Slovacul Maros Kovac şi-a adjudecat victoria la diferenţă de o secundă în faţa italianului Omar Bertazzo.

Cicliştii au parcurs traseul de 2,4 kilometri prin centrul istoric al Sibiului plecând la distanţă de un minut unul de altul şi au căutat să facă un parcurs cât mai rapid într-o cursă contra-cronometru derulată sub ochii publicului numeros.

După ce italianul Omar Bertazzo din echipa pro-continentală Androni Giocattoli a câştigat ultima etapă a Turului Austriei disputată duminică, acesta părea favorit şi în etapa Prolog a Turului Ciclist al Sibiului. Însă Bertazzo nu a apucat să se bucure prea mult de timpul bun realizat deoarece penultimul plecat în contratimpul individual, slovacul Maros Kovac a realizat un timp cu o secundă mai bun, suflându-i italianului tricoul galben.

Conducerea clasamentului s-au schimbat pe rând: la un moment dat părea că liderul va rămâne Constantino Zaballa Gutierez  de la Christina Watches-Onfone), vice-campion al Spaniei în 2009 şi câștigător al Turului Asturiei în 2010. Primul loc a fost apoi ocupat de luxemburghezul Christian Helmig. Acesta a trebuit însă să se mulţumească numai cu locul 3, el fiind depăşit de Bertazzo, campion național al Italiei în proba de urmărire pe echipe, care a cedat şi el cea mai înaltă treaptă a podiumului.

Maros Kovac a străbătut traseul în trei minute şi jumătate (3’30’’75), Omar Bertazzo a avut 3’38’’83 iar Christian Helmig 3’40’’64. Davide Rebellin (de la CCC Polsat) s-a clasat numai al unsprezecelea, fiind devansat cu numai două zecimi de secundă de Stefan Schumacher (Christina Watches-Onfone).

Cel mai bine clasat ciclist dintr-o echipă din România este sârbul Ivan Stević de la continentala Tuşnad Cycling Team, care a ocupat locul 15. Cel mai bine plasat român a fost Daniel Crista, pe locul 65, cu 3’53’’38, care şi-a adjudecat tricoul roşu al celui mai bun român. Tricoul portocaliu al celui mai bun tânăr (U23) i-a revenit lui Jean-Albert Carnevali de la echipa belgiană Verandas Willems.

În aceste condiţii, Kovac devine primul lider al Turului Ciclist al Sibiului 2013 și va lua startul mâine în tricoul galben. Dar jocurile nu sunt deloc făcute, fiindcă etapa de vineri le pune în faţă cicliştilor un traseu de 143,6 de kilometri cu sosire în căţărare la Bâlea Lac (2035 m altitudine). Într-o asemenea etapă un avantaj de o secundă se poate evapora rapid.

La echipe conduce în mod oarecum surprinzător echipa naţională a Slovaciei (11’02’’), urmată de Verandas Willems (11’08’’) şi Team Differdange-Losch (11’10’’). Acestea au devansat pro-continentalele CCC Polsat (pe locul 5) şi Androni Giocattoli (pe locul 7). Tuşnad Cycling Team este clasată pe locul 9 iar echipa naţională a României este pe ultimul loc (locul 18).

Etapa din 12 iulie:

  • Spectatorii interesaţi pot urmări urcarea pe Transfăgărăşan după borna 140 până la Bâlea Lac în intervalul orar 13.30 – 15.00. Accesul cu autovehiculele se va putea face pe drumul spre Bâlea doar până la ora 13. Toţi cei care au urcat pe traseu cu autovehicule sunt obligaţi să găsească un loc de parcare în afara carosabilului astfel încât să nu împiedice cursa

 

Ultima oră

Comentariul meu