Ciclistul italian Davide Rebellin s-a impus în Turul Ciclist al Sibiului 2013, după ultima etapă desfășurată duminică.

Etapa, în lungime de 146,8 km s-a desfăşurat pe următorul traseu: Sibiu – Poplaca – Orlat – Sibiel – Săliște – Tilișca – Poiana Sibiului – Jina (1006 m altitudine) – Dobra – Şugag – Săsciori – Câlnic – Miercurea Sibiului – Apold – Sibiu.

Ultima etapă – ultima şansă de a mai câştiga puncte, victorii de etapă sau de a mai ridica pretenţii la vreun tricou. Asta se putea citi în ochii cicliştilor la startul etapei finale (3B) a Turului Ciclist al Sibiului 2013. Şi exact asta s-a văzut şi în realitate, hotărârea ultimei şanse mobilizând cicliştii să atace din primul moment.

[related]

Primul atac a avut loc la kilometru 1, când sarbul Stefan Stefanovic s-a desprins la 15 secunde de pluton. În mai puţin de două minute Stefanovic a fost ajuns şi apoi pierdut pe drum de alţi câţiva rutieri care au format un grup lansat într-o lungă evadare:  Peter van Dijk (SP Tablewere), Sigurd Nesset (Froy-Bianchi), Vitali Popkov (ISD), Oleg Berdos (Tușnad Cycling Team), Jimmi Sorensen (Christina Watches-Onfone), Bartosz Zajac (Chobry Lasocki Glogow), Alessandro Malaguti (Androni Giocattoli) şi Andrii Vasiliuk (Kolss).

Sprintul de la Orlat a fost câştigat de Zajac Bartosz, urmat de Sorensen şi Peter Van Dijk. După acest sprint, ultimul al Turului, devenise clar primul tricou final al Turului: Gediminas Kaupas acumulase în zilele precedente suficiente puncte pentru a rămâne cu tricoul albastru.

În scurt timp evadaţii au ajuns la un avans de 3 minute, avans care s-a păstrat cu mici variaţii până aproape de finalul etapei, o singură dată ajungând la 5 minute. Grupul evadaţilor, nefiind format din rutieri care să ameninţe poziţia lui Rebellin în clasamentul general, şi-a continuat evoluţia nestingherit în vreme ce plutonul era controlat de cicliştii de la CCC Polsat.

Căţărarea de categoria A de la Jina (Dealul Popii) a fost câştigată de Jimmi Sorensen, urmat de Bartosz şi de Andrii Vasiliuk, în vreme ce căţărărarea de categorie C de la Dumbrava a revenit lui Bartosz iar cea similară de la Gârbova lui Sorensen. După Gârbova Sorensen a mai încercat o evadare solitară, dar a fos prins de grup, iar apoi, după Apold, l-au lăsat complet forţele şi a revenit în pluton. Căţărarea de la Apold, de categorie B, a fost adjudecată de Peter Van Dijk, urmat de Sigurd Nesset şi de Vitali Popkov. O ploaie s-a abătut asupra caravanei cicliste, situaţie în care asfaltul umed a părut să încetinească grupul evadaţilor. Nu acelaşi lucru s-a întamplat în pluton, care a înghiţit kilometrii în viteză şi a ajuns la intrarea în Sibiu la doar 50 de secunde în urma grupului evadat.

Pe străzile oraşului plutonul a prins din urmă evadaţii şi, la mai puţin de 600 de metri de linia de sosire s-a declanşat sprintul decisiv în care Mattia Gavazzi a închis etapa, urmat de Omar Bertazzo, coechipierul său la Androni Giocattoli, o echipă care nu a reuşit prea multe în Turul Ciclist al Sibiului 2013.

Davide Rebellin (CCC Polsat) a sosit în grupul imediat următor, fiind cotat cu poziţia 27 în etapă, la doar două secunde în spatele lui Gavazzi. Rezultatul a consemnat marea victorie a lui Rebellin, care a câştigat atât tricoul galben al liderului în clasamentul general individual, cât şi tricoul verde al căţărătorilor şi pe cel alb al clasamentului pe puncte. Cea mai bună echipă a turului a fost Christina Watches-Onfone.

Tricoul albastru al sprinterilor a revenit vitezistului Gediminas Kaupas (de la Differdange), tricoul portocaliu al celui mai bun tânăr a fost câştigat de Lukas Pöstleberger, iar tricoul roşu al celui mai bun român a rămas la Adrian Niţu de la Naţionala României.

Ultima oră

Comentariul meu