schimbarea la faţă – unul din cele 12 praznice împărăteşti, socotită zi de hotar pentru vară

Ortodocşii serbează marţi, 6 august, Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos, unul din cele 12 praznice împărăteşti, acestei sărbători, socotită zi de hotar pentru vară, fiindu-i asociate mai multe credinţe şi obiceiuri.

schimbarea la faţă – unul din cele 12 praznice împărăteşti, socotită zi de hotar pentru vară

Potrivit Mediafax, Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos are ca semnificaţie momentul în care apostolii Mântuitorului, aflaţi pe muntele Tabor, s-au convins că acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Său.

Pe muntele Tabor, pe când Iisus se ruga, apostolii, moleşiţi de somn, tresar deodată la o privelişte nemaivăzută: chipul Mântuitorului s-a făcut altul, faţa Lui strălucea ca soarele, iar hainele Lui se făcuseră albe că zăpada. Dar, imediat, au parte de un lucru şi mai neobişnuit: în această lumină, doi bărbaţi stau de vorba cu Iisus despre patima şi moartea Sa în Ierusalim. Este vorba despre marii prooroci ai Vechiului Testament, Moise şi Ilie. Semnificaţia tainică a acestei sărbători este vederea lui Dumnezeu şi transfigurarea omului, posibilitatea lui de a se îndumnezei încă din viaţa aceasta.

În popor, această sărbătoare este prăznuită pe data de 6 august şi este privită şi ca începutul toamnei.

Schimbarea la Faţă mai este numită în popor şi Obrejenia, denumire ce vine din slavonă şi înseamnă transformare, schimbare.

Citește mai departe pe: Rondul de Sibiu

schimbarea la faţă – unul din cele 12 praznice împărăteşti, socotită zi de hotar pentru vară  schimbarea la faţă – unul din cele 12 praznice împărăteşti, socotită zi de hotar pentru vară  schimbarea la faţă – unul din cele 12 praznice împărăteşti, socotită zi de hotar pentru vară

Ultima oră

Comentariul meu

Publică