Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat joi la Sibiu că îl va susține pe primarul Klaus Iohannis în cazul în care acesta ar candida pentru funcția de președinte al regiunii. Dragnea a mai spus și că ” Sibiu reprezintă o opţiune extrem de serioasă pentru ca reşedinţa regiunii Centru să fie în acest oraș”
”Am venit la Sibiu nu neapărat pentru că aş susţine ca reşedinţă a regiunii Sibiul, dar vreau să spun cu toată sinceritatea că Sibiu are multe argumente pentru a fi reşedinţă a regiunii. Decizia nu este încă luată, analiza continuă, dar Sibiu reprezintă o opţiune extrem de serioasă pentru ca reşedinţa regiunii Centru să fie în această localitate”, a spus joi Liviu Dragnea.
Iată câteva întrebări spicuite din conferinta de presă avută loc la finele dezbaterii pe regionalizare, avută loc la Sibiu.
Regretaţi declaraţia cu capitala regiunii la Sibiu, făcută la Pro Tv
Orice dezbatere despre regionalizare va naşte tot felul de discuţii şi după ce vom realiza regionalizarea. Eu asist de foarte multe luni, la foarte multe patimi, la foarte multe spaime, despre un proiect care nu este finalizat. Se pleacă de la ideea că dacă am fost în nu ştiu ce oraş am avut un motiv, deci acolo va fi: nu este decizia mea personală, nu-s nebun. Un asemenea proiect, de asemenea avergură, se face de o întreagă clasă politică, de toată naţiuna că eu coordonez acest sistem împreună cu alţi oameni şi că-l împing asta este altceva, dar de aici până la a regreta că nişte ameni ppolitici, lideri locali probabil, fac pe supăraţii, că după ce am ieşit la o emisiune de la Pro Tv, e bine să dea ei aceste explicaţii.
În privinţa şanselor Braşovului? Mă voi pronunţa la Braşov.
Dacă sediul regiunii va fi la Sibiu nu înseamnă că toată dezvoltarea va fi la Sibiu le vom distribui în toată regiunea.
Îl vedeți favorit pe Klaus Iohannis pentru a fi ales sef de regiune Centru?
Eu nu sunt dătătorul de şanse, dar dacă domnul Iohannis va dori să candideze pentru preşedinte al regiunii, eu îl susţin.
Există și varianta să fie făcute două regiuni în Centru?
NU pot spune că este o variantă conturată. Am anlizat în câteva zone, câteva variante de configurare a regiunilor, neieşind din grila criteriilor. E una din variante, nu mai rețin acum dacă e o variantă cu susţinere puternică sau nu. (..) Nu contează numărul de judeţe, ci complexitatea judeţelor, suprafaţa teritoriului, posibilitatea resurselor.
Este un set de criterii funcţionale la desemnarea regiunilor şi a reşedinţelor. Din punctul de vedere al cestor criterii – căi de comunicaţii, capacitate administrativă, capacitate locativă, instituţională, resurse umane capabile să gestioneze o administraţie regională – sibiul întruneşte suficiente argumente pentru a avea o opţiune serioasă pentru a avea caitala de regiune Asta nu înseamnă că celelalte nu întrunesc, dar puteam spune că siibiul nu întruneşte aceste criteri şi are şanse foarte mici. Dar sunt foarte sincer şi spun că are şanse farte mari din punctul de vedere al criterilor. Domnul Iohannis este de la alt partid, domnul Niţă este de la partidul meu, dar regionalizarea nu se face pentru Dragnea, Iohannis,Niţă sau Cindrea.
Cand va fi finalizat proiectul regionalizării?
Sfârşitul lunii septembrie ar fi trebui să prezentăm proiectul final până să apară decizia Curţii Constituţionale care ne bligă să amânăm refereendumul pe Constituţie. În funcţie de decizia pe care o vom lua dacă ne implicăm sau nu în organizarea referendumului vom anunța. Dacă vom ajunge la concluzia să face referendumul la vară cu europarlamentarele sau în toamnă cu prezidenţialele trebuie să ne gândim serios dacă punem pe masă un proiect pe care nu-l putem implementa de a doua zi şi care să fie tocat de nu foarte mulţi dar suficienţi adcversari ai acestui sistem care, de fapt, rupe foarte multe structuri mafiote de la nivel central. Din acest motiv nu ştiu când va fi prezentat proiectul regionalizării. (..) L-am putea face odată cu referendumul pe Constituţie că poate aşa vin mai mulţi oameni la referendum. Dacă populaţia României nu este de acord cu regionalizarea spune Nu la referendumul e constituţie
Cât de mult contează argumentele şi cât negocierea politică la regionalizare?
Argumentele prezentate în dezbarete eu sper să conteze total şi sper ca negocierea politică să conteze foarte puţin spre deloc. NU ştiu la ora asta, dar eu susţin în continuare argumentele rezultate în analiza complexă. Toată lumea a înţeles că trebuie să construim un sistem performant care să aducă dezvoltare. Să nu ajungem ca în Polonia care în urma dezbaterilor a reieşit că trebuie să înfiinţeze 12 regiuni, iar după dezbateri politice au mai făcut patru, dintre care acum, trei merg prost, adică sunt săraci. Asta mi-au spus ministrul dezvoltării din Polonia.