancelarie intreaga a unui liceu bun sa o tina pe note de 10 daca nu le-ar fi meritat. Asta ar insemna o coruptie a profesorilor in masa. In plus, bursa care se acorda nu acoperea poate nici 2% din costurile de camin, mancare etc. Am avut si eu bursa intr-un semestru si din toata am reusit sa cumpar 2 carti. Atat.

    1. M-a impresionat raspunsul tau si as dori sa-ti multumesc din suflet, ( desi nu sunt sigura ca-l merit) ..Nu stiu inca cui multumesc. Iti dau eu al doilea e-mail…Sper ca l-ai primit intre timp pe primul.(dberghea@gmail.com)
      Tin sa multumesc tuturor colegilor de liceu si facultate care mi-au trimis raspunsul lor pe facebook, dupa ce au primit de la mine tot documentul…cele 40 de pagini, munca mea din vacanta de vara.
      Multumesc, in mod special, celor care mi-au reamintit cine eram in acei ani, umplandu-mi golurile…( asa ai facut si tu in comentariul de deasupra).
      Cu respect,
      Dana

      1. Indiferent de ce am citit si ce ti s-a intamplat, oricat de murdar este, ramai fata aceea buna si cuminte de la 15 -18 ani. Nimeni nu poate anula acest lucru. De aici ar trebui sa inceapa orice ancheta, daca Mitropolia va face asa ceva. Si sa caute raspuns cum o eleva sincera in credintele ei (te ocupai cu tot felul de chestii caritabile pe la azile si orfelinate, mai stii? cantai colinde cu alte colege, si ele duse zilnic la biserica, in cantina licelui in postul Craciunului) a ajuns sa traiasca asa ceva, chiar daca la o varsta cand statul civil spune ca ai discernamant. Cunoscandu-te si punand acum cap la cap starea ta excesiv fanatica din anii de liceu (sa nu te superi ca folosesc acest cuvant, dar cu tine nu se putea discuta altceva decat chestii de biserica, duhovnici, manastiri), cred cu tarie ca ti s-a spalat creierul de catre cel pe care il numesti duhovnicul tau, ca autoritatea lui decizionala in viata ta ti-a anulat orice identitate si discernamant. Am citit tot emailul tau-scrisoare si trauma traita de tine la 14 ani sau la cat a fost, cand iesita din operatia ai fost abuzata intim, a contribuit major la ceea ce ti s-a intamplat mai tarziu. Te-ai inchis in tine, te-ai izolat, si mai tarziu, peste cativa ani, te-ai apropiat si ai avut incredere in cine nu trebuia. Sentimentele tale, durerea ta, timiditatea, pt ca erai si timida, mintea etc. ti-au fost manipulate de acest preot. Pentru ca te-am cunoscut,chiar numai pt 4 ani in liceu, si recunosc in ce povestesti adevarul pt acea perioada, Dana, sa stii ca TE CRED!!!!!

      2. Am postat un comentariu aici de dimineata, care era in asteptare de aprobare de la moderator, dar care nu a mai aparut. O sa iti scriu in privat, Dana!

      3. Femeie, cred ca cel mai bine ar fi sa consulti un psihiatru, se vede clar si dupa limbajul din scrisoarea ta celebra ca ai avea probleme psihice! Nu se poate sa vii dupa atatia ani si sa acuzi pe cineva ca a abuzat de tine, de parca tu nu erai destul de citava la varsta aceea sa judeci singura! Daca nu vroiai nimic, pur si simplu refuzai si nu mai aveai legatura cu acel preot! Oricum asta e varianta in care chiar ar trebui sa te credem pe cuvant. Mai mult ca sigur ca ai simtit o simpatie fata de preotul tau duhovnic, fiindca e o chestie generala la fetele astea virgine si bisericoase si probabil ca acel preot nu a stiut cum sa scape de tine. Acum vii dupa atatia anii sa il acuzi de niste aberatii. Ce astepti in schimb? Cine te plateste pentru toate astea? dar si mai grav, tu stii ca vei plati pana la urma pentru toate astea? La Judecata de APOI?

  26. Sa fim seriosi ! La 21 de ani te culci cu cineva si nu simti nimica :))))) Apoi vezi sange pe chiloti si iti dai seama ca ai fost „dezverginata” ( cum zice autoare epistolei … Sefa de promotie din mila profesorilor ca avea situatie grea acasa si ii trebuia bursa ) Apoi asa de abuzata te simti de mergi si mai faci un bot in office … Si asta timp de un an! Vorbesti de un chiuretaj care nu s-a intamplat…. Iti faci poze si il cauti in america pe agresor ( cu nevasta alaturi ) apoi dupa 7 ani incepi cu mailuri si oboseli …. Din cate vad eu va trebuie postu lui munthiu ca tocmai a terminat de renovat biserica (pozitie buna in centru ) si trebe sa slujeasca unu care a cotizat bine la sefi…. Cat si de la cine ai luat bani cucuana sa faci asta ?????

    1. Mai urmeaza sa scoata broboada ei de credincioasa absoluta cu pete de oaresice…. ca Monika Levinski :))

  27. Sa fim seriosi, am fost 60 de absolventi la Peda in 1994 si stim destui (poate fetele din XIII A nu) ca a CERSIT DE LA PROFESORI tot liceul note mai mari decat cele obtinute pe motiv ca situatia ei familiara era grea si ii trebuia neaparat bursa.
    Si in clasa a XIII ghici cine a iesit FLUIERATA!!! sefa de promotie????
    NU-I E RUSINE SA SE FOLOSEASCA DE ASTA PENTRU A FI CREDIBILA?
    Si ataseaza fotografii cu oameni de calitate (nu ma refer aici la Munthiu) ca sa se vada in ce cercuri se invartea?

    1. Esti foarte obraznica, stimata doamna Anonima! Niciodata nu si-a cersit nici o nota datorita situatiei dificile din familie! Dimpotriva, de multe ori a fost nedreptatita de unii profesori. Calitatile ei intelectuale remarcabile nu pot fi puse in discutie, orice ai fi Tu, care probabil ai invidiat-o!

      1. aveti asteptari de dreptate prea mari de la un mitropolit al carui ginere are club de noapte in sibiu.

  28. Cum as putea intra in posesia emailului Danielei? redactia mi l-ar putea da?
    Nu cred ca fata asta, la caracterul si demnitatea pe care le avea, ar fi venit cu o istorisire de felul acesta dupa atatia ani. Tocmai am vorbit la telefon cu o alta colega a noastra, care imi spune ca din ce stie ea, Dana ar fi renuntat brusc si inexplicabil la facultatea de Teologie, prin ultimul an, pe care nu a mai terminat-o. Colega nu e sigura daca ce stie ea e adevarat sau nu.
    Am vrea neaparat un contact al ei.

  29. nu cred ca e o minciuna!sunt convinsa ca Daniela spune adevaru adevarat!pacat ca asemenea indivizi,escroci ordinari imbraca haina preoteasca.eu personal m-am lovit de acest om numit preot si mi-a lasat un gust amar,o greata pur si simplu.dupa felul in care priveste fetele si felul in care vb iti dai seama ca ceva nu e in regula.

    1. Poate ca are dreptate in ceea ce il priveste dar sa ii condamni pe toti cei care iti spun ca ar fi trebuit ATUNCI(dupa prima tentativa a lui de a se da la tine, nu dupa un an de intalniri!!!!) sa spui ceva, ca sa conteze sau daca indraznesc sa spuna ca acum nu mai e cazul… te plangi ca esti contrazisa pe banii tai la telefon… de ce a sunat si a iritat oameni care au viata lor si putin le pasa ca ea a fost aburita cu sampanie si o ciocolata Africana…
      Ea a fost iritata atunci doar de faptul ca si Pr.Iosu i-a cerut sa ii faca si lui ce ii facea lui Munthiu, nu de ceea ce ii cerea cel de care se indragostise… cine nu citeste toata scrisoarea nu are dreptul sa scrie aici in favoarea ei.
      S-a „condamnat” singura.
      Sincer… nu stiu ce astepta, sa o ia de sotie???
      Citeaza un mail trimis de o DOAMNA, care la un moment dat a fost in situatia de a i se propune ceva indecent de catre „TH-ul” si care simplu si direct l-a refuzat si gata. Asa de proasta a fost DANA asta ca nici cand a copiat continutul e-mail-ului nu si-a dat seama de penibilul situatiei ei….
      E penibila si pacat ca cei din redactie, in goana dupa senzational nu au observat asta!!!

  30. Esti o mincinoasa ordinara !!! Asta nu e decat o imagine sa-l scoateti din din biserica renovata de el !!! Asa sa va ajute Dumnezeu !

  31. Nu imi vine sa cred!!! Daca nu vedeam in poza publicata despre cine e vorba, nu as fi crezut. Dana a fost un model de colegialitate, blandete si buna cuvinta in liceu. A terminat sefa de promotie. Era un om pe care te puteai baza si care iti vorbea intotdeauna frumos. Intrase intr-un fel de grupare religioasa pe la Caterala, purta batic pe cap si fusta lunga. O vad spunandu-si discret si frumos rugaciunea in cantina liceului, la masa de pranz.Nu am fost foarte apropiate niciodata datorita felului meu mai zbantuit, de adolescenta in liceu, mi se parea ca eu nu pot face niciodata ce face Dana mergand zilnic la biserica. Era ca si cum m-as fi condamnat la un univers inchis. Uneori ne invita sa mergem cu ea pe noi, colegele de clasa si de camin. Pentru ca nu era din Sibiu si statea la camin.
    Dana, draga mea, sunt fara cuvinte si nu pot sa cred!!! As vrea sa iti scriu in privat mai mult!

    1. Da, ce sa iti spun, „saraca!!!”

      Chiar te rog sa citesti articolul si apoi sa vedem daca o compatimesti.
      Avea 21 de ani si a durat un an relatia ei cu preotul. Asa a vrut si apoi daca a fost inlocuita de cel cu „chipul si vocea lui Pavarotti” (asa il descrie ea pe Munthiu, nicidecum violator!!!) s-a inchis in hainele-i de biserica si s-a trezit dupa 17 ani, in America pe „sofaua ei alba” amintindu-si ce a patit.

      Sa-i fie rusine ca le aminteste chiar pe cele care dansau si se distrau…comentandu-le. Pai zau…mai bine dansam decat sa ii fac aluia ce zice ea ca i-a facut in birou si pe dealuri si in masina mereu si mereu, de bunavoie.

      Apoi dupa ani de zile se duce sa il vada si in America si nu ii spune sotului unde merge!!!!

      Are cu capul fratilor.
      Daca sunt de o anumita calitate, la prima tentativa a unuia de a se da la mine…fug sau cer ajutorul, nu? Nu ma tot duc sa descopar daca imi place!!!

      Faptul ca mentioneaza numele atator persoane, inclusiv actuali elevi din SUA…e strigator la cer. Sa nu mai zic de cei pe care ii cunoaste si pana la un punct au fost de acord cu ea, dar pe buna dreptate cand au vazut ca ea de fapt urmareste altceva acum, nu doar o redescoperire personala……. iti tai maneca si fugi.

      Daca ce scrie despre relatie e adevarat…se face de ras ca o proasta!
      Daca minte…. la fel.

  32. A DIFUZA INFORMATII CARE NU SUNT PROBATE CA FIIND ADEVARATE SE NUMESTE INSELACIUNE!
    EU UNUL NU AM SA VA MAI CITESC VREODATA!!!