peste 20.000 de spectatori la festivalul medieval “cetăți transilvane” sibiu 2013

Singurul festival medieval din România ce i-a avut invitați doi ani la rând, în cadrul edițiilor din 2011 și 2012, pe regii menestrelilor din toată lumea, Corvus Corax, Festivalul Medieval ”Cetăți Transilvane” Sibiu a adunat în weekendul 23 – 25 august 2013, nu mai puțin de 20.000 de spectatori în Piața Mare din Sibiu.

peste 20.000 de spectatori la festivalul medieval “cetăți transilvane” sibiu 2013

Festivalul a avut deschiderea oficială vineri 23 august 2013, de la ora 21:30 când, din Parcul Cetății, pe traseul Parcul Cetății – Bulevardul Nicolae Bălcescu – Piața Mare a avut loc parada festivalului. La parada de deschidere au participat toți artiștii invitați la festival, alături de un public numeros de aproximativ 10.000 de persoane. Piața Mare a fost principala locație de desfășurare a evenimentelor din programul acestei ediții. Alte două locații, Sala cu Coloane de la Muzeul de Istorie Casa Altemberger și Turnul Sfatului, de această dată indoor, au găzduit un număr de douăsprezece conferințe, respectiv trei ateliere de creație pentru copii.

Formația Obscurus Orbis din Letonia a cântat în deschiderea și închiderea festivalului

Formaţia de muzică medievală Obscurus Orbis din Letonia, aflată pentru prima dată în România, la Sibiu, a deschis vineri 23 august 2013 cea de-a treisprezecea ediţie a Festivalului Medieval “Cetăţi Transilvane” Sibiu. Muzica letonienilor de la Obscurus Orbis a creat o atmosferă sonoră medievală autentică, încă de la primul acord, ascultătorii fiind purtaţi dincolo de timp. “În spectacolele noastre puteți auzi o interpretare energică şi totodată încărcată de misterul atmosferei medievale din toată Europa, dar și propriile compoziții, în același stil, balade, marşuri şi cântece tradiţionale, compoziţii ritmice alerte.” Martins Tiltnieks, Obscurus Orbis. Concertul Obscurus Orbis a avut loc în Piaţa Mare din Sibiu, vineri 23 august 2013, de la ora 22:00. Formaţia s-a întors pe scena festivalului şi în zilele de sâmbătă şi duminică cu alte două concerte, încărcate de energie şi dinamism.

„Nu am făcut niciodată atât de multe fotografii cu publicul, după concert. România e grozavă. Iubesc Sibiul.“ Martin Tiltnieks, managerul trupei

92 de spectacole în programul celor trei zile de festival

Ediția din 2013 a Festivalului Medieval ”Cetăți Transilvane” Sibiu a adus pe scena festivalului nu mai puțin de nouăzeci și două de spectacole, programul fiind unul complex, gândit să aducă bucurie tuturor spectatorilor, indiferent de vârstă. În fiecare zi de festival, programul a început la ora 10:00 dimineața și s-a încheiat la ora 23:00. În prima parte a zilei au fost concentrate spectacole pentru cei mici: spectacole de teatru de păpuși sau ateliere de mânuire păpuși. Nu au lipsit din program nici animațiile stradale, luptele cavalerești, spectacolele de dans, recitalurile de poezie sau spectacolele de commedia dell’arte. Serile au fost explozive, concentrând pe scena din Piața Mare concerte de muzică medievală ale trupelor Obscurus Orbis (Letonia), Bordó Sárkány (Ungaria), Novosadski Karmeni Hor (Serbia), Drachenmond (Germania), Aeternum (România) și Nomen est Omen (România), dar și spectacole de teatru stradal inspirate din perioada Evului Mediu.

 

Prin cele douăsprezece conferințe incluse în program, festivalul a avut și o componentă educativă pentru toți aceia care și-au dorit să afle mai multe informații despre Evul Mediu sau despre subiecte tabu precum superstițiile, terapiile complementare, regăsirea sinelui. Momente inedite în programul ediției a treisprezecea au fost prezența, în premieră, la Sibiu a Companiilor de Reconstituiri Istorice Crux Alba (Ungaria) și Chigot (Bulgaria), care și-au instalat taberele în Piața Mare și timp de trei zile au prezentat publicului aspecte din viața Evului Mediu. Personaje inedite în programul acestei ediții au fost șase păsări de pradă, trei ulii și trei bufnițe, ce au defilat în parada festivalului și au fost apoi prezente, în cele trei zile de festival în Piața Mare, cu demonstrații de dresură. Fotografii din toate cele trei zile de festival se găsesc pe pagina de facebook a festivalului:

www.facebook.com/FestivalulMedievalCetatiTransilvaneSibiu.

 

Crispus a serbat zece ani de activitate în cadrul festivalului

Legendara companie pirotehnică Crispus, prezentă în festival încă de la prima ediție, a închis festivalul duminică, 25 august 2013 cu spectacolul ”Masters of Flames”. Alături de muzicienii Phlo și Robi, de la trupa Sistem, Crispus a prezentat publicului un spectacol exploziv în care muzica live, focul, ritmul, emoțiile și energia s-au îmbinat perfect reușind să electrizeze publicul. După spectacol, nu doar aplauzele au răsunat minute în șir în Piața Mare, ci și vocile a câteva mii de sibieni prezenți la închiderea festivalului, care și-au arătat dragostea și aprecierea pentru sibienii de la Crispus, cântându-le acestora în cor ”La multi ani !”.

 

Actorii sibieni Andrada Grosu și Bogdan Sărătean, gazdele evenimentului

Festivalul a fost prezentat, în toate cele trei zile, de tinerii actori sibieni Andrada Grosu, cunoscută publicului din spectacolele ”Amalia respiră adânc”, ”Romeo și Julieta”, ”Picuri”, ”Profesorul de franceză” și de actorul și regizorul sibian Bogdan Sărătean. Bogdan Sărătean a absolvit Facultatea de Filosofie din cadrul Universității ”Babeș Bolyai” Cluj-Napoca și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, promoția 2004, clasa prof. Florin Zamfirescu. A jucat în numeroase spectacole de teatru atât la Sibiu, cât și în țară, dintre care amintim doar o parte dintre acestea: “Metamorfoze”, regia Silviu Purcărete, “Faust”, regia Silviu Purcărete, ”Un tramvai numit Popescu”, regia Gavriil Pinte, ”Viața cu un idiot”, regia Andryi Zholdak, ”Vremea dragostei, vremea morții”, regia Radu Nica, “Electra”, regia Mihai Măniuțiu. Este un susținător activ al teatrului tânăr și al tinerelor generații de artiști. Din 2011 a devenit parte din povestea festivalului medieval sibian, fiind nu doar gazda evenimentului, în cele trei zile de desfășurare, cât și producător al momentelor de statui vivante pe care Asociația Culturală BIS le-a pus în scenă în timpul evenimentului.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică