consiliul judeţean al elevilor sibiu critică deciziile guvernului cu privire situaţia decontului elevilor navetişti

Consiliul Judeţean al Elevilor Sibiu consideră dezavantajoasă pentru o parte a elevilor măsura care prevede decontarea abonamentelor de transport – începând cu suma de 26 de lei pentru un abonament pe lună pentru distanţa de trei kilometri, iar pentru distanţele până la limita de 50 de kilometri, suplimentarea sumei cu doi lei pentru fiecare kilometru, fiind posibil să conducă la creşterea ratei abandonului şcolar atât în ţară, cât şi în judeţul Sibiu.

Propunerea Ministerului de Finanţe nu este o măsura potrivită, având în vedere că o parte dintre elevi vor beneficia doar de decontul parţial al costului total al abanamentului, ceea ce încurajează creşterea ratei abandonului şcolar. Educaţia este considerată ca fiind o prioritate naţională, însă nu a fost finanţată corespunzător, cu cel puţin 6 % din PIB.

Educaţia trebuie să reprezinte pentru fiecare dintre noi, cât şi pentru statul român, o prioritate. În condiţiile socio-economice actuale, o finanţare corespunzătoare a sistemului de învăţământ este o măsură care va avea rezultate atât pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung. Nu putem avea un viitor, dacă nu investim în educaţie. – Călin Cociş, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Sibiu.

Sistemul de învăţământ preuniversitar necesită o creştere a finanţării pentru a fi posibilă revizuirea programei şcolare, dotarea tehnică a unităţilor de învăţământ, integrarea şi formarea tinerilor pentru piaţa muncii, dar şi asigurarea unor condiţii şi servicii sociale favorabile, precum burse, alocaţii şcolare şi programe de consiliere şi orientare în carieră.

Printre priorităţile de finanţare şi evaluare ale sistemului se află şi şcolile tehnologice, care nu pregătesc elevii pentru piaţa muncii şi nu sunt promovate ca o alegere viabilă în defavoarea învăţământului teoretic. Totodată, sistemul este foarte afectat de lipsa pregătirii resursei umane. Din cauza salariilor profesorilor, meseria aceasta nu reprezintă cu adevărat o oportunitate în cariera unei persoane, ci din contră, o alternativă a lipsei altor oportunităţi în piaţa muncii.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu