Lemn arheologic descoperit la Cristian de specialiştii Muzeului Naţional Brukenthal

Arheologii Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu continuă seria de descoperiri în urma săpăturilor arheologice ce au loc pe şantierele din jurul municipiului. Directorul MNB, Sabin Adrian Luca, a făcut publică, joi, 22 august, o nouă descoperire.

Este vorba despre două bucăţi de lemn, dintr-un vas, foarte rar de găsit în zonele cu climă temperată „ce presupune un schimb mare de apă care pătrunde prin sol, îngheţ, dezgheţ, şi aşa mai departe”, ce arată că primele recipiente au fost din lemn.

Luca a precizat că este vorba despre bucăţi de lemn fosil, prelucrat, nu lemn ordinar. Despre bucata mai mare (foto jos), directorul muzeului spune că „forma este cumva de sus către fund” şi „are o fractură care dacă s-ar fi lucrat mai abrupt se rupea”.

Bucăţile de lemn au fost descoperite în urma săpăturilor ce au loc la şantierul de la Cristian 3, locul în care a fost descoperită cea mai veche fortificaţie din România, în urma săpăturilor de anul trecut.

Sabin Luca a declarat că lemnul arheologic necesită o conservare „cât mai bună”, „nu este bine să fie atins de nimic”, Luca precizând că „tocmai din cauza aceasta se păstrează în condiţii forarte ferme, nu se expune”.

Bucăţile

Citește mai departe pe: Rondul de Sibiu

Lemn arheologic descoperit la Cristian de specialiştii Muzeului Naţional Brukenthal  Lemn arheologic descoperit la Cristian de specialiştii Muzeului Naţional Brukenthal  Lemn arheologic descoperit la Cristian de specialiştii Muzeului Naţional Brukenthal

Ultima oră