Cunoscuti si sub denumirea de bostanei si folositi ca aliment-medicament acum 7.000 de ani, dovleceii isi pastreaza si in prezent aceleasi virtuti terapeutice extraordinare. Frati buni cu `marele` dovleac, dovleceii proaspeti si suculenti, cu coaja fina ca pielea unui bebelus, constituie inca din vechime un leac imbatabil in lupta cu numeroase maladii.

Bogati in apa (aproape 95% din masa lor) si continand din belsug fosfor, potasiu, carbon, magneziu, calciu, dar si vitaminele A, B, C si E si antioxidanti carotenoizi, aceste legume contribuie la mentinerea sanatatii ochilor, reduce riscul de infarct si de accidente vasculare, au rol benefic in scaderea tensiunii arteriale, previn cancerul de colon si, nu in ultimul rand, ne feresc de astm.

Se recomanda copiilor, persoanelor aflate in convalescenta, dar si celor care au probleme cu greutatea. Pentru ca majoritatea vitaminelor si mineralelor se gasesc cu precadere in coaja dovleceilor, este foarte important ca, atunci cand ii achizitionam, acestia sa aiba o coaja sanatoasa si intacta, fara imperfectiuni. Mai mult, inainte de utilizare, legumele trebuie spalate foarte bine, pentru a evita orice urma de impuritate.

Pentru ca poate avea ca efecte balonare, diaree sau crampe abdominale, cura cu dovlecei se incepe prin a consuma legume in cantitati mici, urmand

Citește mai departe pe: www.turnulsfatului.ro

dovleceii  dovleceii

Ultima oră

Comentariul meu