Operatorul de apă, SC Apă Canal, a semnat  miercuri, 17 iulie, contractele de finantare a lucrărilor cu beneficiarii. Contractele fac parte din Proiectul „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţele Sibiu şi Braşov, cofinanţat din Fondul de Coeziune prin POS Mediu. La eveniment au luat parte primarul Sibiului, Klaus Iohannis, precum și oficialități locale și din partea celor de la Apă Canal.

Investițiile cumulate sunt în valoare de 26.341.919,4 lei fără TVA, din care contribuția S.C. Apă-Canal S.A. Sibiu, asigurată din împrumut BERD este de 2.628.923,56 lei fără TVA ,iar cota de cofinanțare a Consiliului Local Avrig este de 474.154,54 lei fără TVA.

Valoarea contractului de extindere și reabilitare a rețelelor este de 10.825.730,83 lei fără TVA, iar firma desemnată câştigătoare este S.C. CONSTRUCȚII S.A. Sibiu. Lucrările vor fi executate timp de 20 de luni.

Lucrările la noua Stație de epurare și reabilitarea captării Avrig costă 15.516.188,57 lei fără TVA şi se vor desfășura timp de 18 luni. Contractul va fi executat de asocierea S.C. GAVELLA COM S.R.L Oradea (lider al Asocierii) și S.C. TERRA MED S.R.L. Târgu Mureș.

Reteaua de distribuție a orașului Avrig a fost dată în funcțiune începând cu anul 1975, existând pierderi de apă ce se datorează vechimii conductelor și stării avansate de degradare a acestora. Pentru rețelele de distribuție se înregistrează un număr mare de intervenții ceea ce ridică costul exploatării sistemului de alimentare cu apă. În localitatea Mârșa rețeaua de distribuție a fost proiectată și executată pentru o industrializare masivă a zonei, cu diametre mari ale rețelei. Industrializarea preconizată nu a mai avut loc iar rețeaua de distribuție a funcționat problematic din această cauză, diametrele conductelor fiind prea mari pentru consumul localității, fapt care duce la depuneri și degradări continue ale acestora, precum și a calității apei”, precizează Apă Canal Sibiu.

Noile investiţii presupun reabilitarea a aproape 8 km de conducte de alimentare cu apă în localitatea Avrig, circa 3,8 km în localitatea Mârșa, cât și prin investiții la Stația de tratare a apei existentă la Avrig.

Sistemul de canalizare menajeră din localitățile Avrig și Mârșa cuprinde o rețea de colectoare cu o vechime de peste 30 de ani, cu porțiuni în care se colmatează des datorită depunerilor și contrapantelor existente. Rețeaua de canalizare acoperă 60% din rețeaua necesară colectării apelor uzate pentru întreaga localitate Avrig.

În localitatea Mârșa rețeaua de canalizare acoperă întreaga localitate dar se află într-o stare foarte proastă de funcționare.

Facilitățile existente în prezent pentru epurarea apelor uzate din Avrig și Mârșa nu sunt la standarde corespunzătoare legislației românești sau europene, fără treaptă de tratare biologică. Debitul de apă uzată care ajunge în stație, din canalizare, este foarte mic indicând o rată foarte mare a exfiltrațiilor.

În localitatea Mârșa vor fi reabilitați aproximativ 3,5 km de conducte de canalizare şi va fi construită o nouă Stație de epurare a apelor uzate ce va fi amplasată pe malul Râului Mare, la aproximativ 1 km în amonte de confluența cu Râul Olt.

Cele două localităţi sunt locuite de aproximativ 14.600 de locuitori. Investiția ce va fi realizată prin Programul de investiţii cofinanțat prin POS Mediu, derulat de S.C. Apă-Canal S.A. Sibiu.

 

Ultima oră

Comentariul meu