Cel puţin 77 de persoane au murit şi alte 143 au fost rănite în accidentul de tren produs miercuri seara în Santiago de Compostella, în nord-vestul Spaniei, potrivit unui nou bilanţ provizoriu anunţat joi dimineaţa. Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că nu s-au înregistrat, până la această oră, victime cetăţeni români.

Şeful Guvernului spaniol Mariano Rajoy a sosit joi dimineaţa la Santiago de Compostela, unde, miercuri seara, s-a produs un accident de tren soldat cu cel puţin 77 de morţi şi aproximativ 140 de răniţi.

Mariano Rajoy, născut în acest oraş din Galicia, s-a deplasat, imediat cum a sosit, la locul tragediei, iar mai târziu va efectua o vizită la spital, unde se va întâlni cu persoane rănite în accident.

Trenul care a deraiat miercuri seara la Santiago de Compostela, în nord-vestul Spaniei, provocând moartea a 77 de persoane, “nu avea nicio problemă operaţională” şi tocmai i se făcuse o revizie tehnică în cursul dimineţii, a afirmat joi preşedintele companiei feroviare publice Renfe.

Citește si:TRAGEDIE ÎN SPANIA: Zeci de morți în urma deraierii unui tren care intra in gara sin Santiago de Compostela (IMAGINI SI VIDEO)

“Ceea ce ştim este că trenul nu avea nicio problemă tehnică, trenul fusese suspus unei revizii în cursul dimineţii”, a declarat Julio Gómez-Pomar Rodríguez, contactat de postul privat de radio Cadena Cope.

“Aceste trenuri sunt supuse unor revizii la 7.500 de kilometri, apoi la 50.000 de kilometri, apoi la 150.000 de kilometri”, a adăugat el. “Altfel spus, dosarul de întreţinere şi control al trenului era perfect”, a continuat Rodríguez.

YouTube video

De asemenea, secretarul de stat pentru Transporturi Rafael Catala a declarat pentru postul de radio Cadena Ser că “tragedia care a avut loc ieri (miercuri) seara la Santiago de Compostela pare să aibă legătură cu o infracţiune, (privind o depăşire a limitei) vitezei”, o ipoteză evocată pe larg de către presa spaniolă.

“Însă este necesar să aşteptăm rezultatele anchetei judiciare şi pe ale celei efectuate de Comisia de anchetă a Ministerului” Transporturilor, a adăugat el.

Preşedintele Renfe a citat şi el ancheta în curs, subliniind că, în “zona în care s-a produs accidentul există o limitare a vitezei la 80” de kilometri pe oră, în contextul în care înregistrarea unui apel al conductorului, transcris de cotidianul El Pais în ediţia de joi, evocă o viteză de aproximativ 190 de kilometri pe oră.

Julio Gómez-Pomar Rodríguez a precizat că mecanicul trenului, în vârstă de 52 de ani, avea 30 de ani de experienţă în cadrul companiei şi că muncea pe această linie de peste un an.

Ultima oră

Comentariul meu