interviu daniel cioabă: dorin are dreptul să se simtă neîndreptățit, dar eu sunt moștenitorul coroanei tatălui meu!

Fiul cel mic al lui Florin Cioabă a explicat într-un interviu de ce si-a schimbat decizia de a revendica coroana tatălui său și cum vede el conviețuirea cu fratele Dorin, după ce practic i-a suflat acestuia de sub nas tronul regal. Daniel mărturisește că foarte mulți romi i-au reproșat că nu respectă tradiția și de asta a revendicat coroana.

De ce ti-ai dorit coroana si titlul de rege?

Coroana și titlul de rege mi-am dorit-o când am văzut că am foarte mulți susținători la această funcție și când am văzut că deja afara în curtea casei tatălui meu era o revoltă pe această temă. Asta a fost decizia mea. Oamenii au început să se revolte. Să îmi zică: Tu de ce nu dorești coroana? Pentru că ai dreptul. Ai dreptul la fel ca și fratele tău. Conform tradiției noastre, tu ești moștenitorul. Conform tradiției regale el ar fi moștenitorul. De aici au plecat toate lucrurile.

Practic tu ai avut susținători. Ce s-a întâmplat mai departe?

Am chemat-o pe mama mea și pe fratele meu și le-am spus că aș fi vrut să fiu eu moștenitorul coroanei. Ei au spus că să o să vorbească în Consiliul de Coroană această opțiune. În consilul de coroană s-a hotărât că să fim amândoi regi. Asta pentru că existau foarte mari controverse în discuția asta și atunci s-a hotărât să fie doi regi.

Aveați susținători și tu și fratele tău?

Da.. La un moment dat chiar susținătorii noștri erau gata să se bată afară în curte.

Dorin a vrut împărțirea coroanei

Dorin (fratele tău) a spus azi că este un titlu fabricat peste noapte, cel pe care îl deți tu. Cel de rege al romilor din România.

Nu este așa. (..) Cum să vă spun eu. A fost împărțit în două. Deci nu este un titlu fabricat. Deci este aceeiași funcție care acum este împărțită în două. Nu este fabricat peste noapte. Pentru că dacă era un titlu fabricat peste noapte, avea și o coroană fabricată peste noapte.

dorin cioaba

Tu ai făcut o concesie fratelui tău, acceptând ca el să fie rege internațional al romilor de pretutindeni?

Da. Da. Deci la propunerea lui am ajuns aici. El a propus în consiliul de coroană să fim doi.

Ti-a spus Dorin în aceste zile că el se simte neînderpătiț așa cum a declarat astăzi pentru că nu a primit coroana și titlul de rege?

Are tot dreptul să se simtă așa. Asta pentru că el știa că urmează să fie rege. Și eu știam aceste lucruri. Dar nu credeam că am așa mulți susținători.

 Florin Cioabă ar fi vrut ca fiul cel mare să fie rege

În timpul vieții, tatăl vostru și-a exprimat opțiunea de a lăsa cuiva titlu de rege deținut de el?

Nu. Nu. Dar din bănuielile dânsului așa… Sau cum bănuia el și ce bănuim noi, cred că aspira spre Dorin.

 

Cu o zi înainte de înmormântare, Dorin a declarat că a II-a zi el va fi încoronat de tine și de mama voastră…

Da! Eu am fost de acord cu Dorin. În primă fază. Atunci el m-a întrebat pe mine dacă nu sunt mulțumit de această decizie. Eu am  zis că nu. Că este ok să fie el rege. Iar după această discuție avută cu el au intervenit lucrurile pe care le-am spus mai devreme.

Cât de mult afectează relația dintre voi doi?

Momentan nu afectează cu nimic  relația noastră. Eu sincer cred că o să ne complectăm unul pe celălalt. O să încercăm să avem o colaborare cât mai strânsă și cred că va fi bine.dcim101gopro

Ai de gând să te implici în proiecte?

Da. Chiar am de gând..

Mama voastră a fost susținătorul tău pentru a deveni rege?

Nu. Mama mea a fost undeva la mijloc. Mama a vrut să fie undeva între noi doi, ca să nu se creeze impresia că e cu mine sau cu fratele meu. Ea a vrut să fie undeva la mijloc. Mi-a spus: faceți voi în așa fel să fie bine și să nu vă certați. Să nu existe discuții între voi doi.

 Titlul regal, adevărata moștenire

Conform tradiției voastre ar fi trebuit ca averea să rămână fiului cel mic. Adică să îți rămână ție. Crezi că Dorin va ridica pretenții, având în vedere că tu nu ai renunțat la coroană?

NU! El partea de avere și-a luat-o în timpul cât a trăit tata. Partea lui de avere i-a dat-o tatăl nostru. E vorba de bani, aur, proprietăți. Oricum din averea asta mai are și el o mică parte de revendicat. Asta decide mama mea. E vorba de aur, terenuri, case, mașini…

 

Cât valorează coroana care ți-a rămas de la  tatăl tău pentru că am înțeles că acolo au fost neînțelegerile. Cine să ia coroana…

Nu e adevărat. Nu coroana ca și greutate e valoroasă. Titlul coroanei e important. Coroana fără titlu nu valorează absolut nimic. Doar un kilogram și ceva de aur și diamantele.

 

Cum veți reuși să împăcați cele două tabere. Pentru că fiecare are susținătorii ei și e clar că acum există o orecare dezbinare.

Dacă susținătorii mei vor vedea că eu și fratele meu colaborăm și suntem împreună, e clar că se va reunifica puterea.

 

Cum vedeți protestele din țară ale anumitor lideri?

Eu pot să spun că în momentul când noi am moștenit titlul acesta de la tatăl meu, am moștenit și dușmanii pe care el îi avea. Avea foarte mulți dușmani. Vă dați seama că nu oricine ajunge să aibă o așa prestanță și autoritate ca și dânsul și de asta multe persoane au dorit să dezbine această treabă ca să o rupă.

 

Ai declarat zilele trecute că Dorin nu putea moșteni coroana pentru că nu are copii…

Eu nu am spus asta. Nu comentez în niciun fel. Asta e o discuție scoasă tot de oameni și nu de mine. De oamenii răi..cioaba 4

Nu renunță nici unul la titlu

Ar fi fost normal ca fratele tău, Dorin, să renunțe la cerere așa cum spune tradiția că fiul cel mic moșteneșțe coroana?

Acum dacă mă întrebați pe mine eu spun că ar fi bine să renunțe el, iar dacă îl întrebați pe el, ar zice că să renunț eu. Nu suntem dispuși nici unul să renunță. Ce s-a decis lângă sicriul tatălui meu, rămâne bătut în cuie, chiar dacă rămânem numai noi doi, fără niciun susținător.

 

Dezbină comunitatea romă aceste probleme?

NU. Nu. Ceea ce vedeți d-stră cu protestele de la tv, e vorba de persoane care vor să se bage în seamă. Eu cred că sunt comandate. Da. Sunt comandate. Se bagă unii foarte mult în seamă.

 

Deci nu există probleme între voi doi?

Între noi doi nu există chiar nicio problemă. Chiar acum o să îl invit pe fratele meu la o cafea pe fratele meu și o să stăm de vorbă.

 

Vă unește ca familie dispariția tatălui vostru?

Da! Foarte mult ne unește. Știți că în totdeauna un necaz unește familia…

 

Aveți vreun regret vizavi de ceea ce s-a întâmplat în ultima lună de zile?

Vă dați seama că am mii de regrete pentru fiecare lucru care s-a întâmplat. Vă dați seama că atunci când mă gândesc că am plecat împreună cu tatăl meu să petrecem, să avem un concediu și să ne distrăm și noi ne-am întors cum ne-am întors. Vă dați seama că lucrul acesta nu îl voi putea uita toată viața.

 

Cum au fost zilele petrecute în Antalya?

Foarte frumoase. Da. A fost foarte frumos..

 

Vă uniți forțele într-o acțiune comună vizavi de ceea ce s-a întâmplat în Turcia?

Nu știu. Nu am discutat deocamdată acest aspect. (..) Nu am avut timp să discutăm mai nimic pentru că am fost ocupați cu problemele televiziunilor. Am fost invadați chiar de televiziuni. Sunt de acord însă că e vorba de malpraxis. Primul spital în care s-a făcut acea coronografie, (..) nu se face așa ceva într-o situație de criză. Trebuia prima oară stabilizat și apoi făcută coronografia.

cioaba 2

Vă mai aduceți aminte de ultima discuție avută cu tatăl d-stră. Bănuim că în momentele în care se simțea rău. Va transmis ceva?

Da mi-a transmis. Mi-a spus că am grijă de familie și de copii. Când a venit salvarea. Atunci mi-a spus asta. Știa ce va urma. Îi era foarte rău și știa că se întâmplă ceva rău.

 

Au cântărit mult cuvintele spuse de Florin Cioabă în decizia luată în privința revendicării coroanei?

Da. Și asta a contat. Da…

 

 

Ultima oră

Comentariul meu